Gölgesizler, seyrettiğimden beri düşündüğüm, anlamaya çalıştığım fantastik bir film. 1994 yılında Yunus Nadi Roman Ödülünü kazanan Hasan Ali Topbaş’ın aynı isimli romanından uyarlanmış.

Plan Tanıtım Organizasyonu bülteninde: “ Gölgesizler’ de her ne kadar zamansız ve mekansız bir anlatım varsa da; öykü sanki hemen burada ve şimdi geçiyormuş gibi burnumuzu sızlatıyor. Öyküyü sahici kılan ve okuru düşüncelere iten kahramanlarının dertleri ya da günlük meseleleri kendi yaşamımızdan çalınanları yakalayıveriyor sanki” deniliyorsa da seyirci olarak kendi yaşantınızdan ipuçları yakalayabilecek kadar hikayenin dünyasına giremiyorsunuz, bilakis dışında kalarak bir anlamsızlık çizgisine çekiliyorsunuz.

Varlık- yokluk meselesinin hayatın her detayına nüfuz edecek şekilde işlenilmek istenildiği belli ama o kadar karmaşık ki, içinden çıkamıyorsunuz.

İnsanların ortak bir kader ipiyle birbirine bağlandığı; tamamen illüzyon olan bu dünya ile ona paralel alemler arasında gizemli geçişler, sırlar olduğu hissediliyor ama bu konularda yeterli bilgiye sahip olmayan seyirci için bilmece haline getirilen olaylar zincirini çözümlemek ve açıklamak çok zor.

Yönetmenliğini Ümit Ünal’ın yaptığı filmin çok güçlü bir oyuncu kadrosu var. Her biri rolünü canla başla oynuyor. Hepsi de sırlar perdesini çekme gayreti içindeler ama onların dahi bu perdenin arkasından çıkanları ve bunlar arasındaki bağlantıları çözebildiğinden emin değilim.

Her şeyi anlatayım derken, hiçbir şeyi anlatamamak…

İlk anda benim algıladığım bu.

Kaldı ki, bendeniz varlık-yokluk meselelerine zaman zaman kafa yoran, hatta araştırmalar yapan biriyim. Ben bu kadar zorlandıktan sonra varın hazırlıksız, ortalama bir seyirciyi düşünün.

Filmde sadece Candan Erçetin şahane yorumuyla okuduğu “ Ben Kimim” şarkısı ve bu şarkıdaki anlamlı sözler seyirciyi çektiği gibi olayları anlamak adına düşündürücü ipuçları sunuyor. Ancak, bu yolla kendinizden bir şeyler bulabiliyorsunuz;

Geçimsizim bu günlerde

Kimsesizim bu yerlerde

Değersizim bu ellerde

Çaresizim doğduğum yerde

Gölgesizim her gün her yerde

Şarkıdaki şikayetler, isyan teması kimseye yabancı gelmiyor ama bu, filme bir artı değer kazandırır mı, bilemem.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Bir Düşüşün Anatomisi - Anatomy of a Fall (2023) Tehlikeli Takip - End of Watch (2012) Şeytan Uykuda - Don't Come Back Alive (2023) Cehennem Melekleri 2 - The Expendables 2 (2012) Tutmayın Beni (2016) Küçük Cadı - The Little Witch (2018)

Leave a comment