İthaki Korku Ajandası 2022

“2020’nin başlarında hayatımıza giren virüsün şekillendirdiği şartların pek de iyiye gittiği söylenemez. 2022 bu bağlamda yeni bir umut ışığı yansıtıyor ama bir yandan da son iki yılın o karanlık korku birikimini yüklenmiş oluyor.
Biz ise 2022’nin korku ağını kurgu alanına atıp gerçek hayatın canlılığına tutunmaya devam etmek istiyoruz.

Bu fikir doğrultusunda korkunun hem klasik ve öncü isimlerinden hem de çağdaş ve yeni yeni keşfettiğimiz kalemlerinden korku edebiyatına dair fikirlerini belirttikleri kaynaklardan bazı kısımları derledik. Ebrahel Lurci’nin bu ajanda için özel olarak imza attığı illüstrasyonlar, korkunun davetkâr dünyasının kapılarını araladı.

Korku, karanlık bir çerçeveyle de olsa aydınlatan bir edebiyat; yüzleştiren, hesaplaştıran, hatırlatan, fark ettiren, işaret eden ve nihayetinde dönüştüren… Umuyoruz ki 2022, kendimizi ve dünyamızı iyiye ve güzele dönüştürme yolunda ilerlediğimiz bir yıl olur.”

Çıplak Güneş / Robot Serisi 2. Kitap

Dış Gezegenler’den birinde, Solaria’da daha önce hiç olmayan bir şey olmuştu; bir cinayet işlenmişti. Dünya’daki Uzaycı cinayetini başarıyla çözen dedektif Elijah Baley ve Auroralı ortağı R. Daneel Olivaw bu vakayı aydınlatmak üzere Solaria’ya gidecekti. İnsanların birbirini görmeden yaşadığı bu dünyada akla gelen ilk şüpheliler robotlardı.
Üç Robot Kanunu’na rağmen cinayeti bir robot işlemiş olabilir miydi?
Dahası, bu cinayetin hem Dünya’yı hem de Dış Gezegenler’i bekleyen
büyük bir tehlikeyle nasıl bir bağlantısı vardı?

Çevirmen: Cihan Karamancı

Cehennem Melekleri

Yolun Barbar Süvarileri, Kanunsuz Motorcuların Kraliyet Sınıfı: Cehennem Melekleri

Gonzo gazeteciliğinin kurucusu, Las Vegas’ta Korku ve Nefret ile Rom Günlükleri’nin efsanevi yazarı, karşı kültür ikonu Hunter S. Thompson, Cehennem Melekleri’nde, The New York Times Book Review’un tanımladığı şekilde “hiçbirimizin yüzleşmeye cesaret edemeyeceği”
bir dünyanın içinden izlenimlerini anlatıyor.

Hunter S. Thompson altmışların ortasında neredeyse iki yıl boyunca beraber yaşadığı, birlikte yollara düştüğü, tartışmalı hayatlarına şahit olduğu Meleklerin anarşist ruhunu bizzat, yerinde gözlemledi. Amerikan medyası ve siyasetine bodoslama giren, geleneksel toplumu “tehdit eden” bu klanın üyelerinin
ve işledikleri korkunç suçların yüceltilmeden, tüm gerçekliğiyle anlatıldığı Cehennem Melekleri bir ülkeyi afallatıp korkutan asi motosiklet çetesinin yaşam tarzına dair en cesur kayıtlarından biri.

“Dizginsiz üslubu ve alaycı mizahına rağmen Thompson’ın kitabı
incelikli bir eser.” – The New Yorker

Çevirmen: Taylan Taftaf

Arı Nehrinin Ağzında

“Herkes er ya da geç evine dönmek ister.”

Bir küvete girip ortadan kaybolan maymunlar, insanlara âşık olan tilkiler, konuşma yetisi kazanan köpekler, yolculuğa çıkan bir kedi, içinde devasa canavarların yaşadığı, sisten oluşan bir nehre köprü çekmekle
görevlendirilen bir mimar…

Kij Johnson’ın birçok ödüle layık görülen bilimkurgu ve fantazi öykülerinde, insanların hem başka insanlarla hem de hayvanlarla tuhaf ve alışılmadık biçimde kurdukları ilişkiler irdeleniyor. Gerçekliğe fantastik bir dokunuşla temas eden bu öykülerde gördüğümüz gibi, aslında büyülü dünyalar sadece bir adım uzağımızda…

“Bu derlemenin çeşitliliği muazzam ve heyecan verici. Her öykü ayrı ayrı muhteşem.” – Ursula K. Le Guin

