İKSV’NİN “FORMATA UYGUN DEĞİL” DİYEREK 28. ULUSLARARASI İSTANBUL FİLM  FESTİVALİ KAPSAMINA ALMADIĞI DEVRİM ARABALARI’NA ULUSLARARASI FESTİVALLERDEN BÜYÜK İLGİ

Yapımcılarının anlam verememesine rağmen,İKSV tarafından 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali’ne alınmayan 2 Türk filmi vardı:  Devrim Arabaları ve Güz Sancısı.Her iki film de yurtiçinde birçok ödüle aday oldu ve layık görüldü.

Üstelik Devrim Arabaları, yoğun istek üzerine gündeme gelen 1 Mayıs’taki
2. vizyon öncesinde yurtdışında da  birçok festivalde ödüle aday…

1 Mayıs’ta yoğun istek üzerine tekrar vizyona girecek olan Devrim Arabaları film ekibi, yurtdışından gelen haberlerle sevinmeye devam ediyor.14 Nisan’da “7 BAŞROL,7 UNUTULMAZ PERFORMANS “ yorumuyla gelen Sadri Alışık En İyi Erkek Oyuncu ödüllerinden sonra, film yurtdışında heyecan verici ödüllere aday:

11-19 Mayıs 2009 Milano Film Festivali
: En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu (Taner Birsel)
11-16 Mayıs 2009 Monaco Film Festivali: Açılış Filmi ve tüm ödüllere aday
19-21 Şubat 2010 Canada Film Festivali: Tüm Ödüllere Aday
Arjantin Mar del Plata Film Festivali : Tüm Ödüllere Aday

Dağıtım Firması Pinema Filmcilik’in sahibi Pamir Demirtaş ise İKSV’nin Devrim Arabaları’na ve Güz Sancsı’na karşı gösterdiği tutuma bir anlam verememiş:“ Tolga Örnek’in Devrim Arabaları da, Tomris Giritlioğlu’nun Güz Sancısı da pek çok sinema otoritesine göre son zamanlarda Türk sinemasında üretilmiş en iyi filmlerden … Bugüne dek, Devrim Arabaları gibi, halktan gelen istekle, ısrarla tekrar vizyona giren ise tek tük film var. Bu ilgiye rağmen, İKSV’nin tutumuna anlam verememiştik. Neyse ki, yurtiçinde gelen ödüllerin ardından, bu işin ustalarının kararıyla yürütülen yurtdışındaki Uluslararası  Film Festivallerinden gelen davetler ve ödül adaylıkları bize neye inanmamız gerektiğini gösteriyor.”

Hollywood yıldızlarının ve Avrupa sinemacılarının en önemli buluşma noktalarından olan Milano Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne aday olan Taner Birsel ise Devrim Arabaları’nın onun için özel olmasının nedenini şöyle anlatıyor:“Babam, Köy Enstitülü bir Cumhuriyet öğretmeniydi. Bütün çabası, algısı gelişmiş, çağımızı anlayabilen, problem çözme yeteneği olan, demokratik davranmayı ve paylaşmayı bilen, insan emeğini yücelten, özgüveni tam bireyler yetiştirmek oldu. Bu memleket sahip olduğu bu değerleri hoyratça harcamasaydı eminim bugün daha güzel bir hayatımız olurdu. Devrim Arabaları, tam da bunu anlattığı için bu rolü kabul ettim. Ve inanın bu filmden aldığım her ödülün, her adaylığın benim için farklı bir  anlamı var.” sözleriyle duygularını ifade etti ve ekledi: “Film, hem anlatmaya çalıştıklarıyla, hem duygusal içeriği ile hem de oyuncu kadrosuyla çok değerli bir yapıt. Sanatçılar, sahneyi paylaşmaktan keyif alacağı bir kadro ve her kelimesini benimseyeceği bir rolle  jübile hayal ederler; Devrim Arabaları setinde  jübile yapmadan bu duyguları yaşadım.”

Devrim Arabaları ‘nın aldığı ödüller:
Sadri Alışık Ödülleri:  EN İYİ ERKEK OYUNCU
(Taner Birsel, Selçuk Yöntem, Halit Ergenç, Altan Gördüm, Serhat Tutumluer, Ali Düşenkalkar, Onur Ünsal)
Siyad Ödülleri:  En İyi Müzik (Demir Demirkan)
Ankara Film Festivali:   En İyi Sanat Yönetmeni ( Veli Kahraman)
Eskişehir Sanat Derneği:  En İyi film
OETK Özel Ödülü
Ankara Hukuk Fakültesi Özel Ödülü: En İyi Film

FİLMİN KÜNYESİ

Cast Luiza Almızrak / Kostüm Tasarım Ebru Kayahan / Ses Mühendisi İsmail Karadaş / Yardımcı Yönetmen Mehmet Öztekin /  Otomobil Yapım Erhan Akgün / Sanat Yönetmeni Veli Kahraman / Kameraman Burak Kanbir / Ses Tasarım / Miksaj Burak Topalakçı / Müzik Demir Demirkan / Editör Niko / Görüntü Yönetmeni Hasan Gergin / Prodüksiyon Amiri Burak Şenkal / Uygulayıcı Yapımcı İsmail Çağlar / Senaryo Murat Dişli – Tolga Örnek / Yapımcı Türker Korkmaz / Yönetmen – Yapımcı Tolga Örnek Yapım / Ekip Film

OYUNCULAR

Taner Birsel
Ali Düşenkalkar
Halit Ergenç
Sait Genay
Altan Gördüm
Vahide Gördüm
Seçil Mutlu
Uğur Polat
Serhat Tutumluer
Onur Ünsal
Selçuk Yöntem
Ve
Haluk Bilginer

YARDIMCI OYUNCULAR

Devrim Özder Akın,Cengiz Bozkurt, Levent Can, Charles Carroll, Gürhan Elmalıoğlu, Derin İrgin, Mert Kırlak, Ahmet İlker Okumuş

KONUK OYUNCULAR
Hakan Büyüktopçu, Yasemin Conka, Kaan Çaydamlı, Mina Dörtbudak, İrfan Kangı, Bahar Kerimoğlu,
Erdal Küçükkömürcü, Hasan Mollaoğlu, Atilla Pekdemir, Murat Serezli, Turgay Tanülkü, Ender Tarhan,
Şemsettin Terlan ve Altan Erkekli

ve TEŞEKKÜRLER:
Doğuş Otomotiv – Garanti Bankası – Koç Allianz – BP / Castrol
Zibro – Pinema – ABT – Sinefekt – Zound

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Yalan Labirenti - Im Labyrinth Des Schweigens – Labyrinth of Lies (2016) Hain - Il Traditore – The Traitor (2019) Pina (2011) Onur - Pride (2015) Star Wars Bölüm 1: Gizli Tehlike - Star Wars Episode I: The Phantom Menace (2012) Masum - The Innocent (2023)

Leave a comment