12. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’nin Onur Ödülü bu yıl “Gölgeye Övgü” sergisi bağlamında Karagöz ve gölge sanatına katkılarından dolayı İstanbul Modern’e veriliyor. İstanbul Modern’e Onur Ödülü, 12. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’nin 5 Mayıs Salı günü saat 20.30’da Sakıp Sabancı Müzesi The Seed Salonu’nda yapılacak olan açılış töreninde verilecek.

5-17 Mayıs tarihleri arasında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği’nin desteğiyle gerçekleştirilen ve bu yıl, Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun yaşamasına önemli katkılar sağlayan Prof. Dr. Metin And’ın anısına ithaf edilen 12. Uluslararası Kukla Festivali’nde farklı kültürlerden, modern ve geleneksel çeşitli kukla örnekleri sahnelenecek. Festivale Fransa, Rusya Federasyonu, Macaristan, İspanya, Brezilya, Japonya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Yunanistan, İran, İtalya ve Türkiye’den gruplar katılıyor.

12. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali kapsamında İstanbul Modern’de 5 Mayıs Salı saat 14.00-17.30  ve 6 Mayıs Çarşamba saat 10.30-12.30 ile 14.00-17.30 arasında gerçekleştirilecek olan Akdeniz Kuklası başlıklı sempozyumda “Akdeniz’de Kukla Geleneği”, “Karagöz ve Akdeniz Kuklasına Etkisi”, “Akdeniz’de Kukla Etkileşimi” ve “Akdeniz Kuklası ve Toplum – Dün ve Bugün” başlıklı konular tartışılacak.

Sempozyumda konuşmacı olarak; İspanya’dan oyun yazarı ve kukla sanatçısı Toni Rumbau, Fransa’dan kukla araştırmacısı ve Lyon Kukla Festivali Direktörü Stephanie Lefort, Lübnan’dan kukla araştırmacısı ve Beyrut Kukla Festivali Direktörü Karim Dacroub, Mısır’dan Hilwan Üniversitesi öğretim üyesi ve Mısır Kukla Sanatları Ulusal Merkezi kurucusu ve yönetmeni Prof. Dr. Nabil Bahgat, Tunus’tan kukla sanatçısı ve Tunus Üniversitesi Kukla Bölüm Başkanı Habiba Jandoubi, Filistin’den kukla sanatçısı ve araştırmacısı Abed Abdo, İtalya’dan kukla sanatçısı ve eğitmeni Brune Leone, KKTC’den kukla sanatçısı ve araştırmacısı Mehmet Ertuğ, Yunanistan’dan Atina Üniversitesi Modern Tiyatro Bölümü Başkanı Prof. Dr. Walter Puchner, Türkiye’den Karagöz Sanatçısı ve Uluslararası İstanbul Kukla Festivali Genel Sanat Yönetmeni Cengiz Özek, Türkiye’den Gazi Üniversitesi’nden Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi Hükümetlerarası Komitesi Üyesi Prof. Öcal Oğuz, Karagöz Sanatçısı Taceddin Diker ve UNIMA Türkiye Milli Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan yer alacaklar.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Fakir: Bir Hint Fakirinin Olağanüstü Yolculuğu - Extraordinary Journey of the Fakir (2018) X-Men: Geçmiş Günler Gelecek - X-Men: Days of Future Past (2014) Kayıp - Missing (2023) [REC] 4: Kıyamet Gecesi - [REC] 4: Apocalipsis (2014) Sibel (2019) Kim Kiminle Nerede? - Whatever Works (2010)

Leave a comment