“AÇIK ÇEK – HALL PASS”

İki kafadar Rick ve Fred (Owen Wilson ve Jason Sudeikis) uzun süredir evlidirler. Eşlerini sevmektedirler ama diğer bazı erkekler gibi karşılarına çıkan kadınlara bakmaktan da kendilerini alamazlar.
Alışkanlık hâline gelen bu göz banyolarından bıkan eşleri (Jenna Fischer ve Christina Applegate) evliliklerini tekrar canlandırmak için cesurca bir hamleye başvurur ve kocalarına “açık çek” verirler: İki erkek bir hafta boyunca sorgusuz sualsiz istediklerini yapabileceklerdir.Kaçırdıklarını sandıkları şey her neyse görmek, ya da bu arayışa sonsuza dek son vermek için yedi günleri vardır.

İlk başta, Rick ve Fred için bu bir rüyanın gerçekleşmesi gibidir. Fakat çok geçmeden keşfederler ki bekar hayatına ve kendilerine ilişkin beklentileri gerçeklerden tamamen, hatta gülünç derecede uzaktır.
Farrelly kardeşlerin yeni komedisi “Hall Pass/Açık Çek”in başrollerini Rick rolündeki Owen Wilson ile Fred rolündeki Jason Sudeikis paylaşıyor. Rick’in karısı Maggie’yi Jenna Fischer, iki erkeğin eski ve müzmin bekar arkadaşları Coakley’yi Richard Jenkins, Fred’in karısı Grace’i ise Christina Applegate canlandırıyor.

“Hall Pass/Açık Çek”in yönetmenliğini ve yapımcılığını Peter Farrelly ve Bobby Farrelly üstlendi. Senaryosu Pete Jones, Peter Farrelly, Kevin Barnett ve Bobby Farrelly’ye ait olan filmin hikayesi Pete Jones’un imzasını taşıyor. Farrelly kardeşlerle bu filmde tekrar bir araya gelen yapımcılar Bradley Thomas ve Charles B. Wessler ile yönetici yapımcı Marc S. Fischer, daha önce hit komediler “There’s Something About Mary” ve “Shallow Hal”de Farrelly kardeşlerle birlikte çalışmışlardı. Filmin diğer yönetici yapımcıları ise Toby Emmerich, Richard Brener ve Merideth Finn. “Hall Pass/Açık Çek”in ortak yapımcılığını Mark Charpentier ve John Rickard gerçekleştirdi.

Filmin yaratıcı ekibi görüntü yönetmeni Matthew F. Leonetti, yapım tasarımcısı Arlan Jay Vetter, kurgu ustası Sam Seig ve kostüm tasarımcısı Denise Wingate’den oluşuyor.  Tom Wolfe ve Manish Raval ise filmin müzik amirliğini üstlendi.
New Line Cinema’nın sunduğu Conundrum Entertainment yapımı, Farrelly Kardeşler filmi “Hall Pass/Açık Çek”in dağıtımını bir Warner Bros. Entertainment kuruluşu olan Warner Bros. Pictures gerçekleştirecek.

www.acilcekfilm.com

YAPIM HAKKINDA

AÇIK ÇEK: Evliliğe ara verip, sorgusuz sualsiz,
ne isterseniz yapabileceğiniz bir hafta.

