Banu Bozdemir’den KÜÇÜK SİNEMACILAR

Banu Bozdemir’in “Küçük Sinemacılar”ı, sinema hakkında teorik- tarihsel bilgiler vermenin yanında, pratik-güncel bilgiler de veren bir çalışma. Çocuklara ışıktan kurguya, senaryodan yönetmenliğe, sinema sanatının inceliklerini eğlenceli bir dille anlatan Küçük Sinemacılar, bu nedenle yeni ilköğretim sisteminin amaçlarına paralel bir kitap. Hatta gelecekte meslek olarak sinemayı seçecek çocuklar için, ilköğretim dönemimde okuyacakları ilk sinema kitabı, Küçük Sinemacılar olabilir!

KÜÇÜK SİNEMACILAR’DA NELER VAR?

Bu soruyu, Küçük Sinemacılar’ın basında çıkan tanıtım yazılarından alıntılarla yanıtlayalım:

“Son dönemde çocuklar okullarındaki sinema kulüpleriyle sinemaya adım atmaya başladılar. Bu kulüpler aracılığıyla kadrajı, kompozisyonu, kamera kullanmayı  öğreniyorlar. Kimi dernekler, minikler için sinema atölyeleri açtı. Ve ne zaman sömestr tatili gelse, sinema salonları bol bol çocukların izleyebileceği türden filmleri göstermeye başlıyor. Bu merak nereden kaynaklanıyor? Sinema tutkunu bir kuşak mı yetişiyor?

Acaba çocuklar, büyüyünce kendilerine ne olacakları sorulduğunda artık doktor, öğretmen, mühendis demenin yanı sıra sanat yönetmeni, yönetmen, senarist gibi meslekleri mi tercih edecekler?

İşte bu kitap, bir yandan çocuklara sinemanın büyülü dünyasını tanıtırken bir yandan da büyüdüklerinde severek yapmak isteyebilecekleri başka meslekler olduğunu da anlatıyor.  Her 23 Nisan’da Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı koltuğuna oturan çocuklar, belki de böylece yönetmen, görsel yönetmen koltuklarına da oturmak isteyecekler.

Banu Bozdemir’in “Küçük Sinemacılar” adlı kitabı 17 bölümden oluşuyor. Kitap, Yeşilçam’ıyla, Hollywood’uyla, Oyunculuk, Film Türleri, Film Formatları, Film Eleştirmenliği, Yapım Ekibi, Yerli ve Yabancı Festivalleriyle sinemaya ilgi duyan ya da bu kitapla birlikte ilgi duymaya başlayacak çocuklara sinemanın tüm yönlerini anlatıyor.”

‘Küçük Sinemacılar’ geliyor

“Sinema dünyasına leylek bacaklarıyla uzun bir adım atan kitabın her sayfasında, sinemanın farklı bir özelliğine değiniliyor. Kitabın sonuna gelindiğinde ise sinemanın nasıl bir sanat dalı olduğu ve kitleleri nasıl peşinden sürükleyen bir büyüye sahip olduğu öğrenilmiş oluyor.

Ünlü İtalyan yönetmen Federico Fellini, sinemayla ilgili düşüncelerini “Sinema bir sirke benzer. Sinema olmasaydı bir sirk yöneticisi olabilirdim,” diyerek açıklar. Yönetmenin dediği gibi, eğer sinema capcanlı ve rengârenk bir sirke benziyorsa biz de çadırın içine süzülüp keyif almanın bir yolunu bulmalıyız…”

NTVMSNC – 9 Ocak 2007

Türü: Eğlenceli Eğitim Dizisi
Yaş Grubu: 10+
Yazarı: Banu Bozdemir
Editörler: Muzaffer Samur, Ahu Ayan
Sayfa ve Kapak Uygulama: Hüseyin Özkan
2. baskı: Eylül 2012
Sayfa Sayısı: 104 sayfa
Renkli baskı
90 gr. 1. hamur
Ebat: 20 X 20 cm
Fiyatı: 13 TL
ISBN: 978-994-434-30-91

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Aptallar Çetesi - Masterminds (2016) Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı - Blade Runner 2049 (2017) Enkaz (2017) Kayhan (2018) Prensesin Uykusu (2010) Dino Brained - Dinozorlar (2020)

Leave a comment