İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Aralık ayında Mefisto adlı yeni bir oyunla seyircilerin karşısına çıkıyor. Klaus Mann’ın romanından Ariane Mnouchkine’in oyunlaştırdığı Mefisto, 16-27 Aralık 2009 tarihleri arasında Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde sahnelenecek. Oyunun prömiyeri, 16 Aralık 2009 tarihinde gerçekleşecek.

Mefisto, Nazi Almanyası’nda yaşanmış en keskin çelişkilerden birini konu edinen bir yapıt. Oyun, 1923-1934 yılları arasında Almanya’da (Berlin-Hamburg) geçer. Mesleki tutku uğruna kişiliğini, bir zamanlar baş düşmanı olduğu ideolojiye, nazizme satan bir tiyatro sanatçısının gerçek yaşam öyküsü. Hendrik Höfgen (Güstaf Gründgens) kişiliğinde, “Mefisto” rolünü oynarken, gerçek yaşamda “Faust” karakterini seçen bir sanatçı ve dönemin trajik serüveni gözler önüne serilir. Oyunda zorbaya hizmet etmemeyi seçen ve alternatif üretemese bile yoksunluklarda, sürgünlerde, işkencelerde, ölümlerde özgürleşen bireyler ve faşizmin uygulamaları sergilenir. “Mefisto”da çok yetenekli bir oyuncu ve yönetmenin yaşamı aktarılırken, sanatçının kendine ve yaşadığı topluma karşı sorumluluğu tartışılır. Tiyatro sanatının gücü ve yetenek gibi kavramların kullanılması sorgulanır. Klaus Mann’ın 1936 yılında sürgünde yazdığı ve 1981 yılına kadar Batı Almanya’da basılması yasak olan yapıt, Fransa’da Ariane Mnouchkine tarafından 1979 yılında oyunlaştırılıp yönetilmiş ve Çekoslavakya’da Istvan Szabo tarafından sinemaya da uyarlanarak “En İyi Yabancı Film Oscarı”nı kazanmıştır.

Oyunun yönetmeni Ragıp Yavuz tiyatroya 1974’te, İ.B.Ş.T. Üsküdar Sahnesi’nde, “Mor Gezegen” adlı oyunuyla başladı. Ulusal ve uluslararası tiyatro ödüllerine sahip olan Yavuz, İ.B.B. Şehir Tiyatroları’nda Suç ve Ceza”, “Gılgameş”, “Ferhad ile Şirin”, “Tekrar Çal Sam”, “Sokak Kedileri” adlı oyunları yönetti.

Dramaturgluğunu Sibel Arslan Yeşilay’ın, sahne tasarımını Barış Dinçel’in, kostüm tasarımını Tomris Kuzu’nun, ışık tasarımını Murat Özdemir’in, müziğini Selim Can Yalçın ve Çağrı Ö. Hün’ün, koreografisini Yasemin Gezgin’in yaptığı oyunda; Yiğit Sertdemir, Yeşim Koçak, Murat Coşkuner, Mert Tanık, Rozet Hubeş, Çağlar Yiğitoğulları, Aslıhan Kandemir, Seda Fettahoğlu, Ozan Gözel, Ertuğrul Postoğlu, Buket Yanmaz Kubilay, Kutay Kırşehirlioğlu, Çağrı Ö. Hün, Nevzat Çankara, Selim Can Yalçın, Aslı Aybars, Serdar Orçin, Levend Yılmaz, Ali Gökmen Altuğ, Nurdan Gür, Ece Yıldız rol alıyor.

İyi seyirler…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Mr. Banks - Saving Mr. Banks (2014) Aşk Uykusu (2017) Buz Fırtınası - Ice Storm (2022) Ölüm Zili - Gosa - Death Bell (2010) Doktor Strange - Doctor Strange (2016) Peter Pan – Tinker Bell: Sihirli Dünya - The Quest For The Never Book (2018)

Leave a comment