İBB Şehir Tiyatroları Genç Tiyatro’nun yeni oyunu Mutfak Söyleşileri, kasım ayının ilk haftasında seyirciyle buluşuyor… Vala Thorsdottir’in yazdığı Yeşim Koçak’ın yönettiği oyun 2-13 Kasım 2011 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde… Oyun, daha önce “27. Genç Günler” festivalinde sahnelenmişti.

“Gerçeküstü feminizm”in önde gelen eserlerini vermiş olan İzlandalı yazar Svava Jakobsdottir’ın (1930-2004) beş kısa öyküsünden, Vala Thorsdottir tarafından oluşturulmuş Mutfak Söyleşileri,beş kadının hikâyesini anlatıyor. Sıradan kadınların; sıradan saydıkları hayatlarının, aslında son derece sıra dışı olan öykülerini, kendine özgü bir mizahla dile getiren oyun, ana teması kadın olan absürd bir tiyatro klasiği…

Çevirisini Ayşe Üner’in, dramaturgluğunu Sibel Arslan Yeşilay’ın, sahne tasarımını Taciser Sevinç’in, kostüm uygulamasını Onur Uğurlu’nun, ışık tasarımını Kemal Yiğitcan’ın, müziğini Cenk Durmazel’in, efekt uygulamasını Yusuf Tuncer’in, koreografisini Tuğçe Tuna’nın yaptığı oyunda; Aslıhan Kandemir, Buket Yanmaz Kubilay, Mert Tanık, Seda Fettahoğlu, Yasemin Güvenç, Yeşim Koçak rol alıyor.

Oyunun Broşüründen…

Yazan: Vala Thorsdottir

2 Temmuz 1968’de doğan İzlandalı yazar Vala Thorsdottir, İngiltere’de yazarlık ile oyunculuk eğitiminin iç içe yürüdüğü Leeds Üniversitesi Breton Hall College’de tiyatro eğitimi gördü. Başarılı bir oyun yazarı ve senarist olmasının yanısıra tiyatroda, televizyonda ve radyo oyunlarında başarılı bir oyuncu olarak görev aldı. Thorsdottir, bugüne değin Dario Fo, Ferrucio Soleri ve John Wright gibi birçok usta sanatçının oyunculuk ve yazarlık üzerine yaptıkları atölye çalışmalarına katıldı.

2001’de üç aylık burs ile Reykjavik Kent Sanatçısı ve 2002 yılında da altı aylık burs ile İzlanda Devlet Sanatçısı seçilen Thorsdottir, 2002 yılında Reykjavik Sanat Festivali’ne kısa oyunlar yazan dokuz oyun yazarı arasında yer aldı. 1995’ten bu yana yönetmenlik ve drama öğretmenliği de yapmakta.

Thorsdottir’ın oyunları “İzlanda Oyunları” adı altında iki cilt halinde Mitos-Boyut Yayınları tarafından yayımlandı.

Oyunlarından Bazıları:
Mutfak Söyleşileri, Çatıdaki Yarasa, Teleskop, Çikolata, Pis Gazlar ve Çöplük, Bildiğiniz Şeyler

Yöneten: Yeşim Koçak

1999 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. 2011 yılında aynı okulda yüksek lisansını tamamladı.

Kenter Tiyatrosu’nda; Martı, Nükte, Çözüm, Aşk Çemberi, İnishmore’lu Yüzbaşı, İki Hayat Sonra, Gece Mevsimi, Anna Karenina oyunlarında, İBB Şehir Tiyatroları’nda; Onlar Ermiş Muradına, Marat-Sade adlı oyunlarda yer aldı.

Akademi Kenter’de sahne hocalığı yapan Koçak, Aydın Üniversitesi’nde ders vermekte ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda Mefisto, Mutfak Söyleşileri; İkinci Kat’ta, Bulanık isimli oyunlarda oynamaktadır.

Aldığı Ödüller:
”Çözüm”deki rolüyle 21. Yüzyıl Eğitim-Kültür Vakfı Vasfi Rıza Zobu Ödülü, 2002 Afife Tiyatro Ödülleri Yeni Kuşak Başarılı Kadın Oyuncu Ödülü, 2002 Magazin Gazetecileri Derneği ve Avni Dilligil Umut Veren Kadın Oyuncu Ödülü.

Resimler:

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kronik - Chronic (2016) Metronom (2023) Elveda İlk Aşk - Goodbye First Love (2012) Vampir İmparatorluğu - Daybreakers (2010) Yalan Dolan (2019) Zuzula: Cinler Alemindeki Karanlık Kabus (2016)

Leave a comment