İBB Şehir Tiyatroları, 2010-2011 Sezonu’nun Ekim ayında, yerli ve yabancı yazarların önemli eserlerinden sahneye taşınan 5 yeni oyunla seyircisinin karşısına çıkıyor.

Murathan Mungan’ın yazdığı Ersin Umulu’nun yönettiği Dört Kişilik Bahçe, proje tasarımını Yiğit Sertdemir ile Candan Seda Balaban’ın yaptığı, Yiğit Sertdemir’in yazdığı ve yönettiği Surname 2010, Orhan Asena’nın yazdığı, Engin Alkan’ın yönettiği Alemdar, Choderlos de Laclos’un yazdığı, Aleksandar Popovski’nin yönettiği Tehlikeli İlişkiler, Heather Raffo’nun yazdığı, Arif Akkaya’nın yönettiği Arzunun Onda Dokuzu adlı oyunlar, İBB Şehir Tiyatroları repertuarına katılıyor.

Yeni oyunların konuları ise şöyle:

Dört Kişilik Bahçe’de geçmişte renkli günlere tanıklık etmiş ahşap konak artık üç “unutulmuş” kadının ve eski bir Osmanlı paşası olan Server Bey’in kendi tenhalıklarına sığındığı bir limana dönüşmüştür. Değişen düzen içinde savrulan aile, artık hiçbir şeyin yaşamadığı bu konakta, tıpkı insana onarılmazlık duygusu veren bahçe gibi sırlarıyla birlikte tutukludur sanki… Çağdaş Türk tiyatrosunun usta kalemi Murathan Mungan’dan, yüzleşmelerle gelişen hüzünlü bir hikâye. Arka planda ise son İstanbul… Ersin Umulu’nun yönettiği oyunda; Ayşe Kökçü, Sevil Akı, Metin Çoban, Esin Umulu rol alıyor.

Alemdar adlı oyunda, isyancılar ayaklanmış, padişah öldürülmüştür. Sınır boyundan kalkıp gelen Alemdar Mustafa Paşa, II. Mahmud’u isyancıların elinden kurtarır. Bir kuluna tahtını ve canını borçlu olan bir padişahla, padişahın canını ve tahtını kollamak isteyen bir paşa karşı karşıyadır şimdi. Üstelik yeniçerilerin hem Alemdar Mustafa Paşa’ya, hem de Padişah II. Mahmud’a karşı ateşlediği bir yangının tam ortasında… Orhan Asena’nın yazdığı Engin Alkan’ın yönettiği oyunda; Erhan Abir, Can Başak, Serdar Orçin, Emrah Özertem, Hakan Arlı, Oya Palay, Yeliz Gerçek, Berna Adıgüzel, Aslı Nimet Altaylar, Zafer Kırşan, Ümit Daşdöğen, Tolga Coşkun, Çiğdem Gürel, Esra Karabaş, Hüseyin Tuncel, Murat Üzen rol alıyor.

Surname 2010 adlı oyunda kocasının ölümünün ardından açtığı sahafında, özel bir nedenle geceyi bekleyen Sühendan Hanım, kocasına ait hiç görmediği notlarla karşılaşır. Bu notlar, kocasının kendisi için düşündüğü “sözde şenliğe” dair fikirleri içermektedir. Yazılanları şaşkınlıkla okumaya başlayan Sühendan Hanım; kendisini bir düşün içinde, geçmiş ile bugünün İstanbul’u arasında gerçekleşen bir şenliğin tam ortasında bulur. Proje tasarımını Yiğit Sertdemir ile Candan Seda Balaban’ın yaptığı Yiğit Sertdemir’in yazdığı ve yönettiği oyunda; Ayşem Yağmur Ulusoy, Can Alibeyoğlu, Ceren Hacımuratoğlu, Derya Keykubat, Derya Yıldırım, Elyasa Çağlar Evkaya, Engin Akpınar, Eraslan Sağlam, İrem Erkaya, Mana Alkoy, Mehmet Soner Dinç, Mert Aykul, Özgür Atkın, Özgür Tanık, Seda Fettahoğlu, Semah Tuğsel, Seza Güneş, Şeyda Arslan, Uğur Dilbaz, Yiğit Sertdemir, Zeynep Göktay rol alıyor.

Tehlikeli İlişkiler, 18. yüzyıl sonlarında, dönemin Fransız aristokrasisine dair eleştiri sunuyor. Choderlos de Laclos tarafından yazılan eserde, tutkulu bir aşk hikâyesi ekseninde ikiyüzlü cemiyetin tüm değerlerden yoksun, yıkıcı görüntüsü çiziliyor. Aleksandar Popovski’nin sahneye koyduğu oyunda; Şebnem Köstem, Levent Üzümcü, Selin İşcan, Tomris İncer, Esra Ronabar, Ece Özdikici, Cemal Ahhan Şener, İrem Arslan Aydın rol alıyor.

Arzunun Onda Dokuzu, işgal edilen topraklarda kültürün, hayatın, bedenin, ruhun zorla ele geçirilmesi karşısında kadınların yaşadığı çıkmazları ve ölüm kalım savaşındaki dokuz kadını anlatıyor. Heather Raffo’nun yazdığı oyun Arif Akkaya tarafından sahneleniyor. Oyunda; Hikmet Körmükçü, Hasibe Eren, Bensu Orhunöz, Cihan Kurtaran rol alıyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Nokta (2009) Nasipse Adayız (2020) Son Aşk - Last Love (2013)  (2019) Frances Ha (2013) Kutu - The Box (2010)

Leave a comment