“Gölgesizler” 27 Şubat’ta vizyona giriyor
Vizyondan önce, filmin final şarkısı “Ben Kimim” ile gündeme gelen “Gölgesizler” seyirciyle buluşmak için gün sayıyor. Haziran 2008’de Kırklareli Karadere Köyü ve İstanbul Sarıyer semtinde çekimleri tamamlanarak sinemaya aktarılan Hasan Ali Toptaş’ın 1994 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazandığı kitabı “Gölgesizler” 27 Şubat’ta Türkiye çapında vizyona giriyor.
Türk sinemasında prodüksiyon sayısının ve seyirci ilgisinin yükseldiği bu dönemde, “edebiyat uyarlaması” olarak farklılaşan “Gölgesizler”, Hakan Karahan’ın yapımcılığı, Ümit Ünal’ın senaryo ve yönetmenliğinde, ağırlıklı olarak tiyatro sanatçılarından oluşan oyuncu ekibiyle ilgi çekiyor.
Finans sektöründeki kariyerine son verip, yazarlık yaptığı dönemde yayınlanan 5 kitabıyla birlikte senaryo yazarlığı ve oyunculuk deneyimlerini de hayata geçiren Hakan Karahan’ın çeşitli edebiyat eserlerinin film haklarını satın alarak 2007 yılında kurduğu Narsist Film’in ilk prodüksiyonu olan “Gölgesizler” prodüktöründen yönetmenine, oyuncularından müziğine, yazarından teknik kadrosuna kadar konusunda önde gelen etkin kişilerin izini taşıyor.
Hakan Karahan’ın “Gölgesizler”in yapım sürecinde girmiş olduğu yönetmen arayışı sonunda karar kıldığı ve “biçilmiş kaftan” olarak nitelendirdiği Ümit Ünal, hem senaryosunun yazımını, hem de çekimini üstlendiği eserin gerçeküstü anlatımını beyaz perdeye kendi yorumuyla aktardı.
Hasan Ali Toptaş’ın “zamansız / mekansız” diye nitelendirilebilecek eserinin Ümit Ünal tarafından sinemaya aktarımında hem öykünün, hem de senaryonun gücü ortaya çıkıyor. O köyde kaybolan insanlar ve köy halkının meseleleri ile günümüz insanı ve yaşam koşullarıyla da paralellik gösteren filmin duygusunu ise Candan Erçetin’in yaptığı müzik ve filmin final şarkısı yakalıyor; “Ben Kimim”
İlk kez bir filmin müziklerini yapan Candan Erçetin’in, müziğiyle birlikte sözlerini de yazdığı final şarkısı “Ben Kimim” Aralık ayında elektronik ortamda müzikseverlere ücretsiz olarak sunuldu. “Gölgesizler” filminden karelerin de içinde yer aldığı “Ben Kimim”in klibi ise içinde bulunduğumuz günlerde televizyon kanallarına dağıtıldı. Filmin fragmanı ve afişi de tamamlanarak dağıtıma girdi. Klasik başrollerin olmadığı, 22 önemli rolün bulunduğu “Gölgesizler” filminde, kimi ana karakterlerin filmin yarısından sonra kaybolup, küçük yan rol gibi görünen kimi karakterlerin ise öykünün baş kahramanı olduğu öykü homojen rol dağılımıyla seyirciyi hikayenin içine alıyor. Selçuk Yöntem, Taner Birsel, Ertan Saban, Arsen Gürzap, Altan Erkekli, Ahmet Mümtaz Taylan, Ahmet Özaslan, Aydemir Akbaş, İranlı oyuncu Taies Farzan, Onuryay Evrentan, Beyti Engin, Zeynep Kumral, Erdem Akakçe, Biğkem Karavus, Serkan Şenalp, Cem Özeren, Fuat Onan, Umut Karadağ, Selda Özer, Özay Fecht ve Yiğit Kuşbeygi gibi güçlü oyuncuların yer aldığı “Gölgesizler”de Hakan Karahan da bekçi rolünü üstleniyor.
TC Kültür Bakanlığı’nın yapım desteğini alan “Gölgesizler” filmi, seyirciyle buluşmak üzere gün sayarken, yol haritasını edebiyat uyarlamaları üzerine odaklayan ve Türk sinema sektörüne gençlerin ve genç yeteneklerin girmesini destekleyecek olan Narsist Film yaz aylarında çekimi tamamlanacak ve yılın sonunda vizyona girmesi planlanan ikinci yapımının çalışmalarına da başladı.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (19. hafta):
MAKKA: Cinn-i Azap (2024) Gece Avı - Bloodline Killer (2024) Süper Ajan Bernard: Görev Mars - Bei Ken xiong 2: Jinpai tegong (2024) Süper Köpekler - The Barkers Pursuit of Adventure (2024) Görücü (2024) Çingene Kızı Zeugma (2024) Beyaz Eşya (2024) Kırmızı Pabuçlar - The Red Shoes: Next Step (2024) Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık - Kingdom of the Planet of the Apes (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kanal-İ-zasyon (2009) Kayıp Umutlar - Promised Land (2013) Kariyer (2015) Sabit Kanca (2013) Hesaplaşma - The Accountant (2016) Minik Kuş - Gus – Petit Oiseau, Grand Voyage / Yellowbird (2015)

Leave a comment