İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sahnelerinde, Nisan’ın ilk haftasında  Her Şeyin Bir Sınırı Var, Kabare, Onlar Ermiş Muradına, Üç Kız Kardeş, İstanbul Efendisi, Dönüşüm, Benim Arkadaşım Yok, Bir Deniz Masalı, Büyüyünce Ne Olacaksın, Kibritçi Kız, Deli Dumrul (Gölge Oyunu) adlı oyunları seyredebilirsiniz.

İ.B.B. Şehir Tiyatroları’nda Nisan ayının ilk haftasında Kabare adlı oyunu; 1-2-3-4-5 Nisan tarihinde İ.B.B. Şehir Tiyatroları Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyircilerini bekliyor. Bir kabare aktristi ile Amerikalı bir yazarın kısa ömürlü aşkı ile onları kuşatan büyük toplumsal kaosun anlatıldığı Kabare’nin yazarı Joe Masteroff… Kült müzikaller sınıfında yer alan Kabare, 1972’de beyaz perdeye aktarıldığında 8 Oscar kazanmış ve “Tüm Zamanların En İyi Yüz Filmi” listesine girmişti. Artık efsaneleşmiş olan bu müzikali, Yücel Erten yönetti. Oyunda Mert Turak, Senan Kara Tutumluer, Can Başak, Ergun Üğlü, Selma Kutlu, Hakan Arlı, Işıl Zeynep Tangör, Tolga Coşkun, Eraslan Sağlam, Özge Midilli rol alıyor.

25 Mart 2009’da prömiyerini yapan Onlar Ermiş Muradına oyunu, 1931-32 tarihinde Vasfi Rıza Zobu’nun çevirisiyle Şehir Tiyatrosu’nda oynandı. 78 yıl sonra Haldun Dormen’in rejisiyle tekrar İ.B.B. Şehir Tiyatroları Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde, 1-2-3-4-5 Nisan’da, seyredilebilir. Fars ve vodvil ekolünün öncüsü sayılan Georges Feydeau’nun baştan sona doludizgin ilerleyen farsı Onlar Ermiş Muradına’da burjuva ahlâkının eleştirisi yapılıyor. Gencay Gürün tarafından dilimize çevrilen oyunda Alev Oraloğlu, Ali Gökmen Altuğ, Ayşegül İşsever, Ali Karagöz, Yeşim Koçak, Ali Berge, Erkan Sever, Cem Karakaya, Ceylan Çete, İlhan Kilimci, Özgür Dağ oynuyor.

İ.B.B. Şehir Tiyatroları sahnelerinde, Değişim Üçlemesi’nin ilk oyunu Dönüşüm 1-2-3-4 Nisan’da Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde… Franz Kafka’nın Dönüşüm adlı romanından esinlenerek yazılan oyunda, Gregor Samsa adlı bir pazarlamacının, işlerinin bozulması üzerine çevresindekilerin baskısıyla bir böceğe dönüşmesi anlatılıyor. Ümit Denizer tarafından uyarlanan Dönüşüm’ü Turgut Denizer yönetti. Oyunda Ceren Hacımuratoğlu, A. Yağmur Ulusoy, Ömer Barış Bakova, Özgür Atkın, Zeynep Göktay rol alıyor.

Değişim Üçlemesi’nin gençlik oyunu Her şeyin Bir Sınırı Var, 1-4-5 Nisan tarihinde İ.B.B. Şehir Tiyatroları Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde seyredilebilir. Oyunda, iki ülkeyi ayıran sınırda görevli iki askerin, birbirlerine düşmanken gittikçe insani bir ilişki kurmaları ve dost olmaları anlatılıyor. Turgut Denizer’in yazdığı, Ümit Denizer’in yönettiği Her şeyin Bir Sınırı Var oyununda Şeyda Aslan, Nazan Yatgın, Derya Keykubat, Seza Güneş, Can Alibeyoğlu rol alıyor.

Anton Çehov’un yazdığı, Nikita Milivojevic’in yönettiği Üç Kız Kardeş, değişen yaşamlarının akışına ve yaşadıkları toplumun düzenine ayak uyduramayan bir ailenin, dinmek bilmeyen Moskova’ya dönme özleminin konu alıyor. Oyunda Aslı İçözü, Bennu Yıldırımlar, Yeliz Gerçek, Haldun Ergüvenç rol alıyor. Üç Kız Kardeş, 1-2-3-4-5 Nisan’da İ.B.B. Şehir Tiyatroları Ümraniye Sahnesi’nde seyircilerini bekliyor.
Bu yıl ölümünün 50. yıldönümünde andığımız büyük şair Yahya Kemal Beyatlı’nın yaşamından ve şiirlerinden kesitler sunan Kendi Gök Kubbemiz, Toron Karacaoğlu’nun sunumuyla sahnede… Sönmez Atasoy‘un yazdığı, Engin Uludağ‘ın yönettiği Kendi Gök Kubbemiz 1-2-3-4-5 Nisan’da İ.B.B. Şehir Tiyatroları Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde…
Musahipzade Celâl ‘in yazdığı, Engin Alkan’ın yönettiği İstanbul Efendisi’nde, kızına uygun bir damat adayı bulmak için, dönemin batıl inançlarına bel bağlayan bir babanın gülünç durumu anlatılıyor. 1-2-3-4-5 Nisan’da İ.B.B. Şehir Tiyatroları Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde seyredilebilir. İstanbul Efendisi’nde, Sezai Aydın, Sevil Akı, Çağlar Çorumlu, Volkan Ayhan oynuyor.
Değişim Üçlemesi’nin çocuk oyunu Benim Arkadaşım Yok, doğum gününü tek başına kutlamak zorunda kalan küçük bir çocuğun, kendine arkadaş bulmaya çalışırken yaşadıkları anlatılıyor. Turgut Denizer’in yazdığı ve yönettiği oyunda, Ceren Hacımuratoğlu, Seza Güneş rol alıyor.  Benim Arkadaşım Yok, 4-5 Nisan’da Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde küçük tiyatroseverleri bekliyor.
İ.B.B. Şehir Tiyatroları’nın, “7’den 70’e Gölge Oyunu” Deli Dumrul tiyatroseverler için 2-3 Nisan’da Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde… Deli Dumrul modern hayatta unutulmaya yüz tutan gölge oyununu seyirciye tanıtmak ve sevdirmek amacıyla hazırlanan Deli Dumrul ‘un gölge tasvir tasarımını Nevin Köksal; müziklerini Ersin Battal yaptı. Otuzdan fazla figür içeren gölge oyununun oynatıcıları ise, Engin Akpınar, Barış Çağatay Çakıroğlu, Evrim Asutay, Ömer Barış Bakova, İbrahim Ulutaş…

