İthaki Japon Edebiyatı Ajandası 2024

İlk yılında bilimkurgu, ikinci yılında korku edebiyatı,üçüncüsünde ise fantastik temasıyla okurlarla buluşan ve bir gelenek hâline getirmeyi planladığımız
İthaki Ajandası’nın dördüncüsüyle karşınızdayız.

Usher Evi’nin Çöküşü

“Edgar Allan Poe’nun öyküleri okuduğum en tekinsiz öykülerdir.”
— Stephen King

Edgar Allan Poe polisiye, korku ve gerilim türünde yazdığı öykülerle hem Amerikan edebiyatının hem de dünya edebiyatının en etkileyici yazarlarından, gotik kurgu deyince ise akla ilk gelen isim. Usher Evi’nin Çöküşü’nde Poe hayal gücü ile eşsiz üslubunu gözler önüne seren on dokuz öykü anlatıyor.

Fırtınanın ortasında hayatta kalmaya çalışan mürettebat, içindeki ev sahibiyle birlikte çökmekte olan bir malikâne, esrarlı bir ritüele tanık olan iki denizci, terk edilmiş kalede yaşadığına inanılan bir hayalet ve çok daha fazlası gerilim dolu bu derlemede kendine yer buluyor.
Bir daha asla!
Çevirmen: Dost Körpe

Yolda Olmak

İlk kitabı Herkesten Uzakta ile 2022 Vedat Türkali Öykü Ödülü’ne layık görülen Kadir Işık’tan bir gezi/anlatı: Yolda Olmak.

Tiflis’ten Bakü’ye, Tebriz’ten Kirmanşah’a, Süleymaniye’den Midyat’a…
Doğu’nun altın şehirlerinde dolaşan Kadir Işık, kadim medeniyetlerin kalıntıları arasında sınırların ayırdığı sofralara davet ediyor okuru. Ortadoğu’nun parıldayan renklerini, zengin çarşılarını ve “gönüllü” insanlarını olduğu kadar çözümsüz sorunlarını, adaletsizliğini ve iktidarlarının yarattığı yapay husumetleri de taşıyor metnine.

Daima yolda olmaya, keşfetmeye…

“Oysa sınır benim için birbirinin aynı olan iki halkın arasına çekilmiş çizgiden, insanları bölmekten öte bir anlam taşımıyor. Benim dünyamda bir önemi yok, anlamsız. Toplumları birbirinden ayırmak, insanları birbirine düşman etmek, yabancılaştırmak, özgürlüklerini kısıtlamak için örülmüş kalın duvarlar.
Hiç kuşkusuz zamanla incelecek o duvarlar, gittikçe ortadan kalkacak, eğer sermaye bu kadar güçlü, para tapınılası bir meta olmasaydı…”

Kaçıncı Tekil

birbirine karışan günlerde ben hep seni düşündüm
düşürdüm içimden böbrek taşları karaciğerimi düşürdüm, yağlandım, ciğerlerin biri pert öbürünün adını gülüşün koydum dayanıyorum, çalışırken bakmayın şu telefonlarınıza
kamyon gelmiş vinci hazırlayın beni buradan kaldırın

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
300: Bir İmparatorluğun Yükselişi - 300: Rise of an Empire (2014) Bir Kızla Tanıştım - I Met a Girl (2022) Gece Gelen - It Comes at Night (2018) Sevdam Gözlerinde Kaldı (2016) Borg McEnroe (2018) Dolanma (2015)