“Bu kitap bir dönüm noktası. Buradaki öyküler öyle akıl dolu, insani ve tuhaf bir şekilde kusursuz ki kendimi alamıyorum.” – Lev Grossman

“Kij Johnson bizi geçmişe, geleceğe, hayali ve egzotik dünyalara götürüyor… Her öyküde daha önce asla düşlemediğimiz ama artık hiç unutmayacağımız şeylerle karşılaşıyoruz.” – Karen Joy Fowler

Çevirmen: Melisa Pancar

Zavallı Necdet

“Azizim! Pek büyük bir felakete uğradım. O kadar büyük ki şimdiye kadar kadınlar üzerindeki âşıkane muvaffakiyetlerimin cümlesine bedel bir felaket, ümitsiz bıraktığım gönüllerin, meftun olarak terk ettiğim aşkların hepsinin intikamından dehşetli bir felaket darbesi…”

Saffet Nezihi hayatının son döneminde unutulmuş bir isimdi, maddi ve manevi bir çöküş yaşamıştı, Bakırköy Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde yaşıyordu.
Oysa 1900’de İkdam’da tefrika edilen ilk romanı Zavallı Necdet iki yıl sonra kitap hâlinde yayımlanmış, kısa sürede dönemin en popüler eserlerinden olmuştu. Hatta yazarının vefatından otuz sene sonra 1960 yılında, bu romanın, başrollerinde Göksel Arsoy ile Belgin Doruk’un oynadığı bir sinema uyarlaması da çekilecekti.

Gönlünü eğlendirmeyi seven, hayatını tek bir kadına adayamayacak kadar özgür ruhlu Necdet Feridun, komşu evde piyano çalan Meliha Hanım’a körkütük âşık olur. Ancak Meliha, Necdet’in yakın dostlarından İbrahim Şemsi Bey’le evlenir. Bir zamanların burnu havada çapkını Necdet, bu imkânsız aşkın kahrıyla derbeder olacaktır.

Saffet Nezihi’den Zavallı Necdet melodramın en saf hâli, Türk Edebiyatı’nın unutulmuş çoksatan romanlarından biri.

Çıkrıklar Durunca

“Esasen işadamları için geniş dağların surlarıyla örtülen Anadolu’daki
bu hazin akını, bu açlığın, sefaletin dalgalanışını, çıkrıklar üzerine basarak yürüyen ve gövdesi her gün birkaç ovayı yutarak şişen hayvanın seyrini görmek mümkün değildi.”

Edebiyatımızın ilk toplumsal gerçekçi romanlarından Çıkrıklar Durunca sanayileşmenin farklı etkilerle cereyan ettiği Anadolu köylerinde pek tabii dinle iç içe geçen, gelişen bir isyanın portresi. Anadolu’yu iyi tanıyan yazar Sadri Ertem köylülerin açlığın kıyısındaki yaşamlarını, ütopik isyanlarını ve tüm mücadelenin üzerine odaklandığı nokta olan üretim koşullarını hassas bir betimle okura sunuyor.

Kıtlık ve ağır vergiler altında takatsiz kalan Adaköy sakinleri bir sabah içlerinden birinin peygamberlik iddiasıyla uyanır. Açlık ve zulmün olağanlaştığı hayatları her türlü iddiayı kabul edecek kıvama getirmiştir onları. Ali’nin makamı olduğuna inandıkları türbenin etrafında kendilerince bir cennet inşa etmeye koyulurlar. Ancak cennete giden yolda onları birtakım engeller beklemektedir. Köylülerin her şeyini eline geçirmekte ısrarcı olan efendi sınıfından Sıddıkzade ise bu isyanı mezhep kavgası olarak göstermeye niyetlidir.

Toplumsal gerçekçiliğin öncülerinden Sadri Ertem’in ilk romanı Çıkrıklar Durunca, Anadolu’nun büyük elemlerinin, çökmekte olan bir toplumsal sistemin son çırpınışının anlatısı.

Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları / 5 Kitap Kutu Set

Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları
Gölge Şehir

Ruhlar Kütüphanesi
Günler Haritası
Kuşlar Meclisi

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Baskın - Serbuan Maut - The Raid: Redemption (2012) Mission: Impossible – Yansımalar - Mission: Impossible – Fallout (2018) Tutmayın Beni (2016) Mucize Uğur Böceği ile Kara Kedi - Ladybug & Cat Noir: Awakening (2023) G. I. Joe: Kobra’nın Yükselişi - G.I. Joe: Rise of Cobra  (2009) Fırıldak Ailesi (2017)