Seden Edgü’nün yazdığı, Can Doğan’ın yönettiği Bir Deniz Masalı, 4-5 Nisan’da Ümraniye Sahnesi’nde küçük tiyatroseverleri bekliyor. Marmara Denizi’nde yaşayan iki istavrit, denizin kirlenmesi sonucu temiz bir deniz aramak için yola çıkarlar. Dünyayı dolaşmalarına rağmen sorunsuz bir yer bulamazlar. Sonuçta kaçmanın bir işe yaramayacağını düşünüp tekrar Marmara Denizi’ne dönmeye ve Marmara Denizi’nin temiz tutulması için çalışmaya karar verirler. Bir Deniz Masalı’nda Özgür Efe Özyeşilpınar, Berna Adıgüzel, Okan Patırer, Selin Türkmen, Yasemin Güvenç, Bahar Özge Göze, Arda Alpkıray, Nurdan Kalınağa, Pınar Ataer, Berk Samur, Doğan Şirin rol alıyor.

Turgut Denizer’in yazdığı ve yönettiği çocuk oyunu Büyüyünce Ne Olacaksın, 4-5 Nisan’da İ.B.B Şehir Tiyatroları Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde… Büyüyünce Ne Olacaksın, meslek seçimindeki yaklaşımları mizahi anlayışla irdeleyen bir tema üzerine kurulu, birbirinden bağımsız on değişik öyküden oluşuyor. Her öykü, izleyiciler arasında “büyüyünce ne olacaksın” sorusuna yanıt arıyor ve meslek seçimindeki ölçütleri ortaya çıkarıp, çocukların değerlendirmelerine sunuyor. Oyunda,  A. Yağmur Ulusoy, Ece Ercan, Zeynep Göktay, Nazan Yatgın, Can Alibeyoğlu, Murat Yatman, Özgür Atkın, Mehmet Soner Dinç rol alıyor.

Hans Christian Andersen’in yazdığı, Şevket Avşar’ın uyarladığı ve yönettiği Kibritçi Kız, 4-5 Nisan’da Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde küçük seyircilerini selamlayacak. Kibritçi Kız’da, günümüzde yaşayan mendilci bir kızın yaşamı anlatılırken, masal dünyasına bir yolculuk yapılarak, Kibritçi Kız’ın bir yılbaşı gecesinde yaşadıkları anlatılıyor. Oyunda, Derya Çetinel, Reyhan Karasu, Pınar Aygün, Nurseli Tırışkan, Müge Çiçek, Özge O’Neill, Senem Oluz, Nevzat Çankara, Samet Hafızoğlu, Hamit Erentürk, Tolga Coşkun, İbrahim Ulutaş, Tankut Yıldız, İlyas Keleş, Birhan Vardar rol alıyor.

İyi seyirler…

Kabare
1-2-3-4-5 Nisan 2009 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi
Onlar Ermiş Muradına
1-2-3-4-5 Nisan 2009 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
Her Şeyin Bir Sınırı Var
1-4-5 Nisan 2009 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi
Üç Kız Kardeş
1-2-3-4-5 Nisan 2009 Ümraniye Sahnesi
İstanbul Efendisi
1-2-3-4-5 Nisan 2009 Kağıthane Sadabad Sahnesi
Kendi Gök Kubbemiz
1-2-3-4-5 Nisan 2009 Fatih Reşat Nuri Sahnesi
Dönüşüm
1-2-3-4 Nisan 2009 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi
Deli Dumrul (Gölge Oyunu)
2-3 Nisan 2009 Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi
Büyüyünce Ne Olacaksın (Çocuk Oyunu)
4-5 Nisan 2009 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
Benim Arkadaşım Yok (Çocuk Oyunu)
4-5 Nisan 2009 Üsküdar Kerem Yılmazer
Bir Deniz Masalı (Çocuk Oyunu)
4-5 Nisan 2009 Ümraniye Sahnesi
Kibritçi Kız (Çocuk Oyunu)
4-5 Nisan 2009 Fatih Reşat Nuri Sahnesi

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kırmızı Pabuçlar ve Yedi Cüceler - Red Shoes and The Seven Dwarfs (2021) İstanbul Kırmızısı (2017) Küffar (2024) 93 Yazı - Estiu 93 – Summer 93 (2017) Umut Işığım - Silver Linings Playbook (2013) Annemin Yarası (2016)

Leave a comment