Rick ve kankası Fred kendilerini ortalama, belki ortalamanın da biraz üzerinde kocalar olarak görmektedirler. Mülayim, güvenilir ve iyi birer iş sahibi ikili ara sıra ev işlerine de yardımcı olmakta ya da kuru temizlemeciden alınacakları almaktadırlar… onlar karılarını aldatmayı hayal bile edemeyecek türde erkeklerdendir.
Şey, aslında bunu yapmaktadırlar; aldatmazlar ama hayalini kurarlar. Hem de her gün. Gördükleri her kadınla.
Kardeşi Bobby Farrelly’yle birlikte “Hall Pass/Açık Çek”in yönetmenliğini ve yapımcılığını gerçekleştiren Peter Farrelly, “Rick mutlu bir evlilik sürdürüyor. Çocukları ve sevdiği bir karısı var. İyi bir işi, hoş bir hayatı var ama pek çok erkek gibi başka kadınları fark etmeden duramıyor ve bu durum karısının sinirini bozuyor” diyor. Farrelly kardeşler Pete Jones ve Kevin Barnett’ın kaleme aldığı senaryoya da katkı verdiler. Beraberce, kolayca özdeşleşilebilecek bu senaryoyu dürüst ve cüretkar bir şekilde irdeleyebileceklerini hissettiler.
“Hikayede beni çarpan ilk şey sahip olduğu komedi potansiyeliydi. Evrensel bir teması var. Eğer Tanrı gelip bana, ‘Pete, gezegenin en seksi kadınıyla birliktesin, o en iyisi ve ondan daha iyi biri yok’ deseydi bile muhtemelen ikinci en iyiyi de bir görmek isterdim” diye itiraf eden Peter, sözlerini şöyle sürdürüyor. “Mutlu ve sadık bir evliliğiniz varsa bile, bu bakmaktan vazgeçeceğiniz anlamına gelmez. Soru bunu ne kadar ileri götürdüğünüzdür?”
Dikkati kolayca dağılan aile babası Rick rolündeki Owen Wilson da bu görüşe katılıyor: “Çoğu erkek yanlarından geçen güzel görünümlü bir kadını fark etmekten kendilerini alamazlar, fakat bazıları bunu hissettirmeme konusunda daha iyidirler. Rick gibilerinin ise adeta başı bir fırdöndünün üzerinde gibidir”.
“Hall Pass/Açık Çek”in ana fikirlerinden biri, erkeklerin –ve kadınların– bakmak için yaratıldıkları. Hatta zaman zaman merak edebilirler, ‘Evli olmasaydım neler olurdu? Şu anda ne yapıyor olurdum? Ve Kiminle olurdum?’ Bu bir Farrelly kardeşler komedisi olduğu için, böylesi derin felsefi sorular tehlikeli ölçüde kaygan ve yokuş aşağı yollara uzanabilir.
Bobby Farrelly, “Pek çok kişi yedinci yıl kaşıntısı hakkında şakalar yapıyor. Bu film de onun biraz güncellenmiş bir hâli. Kutsal evlilik kurumunu ele aldığınızda ateşle oynarsınız. Dolayısıyla bunu en doğru şekilde yapmamız gerekiyordu. Ancak konuyu irdelemekten korkmadık, hele hele espriler ve baştan çıkma konularında ya da herhangi bir konuda kendimizi sınırlamadık. Pete ve ben bir şeyin komik olduğunu düşünüyorsak onu kullanırız. Sınırları zorlamayı seviyoruz” diyor.
Rick’in en iyi arkadaşı Fred göz banyosu konusunda daha incelikli bir yöntem dener ve bakışlarını avının biraz üzerindeki bir noktaya diker. Fakat bu strateji kimseyi kandırmaya yetmez, özellikle de karısını. Fred rolündeki Jason Sudeikis bu konuda şunları söylüyor: “Rick ve Fred dünyanın en havalı erkekleri değiller ama bunu bilmiyorlar. İnsanların kendilerini çok zeki sanıp, bilmedikleri aşikar olduğu halde neden söz ettiklerini biliyormuş gibi davranmalarını hep çok komik bulmuşumdur”.
Sonuç olarak bu iki adam kontrolden çıkmıştır ve bu durum eşlerinin canına tak eder. Bir partide kocalarının bayan konuklardan biri hakkında yaptıkları müstehcen yorumun herkes tarafından duyulmasıyla Rick’in karısı Maggie ile Fred’in karısı Grace’in yaşadıkları korkunç utanç bardağı taşıran son damla olur. İki kadın evliliklerini canlandırmak için artık esaslı bir eylem yapma vaktinin geldiğini fark ederler, tabi eğer canlandırmaya değecekse. Utanmaz kocalarına evlerindeki yaşamın ne kadar iyi olduğunu göstermek için onlara fantezilerinin peşinden gitmeleri ve neler kaçırdıklarını görmeleri, ya da sonsuza dek susmaları için bir hafta verirler.
Şimdi, açık çeki bozdurma vaktidir.
Böyle bir izin radikal bir yaklaşım olsa da, iki kadın on yıldan uzun bir süre içten içe sinirlendikten sonra böyle bir riski almaya hazırdırlar; özellikle de bu fikir güvendikleri bir kaynaktan, popüler bir psikiyatr olan yakın arkadaşları Dr. Lucy’den geldiği için. Bu kilit rolü “The View’s”dan tanıdığımız Joy Behar canlandırdı. Dr. Lucy’nin desteğinden cesaret alan Maggie ve Grace kocaları Rick ve Fred’e kurtlarını dökmeleri için biraz zaman tanımayı teklif etmekle kalmaz, bu konuda ısrar ederler.
