Clint Eastwood’un yönettiği ve başrolünü üstlendiği “Gran Torino” adlı dram, oyuncunun Oscar® ödüllü filmi “Million Dollar Baby”den beri perdede göründüğü ilk film. Eastwood değişen bir dünyada yaşayan ve göçmen komşuları tarafından uzun süredir güttüğü önyargılarıyla yüzleşmeye zorlanan, demir gibi bir iradeye sahip katı bir Kore Savaşı gazisi olan Walt Kowalski’yi canlandırıyor.
Emekli otomobil işçisi Walt Kowalski günlerini evde yaptığı tamirat, bira ve berberine yaptığı aylık ziyaretlerle geçirmektedir. Ölen karısının son arzusu kilisede günahlarını itiraf etmesi yönünde olsa da M-1 piyade tüfeğini temiz ve hazır bulunduran, hayata küsmüş bir Kore Savaşı gazisi olan Walt için itiraf edecek hiçbir şey yoktur ve köpeği Daisy’den başka kimseye içini dökecek kadar güvenmemektedir.
Bir zamanlar komşusu olarak adlandırdığı kişilerin hepsi taşınmış ya da vefat etmişler, yerlerini nefret ettiği, Güneydoğu Asya kökenli Hmong göçmenlerine bırakmışlardır. Gördüğü hemen her şeye kızmaktadır: sarkık yağmur olukları; fazla büyümüş çimler; etrafını saran yabancı yüzler; mahallenin kendilerine ait olduğunu sanan amaçsız Hmong, Latin ve Afrika-Amerika gençlerinden oluşan çeteler; büyüyüp birer yabancı olan çocukları… Walt artık  vadesinin dolmasını beklemektedir.
Ta ki biri onun ’72 model Gran Torino’sunu çalmaya çalışana kadar.
Yıllar önce Walt’un montaj hattından çıkmasına yardım ettiği günkü kadar gıcır gıcır olan Gran Torino, Hmong çetecilerinin onu çalması için zorladıkları genç komşusu utangaç Thao’yu (Bee Vang) Walt’un hayatına sokar.
Ancak Walt hem hırsızlığı engelleyip hem de çetenin yoluna çıkarak –özellikle Thao’nun annesi ve ablası Sue (Ahney Her)’nun gözünde mahallenin gönülsüz kahramanı haline gelir. Ailesi, Thao’nun kendisini affettirmesi için Walt’la çalışması konusunda ısrar eder. Başlangıçta bu insanlarla yüz göz olmak istemese de, Walt sonunda pes eder ve çocuğu mahallenin onarımı işine koşarak ikisinin de hayatını değiştirecek sıra dışı bir dostluğun başlamasına neden olur.
Thao’nun ve ailesinin inatçı nezaketi sayesinde, Walt kapı komşusu olan insanlar hakkındaki belli gerçeklerin farkına varır. Kendisi hakkındaki gerçeklerin de… Acımasız bir geçmişten kaçan bu mülteciler, Walt’la kendi ailesinden daha çok ortak noktaya sahiptirler ve tıpkı garajının gölgelerinde tuttuğu Gran Torino gibi, savaştan beri ruhunun derinliklerinde var olan ve üzerine duvar ördüğü kısımları görmesini sağlarlar…
Warner Bros. Pictures, Village Roadshow Pictures ortaklığında bir Double Nickel Entertainment ve Malpaso yapımı olan “Gran Torino”yu sunar. Senaryosunu Dave Johannson ve Nick Schenk’in öyküsünden Nick Schenk’in uyarladığı filmin yönetmenliğini Clint Eastwood üstlendi. Eastwood, Robert Lorenz ve Bill Gerber yapımcı; Jenette Kahn, Adam Richman, Tim Moore ve Bruce Berman yürütücü yapımcı olarak görev aldılar. Filmin başrollerinde Clint Eastwood, Bee Vang, Ahney Her, Christopher Carley, John Carroll Lynch, Brian Haley, Geraldine Hughes, Brian Howe ve William Hill yer alıyor.
Kamera arkasındaki yaratıcı ekibin başında, Eastwood’la uzun süredir işbirliği yapan isimler var: görüntü yönetmeni Tom Stern, prodüksiyon tasarımcısı James J. Murakami, editörler Joel Cox ve Gary D. Roach, kıyafet tasarımcısı Deborah Hopper. Filmin Kyle Eastwood ve Michael Stevens tarafından hazırlanan müzikleri Lennie Niehaus tarafından düzenlendi.
“Gran Torino”nun dünya çapında dağıtımı bir Warner Bros Entertainment Şirketi olan Warner Bros. Pictures, bazı bölgelerde ise Village Roadshow Pictures tarafından yapılacak.
6 Mart 2009’da sinemalarda.
www.grantorinomovie.co.uk

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kadın İsterse - Potiche (2011) Koruyucu - The Marksman (2021) Maymunlar Cehennemi: Başlangıç - Rise of the Planet of the Apes (2011) Napolyon - Napoleon (2023) Küçük Joe – Little Joe (2019) Hayatının Seçimi - The Ledge (2012)

Leave a comment