TİYATRODA KİTAPLI UYGULAMACILAR – I

İBB Şehir Tiyatroları ile Mimesis Tiyatro Çeviri/Araştırma Dergisi’nin işbirliği ile hayata geçecek “Çağdaş Tiyatroda Kitaplı Uygulamacılar” başlıklı atölye dizisinin ilki mim sanatı üzerine çalışmalarıyla tanınan Thomas Leabhart olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları [İBBŞT] ve Mimesis Tiyatro Çeviri/Araştırma Dergisi; sahne ve oyunculuk uygulamalarının yanı sıra, tiyatro kitapları ve yayınları ile kuramsal olarak sahne sanatlarına katkıda bulunan isimleri İstanbul’da ağırlamaya hazırlanıyor. Proje çerçevesinde 2011 yılı boyunca dünyada tiyatro ve sahne sanatlarına pratik çalışmaları ile birlikte
teorik alanda da katkıları bulunan sanatçı ve akademisyenler düzenlenecek atölye ve konferanslarda Türkiyeli sanatçılarla bir araya gelerek çalışmalar yürütecekler. İBBŞT, çağdaş sahne sanatları kültürünü geliştirmek ve bu alanda ülkemizde yaratıcı ve verimli bir düşünce alışverişini sağlamak amacıyla sahip çıktığı projenin yürütmesini Mimesis Tiyatro Çeviri/Araştırma Dergisi kadrosuyla
ortaklaşa yapacak. Mimesis Dergisi daha sonra, etkinliğin kayıtlarından çağdaş tiyatro tarihimiz adına arşiv niteliği taşıyan yayınlarını gerçekleştirecek.

“Tiyatroda Kitaplı Uygulamacılar” adı verilen dizinin ilk konuğu ise ABD’de ve Fransa’da çalışmalarını sürdüren ve şimdiye dek mim sanatı üzerine 3 kitap yazmış olan Prof. Thomas Leabhart olacak. Aynı zamanda modern mimin kurucusu olarak kabul edilen Etienne Decroux’nun öğrencisi olan Thomas Leabhart proje kapsamında İBBŞT’de bir mim atölyesi düzenleyecek. 21, 22 ve 24 Aralık 2010 tarihlerinde İBBŞT atölye salonunda gerçekleştirilecek ve 30 kişilik katılımla sınırlı olacak atölyeye katılım ücretsiz. 23 Aralık 2010 günü kamuya açık düzenlenen etkinlikte ise Thomas Leabhart, sunacağı mim semineri sonrasında “Korporal Mim” başlıklı tartışma forumuna katılacak. Etkinliğin görsel/işitsel ve yazılı kayıtlarının daha sonra Mimesis Dergisi’nde okuyucuya sunulması planlanmakta. Atölye ve panele katılım için başvuru info-mimesisdergi.org’a ya da 05357157065 numaralı telefona yapılabilir.

Thomas Leabhart Kimdir?
Profesör Thomas Leabhart, modern mim sanatının kurucusu olan Etienne Decroux’nun öğrencisidir. Decroux’nun kurucusu olduğu ve drama ile mim sanatının buluştuğu, teatral ilkelerin mim sanatına uygulandığı korporal mim üzerine en fazla kitabı yayınlanmış tiyatro insanıdır. Halihazırda uygulamalı çalışmalarını Paris’te yürütmekte, ABD’de Pomona Üniversitesi’nde ders vermekte ve yılın önemli bir bölümünü de dünyanın çeşitli ülkelerinde atölyeler düzenleyerek geçirmektedir.

Ağırlıklı olarak tek kişilik gösterileri ile tanınmaktadır. International School of Theatre Anthropology (ISTA) ile yakın bağlantısı olan Leabhart aynı zamanda 1974’ten beri Mime Journal dergisinin editörüdür. Şimdiye dek 3 kitabı ve 35 makalesi yayımlanmıştır. Kitapları: Modern and Post-modern Mime; Etienne Decroux; An Etienne Decroux Sourcebook. Fransızca’dan İngilizce’ye mim üzerine çeviriler de yapmış olan Thomas Leabhart’ın çok sayıda ödülü bulunmakta.

Resimler:

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Masal Zamanı: Melez Prenses (2022) Mission: Impossible - Ölümcül Hesaplaşma Birinci - Bölüm Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One (2023) R.I.P.D. Ölümsüz Polisler (2013) VOX LUX (2019) Hükümet Bey (2023) Aşk Geliyorum Demez (2009)

Leave a comment