“İki erkek karıları olmasa çok başka hayatlar yaşıyor olacakları izleniminde olduğuna göre, neden onları bir haftalığına serbest bırakıp dışarıdaki hayatın gerçekte nasıl olduğunu görmelerine izin vermeyelim ki?” diyor Peter.
Maggie rolündeki Jenna Fisher şunu dile getiriyor: “Herkesin biraz tatlandırılmaya ihtiyaç duyduğu bir ilişkisi olmuştur. Belki de, öyle ya da böyle, sıradışı bir şeyler denemişlerdir. Açık çek elbette biraz aşırı ama bunun altında yatan fikir anlaşılabilir bir şey. Ayrıca, filmdeki karakterlerin gerçekçi ve aşina olduğumuz türde insanlar olduğunu düşünüyorum”.
Sudeikis’in canlandırdığı Fred karakterinin karısı Grace rolündeki Christina Applegate ise, “Kim bilir? Çiftler neleri kaçırdıklarını merak ettikleri için yürümeyen bir ilişki söz konusuysa (açık çek) sağlıklı bir şey olabilir. İki insan uzun süre birlikte olunca bazen böyle şeyler yaşanabilir. Yine de, ben erkeğime açık çek vermezdim. Bu fikri unutsa iyi olur” diyor gülerek.
Rick ve Fred için birden bire Yılbaşı gelmiştir; doğum günleri ve Süper Kupa aynı pakete sarılmış gibidir; bu öylesine bir hediyedir ki kıskançlık içindeki yakın arkadaşlarının dili tutulmuştur. İki kafadar nereden başlayacaklarını bilemezler.
Bobby uyarıyor, “Sandıkları kadar kolay olmayacak”.
Charles B. Wessler’la birlikte filmin yapımcılığını üstlenen, ve uzun zamandır Farrelly kardeşlerle birlikte çalışan Bradley Thomas ise, “Tipik bir ‘Ne dilediğine dikkat et’ durumu” diyor ve ekliyor: “Bence açık çek rüyası gerçeklikten çok uzak. Evinizde oturup, ‘Ah keşke bir sürü güzel kızın olduğu gece kulüplerinden birinde olsam. Beni kimse durduramazdı. Ah bir bekar olsaydım’ diye hayal kurduğunuzu düşünün. Sonra bir de, o kulüplerden birinde olduğunuzu ve o kulübün berbat olduğunu, kimsenin sizinle konuşmadığını düşünün. Fark ettiğim şeylerden biri bekar arkadaşlarımın bu konuda tamamen sahtekar olduğu. Serbest olmak, her zaman ne istiyorsan yapabilmek o kadar da harika değil”.
Yine de iki kahramanımızın bunu denemesi şarttır. Rick üçüncü gün bezgin ve havlu atmaya hazır bir haldeyken Fred’in tutkulu bir şekilde ortaya koyduğu gibi, eğer bu benzeri görülmemiş fırsattan yararlanmazlarsa sadece kendilerini değil tüm erkek milletini başarısızlığa uğratmış olacaklardır.
Senarist Kevin Barnett bu olağandışı toplumsal deney ve başrolündeki cahil Kazanovalar için şunları söylüyor: “Burada pek çok risk söz konusu ama çok büyük bir eğlence potansiyeli de var. Gerçek şu ki pek çok erkek bel altı düşünür. Biz de bunu ele almak istedik”.
Senarist Pete Jones’a göre ise, “‘Hall Pass/Açık Çek’ kesinlikle bir komedi. Ancak, bu karakterlerin yaptıklarının sonuçları olacağı gerçeğini de gözden kaçırmamak gerek”.
Sudeikis filmdeki ikilemin seyircilerde de yankı bulacağına inanıyor ve bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Filmi izledikten sonra insanların sohbetlerini tahmin edebiliyorum. Güler eğlenirsiniz ama sonrasında birbirinize, ‘Açık çekin olsa sen ne yapardın? Başa çıkabilir miydin?’ diye sorabilirsiniz. Bence bu film üstü küf tutmuş pek çok konuyu gündeme getirecek”.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (19. hafta):
MAKKA: Cinn-i Azap (2024) Gece Avı - Bloodline Killer (2024) Süper Ajan Bernard: Görev Mars - Bei Ken xiong 2: Jinpai tegong (2024) Süper Köpekler - The Barkers Pursuit of Adventure (2024) Görücü (2024) Çingene Kızı Zeugma (2024) Beyaz Eşya (2024) Kırmızı Pabuçlar - The Red Shoes: Next Step (2024) Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık - Kingdom of the Planet of the Apes (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kafalar Karışık (2018) Hızlı ve Öfkeli: Hobbs ve Shaw - Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019) Hayalet Hikayesi - Personal Shopper (2017) Dengesiz - Unhinged (2020) Ajan Jade Black - Black, Jade Black (2020) Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız - A Girl Walks Home Alone at Night (2015)

Leave a comment