23 Ekim Cuma günü vizyona girecek İKİ DİL BİR BAVUL haftasonunu iki önemli ödül haberiyle karşıladı. 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde bu yıl ilk kez verilen “En İyi İlk Film Ödülü” Özgür Doğan ve Orhan Eskiköy’ün yönettiği İki Dil Bir Bavul’a gitti. Özgür Doğan ödül töreninde yalnızdı, zira filmin diğer yönetmeni Orhan Eskiköy aynı saatlerde
Uluslararası Ortadoğu Film Festivali’nin ödül törenine katılmak için Abu Dhabi’deydi. İki Dil Bir Bavul, James Longley, Gonzalo Arijón, Joslyn Barnes, Rashid Masharawi , Hend Sabry gibi önemli isimlerden oluşan belgesel jürisi tarafından En İyi Ortadoğu Belgeseli seçildi ve Siyah İnci Ödülü’nü kazandı.
Geçtiğimiz Haziran ayında yapılan 16. Adana Altın Koza Film Festivali’nde Yılmaz Güney Jüri Özel Ödülü ve Sinema Yazarları Derneği En İyi Film Ödülü’ne layık görülen İki Dil Bir Bavul,  ZagrebDocs Film Festivali’nde En İyi Genç Yönetmen ve Saraybosna Film Festivali’nde de EDN Talent Ödülünü kazanmıştı.
Yapımcılığını Perişan Film ve Bulut Film’in üstlendiği, üniversiteden yeni mezun olmuş ve Urfa’nın bir Kürt köyüne atanmış Türk öğretmenin bir yılını anlatan İki Dil Bir Bavul’un başrollerinde Emre Aydın, Zülküf Yıldırım, Rojda Huz ve Vehip Huz yer alıyor.  2009 yılının en çok konuşulan filmlerinden İki Dil Bir Bavul, Tiglon’un dağıtımıyla 23 Ekim Cuma günü Türkiye genelinde 20’den fazla sinemada gösterime girecek.

FİLMİN ÖYKÜSÜ

Türk öğretmenin, Kürt köyündeki bir yılı. Öğretmen Kürtçe bilmez, çocuklar Türkçe. Öğretmen ilk kez gördüğü bu coğrafyada, bir yılını çocuklara Türkçe öğretmekle geçirir. Bir yılın sonunda çocuklar Türkçe öğrenebilecekler mi?
İki Dil Bir Bavul üniversiteden yeni mezun olmuş ve uzak bir Kürt köyüne atanmış Türk öğretmenin bir yılını, onun okula yeni başlayan ve Türkçe bilmeyen çocuklarla yaşadıklarını anlatır. Bir yıl boyunca öğretmenin farklı bir topluluk ve kültür içindeki yalnızlığına, çocuklar ve köylülerle yaşadığı iletişim problemine, çocuklardaki değişime tanık oluruz. Bu süreç boyunca öğretmen ve çocuklar birbirlerini yavaş yavaş tanımaya ve anlamaya başlarlar.

FİLMİN KÜNYESİ
Yapım / Yönetim: ORHAN ESKİKÖY, ÖZGÜR DOĞAN
Senaryo / Görüntü Yönetmeni: ORHAN ESKİKÖY
Oyuncular:
EMRE AYDIN
ZÜLKÜF YILDIRIM
ROJDA HUZ
VEHİP HUZ

Ses: ÖZGÜR DOĞAN, ZEYNEL DOĞAN
Kurgu: ORHAN ESKİKÖY, THOMAS BALKENHOL
Renk Düzeltme: ESRA ÇORA
Ses Tasarım / Final Mix: MERT ÖZER / SERDAR ÖNGÖREN

Yapım: PERİŞAN FİLM, BULUT FİLM
Ortak Yapımcı: YAMAÇ OKUR, NADİR ÖPERLİ, PIETER VAN HUYSTEE

Dil: TÜRKÇE ve KÜRTÇE
Süre: 81 DAKİKA
Yıl: 2008

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Cereyan (2017) Baba Parası (2019) Eternals (2021) Muhteşem ve Kudretli Oz - Oz: The Great and Powerful (2013) Zafer ve Gurur / Pride and Glory (2009) Annie (2015)

Leave a comment