Ankara Sinema Derneği tarafından düzenlenen Gezici Festival 15. Yılını kutlamaya hazırlanıyor.
Gezici Festival bu yılki yolculuğuna kendi evinde, Ankara’da, başlayacak. 4-10 Aralık tarihleri arasında Ankaralı sinemaseverlerle Batı Sineması’nda buluştuktan sonra 11 Aralık’ta Artvin’e doğru yola çıkacak.
Festival, 15. yılını Ankara, Artvin ve Üsküp’te kutlayacak.
Son üç yıldır Kars’ta gerçekleştirilen Festival’in uluslararası yarışması bu yıldan itibaren Artvin Belediyesi’nin katkılarıyla Artvin’de düzenlenecek. Altın, Gümüş ve Bronz Boğa Ödülleri’nin verileceği Uluslararası Film Yarışması 16 Aralık’ta sona erecek. Festivalin yerli ve yabancı konukları da bu yıldan itibaren Artvin Belediyesi’nin ev sahipliğinde Artvin’de ağırlanacak. Festival, Artvin’in ardından sınırları aşıp Makedonya’nın Üsküp kentine Türk filmleri ağırlıklı bir program götürecek. 18-20 Aralık tarihleri arasında, Üsküp Büyükelçiliği Tanıtma Müşavirliği’nin katkılarıyla gerçekleşecek yolculuğa, filmlerin yönetmen ve oyuncuları da eşlik edecek.
Kültür sanat alanında faaliyet gösteren pek çok oluşum gibi Gezici Festival için de zor bir yıldı. Her alanda etkisini hissettiren ekonomik krize, 2009 yerel seçimleri sonrası Kars Belediyesi yönetimindeki değişiklik eklendi. Yeni yönetim; yerel halktan, ulusal basından ve Kültür Bakanlığı’ndan gelen talepleri yoksayarak Gezici Festival’i yapmama kararı aldı. Bu karar Türkiye’de kültür-sanat alanındaki etkinliklerin yapıldığı zeminin ne kadar kaygan olduğunu bir kez daha hatırlatırken Kars’ın yeni Belediye Başkanı kentteki heykelleri kaldırmakla meşguldü.
Gezici Festival, oyuncu ve yönetmenlerin katılımıyla düzenlediği galalar öncesi sinema önünde biriken yüzlerce kişiyi, ülkenin pek çok farklı kentinden gelen öğrencilerin Kars’ta buluşmasıyla gerçekleştirdiği, 1 haftalık sinema okulu Sinema Konuşalım etkinliklerini, gelenek haline gelen Uluslararası Altın Kaz Film Yarışması’nı geride bırakmak durumda kalarak yeni bir kent arayışına girdi. Bu arayış da yerel yönetim engeline pek çok kez takıldı. “Şehre film götürme” fikrinin artık bazıları için pek de cazip olmadığı gerçeği acıydı ama yüzleşilmesi gereken de buydu. Urfa, Antakya, İzmir, Çanakkale, Edirne belediyeleriyle görüşüldü. Kimisi nazikçe reddetti, kimisi parasızlıktan yakındı.
Süreç, Artvin Belediyesi’nin Festival’i kentte yapmaktaki heyecan ve isteği belirince sonlandı. 14. Gezici Festival’de Kars sonrası üç günlüğüne ilk kez konuk olunan Artvin, Festival’in uluslararası bölümüne ev sahipliği yapmaya talip oldu. Festival, geçtiğimiz yıl çok güzel anılarla ayrıldığı Artvin’e geri dönecekti.
Ankara’da ise, uzun süredir kapalı olan Batı Sineması perdesini Gezici Festival ile açacak. Sinema salonlarının teker teker kapandığı bu yıl, bu eski sinemanın yeniden kullanıma girecek olması ayrı bir sevinç kaynağı oldu.
Gezici Festival şimdi yine aynı heyecan ve şevkle Artvin’e gitmeye, yeni izleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor. Yine uluslarası yarışma, yine yerli-yabancı pek çok konuk ve yine Gezici Festival ile birlikte adını uluslararası alanda duyuracak bir Türkiye kenti daha. Uluslararası Altın Boğa Film Yarışması, Türk filmleri galaları, Sinema Konuşalım IV kapsamında atölyeler ve konserlerle Artvin’de festival rüzgarı esecek.
Hem kendi başına hem de dünyanın başına gelenlerden sonra Festival’in bu yılki teması KARŞI! Her şeye KARŞI değil; sadece bu baskıcı yönetimlere, yükselen miliyetçiliğe, kötü eğitime ve daima kapitalist düzene.
15. GEZİCİ FESTİVAL
4–10 Aralık 2009 Ankara
11–16 Aralık 2009 Artvin
18–20 Aralık 2009 Üsküp (Makedonya)
GELENEK DEVAM EDİYOR GEZİCİ FESTİVAL YOLLARA DÜŞÜYOR!
Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival 15. kez filmlerini yüklenip yollara düşecek.
Gezici Festival bu yılki yolculuğuna kendi evinde, Ankara’da, başlayacak. 4-10 Aralık tarihleri arasında Ankaralı sinemaseverlerle Batı Sineması’nda buluştuktan sonra 11 Aralık’ta Artvin’e doğru yola çıkacak. Son üç yıldır Kars’ta gerçekleştirilen Festival’in uluslararası yarışması bu yıldan itibaren Artvin Belediyesi’nin katkılarıyla Artvin’de düzenlenecek Altın, Gümüş ve Bronz Boğa Ödülleri’nin verileceği Uluslararası Film Yarışması 16 Aralık’ta sona erecek. Festivalin yerli ve yabancı konukları da bu yıldan itibaren Artvin Belediyesi’nin ev sahipliğinde Artvin’de ağırlanacak. Festival, Artvin’in ardından sınırları aşıp Makedonya’nın Üsküp kentine Türk filmleri ağırlıklı bir program götürecek. 18-20 Aralık tarihleri arasında, Üsküp Büyükelçiliği Tanıtma Müşavirliği’nin katkılarıyla gerçekleşecek yolculuğa, filmlerin yönetmen ve oyuncuları da eşlik edecek.
Yılın En İyi Filmleri Gezici Festival’de Yarışıyor!
Festivalin programı bu yıl yine sinemaseverleri heyecanlandıracak. Dünyada birçok önemli festivalden ödüllerle dönmüş on filmin Türkiye galaları Artvin’de yapılacak. Artvin Belediyesi yarışmadaki en iyi filme 10 000 Euro değerindeki Altın Boğa Ödülü’nü, ikinci filme 5000 Euro değerindeki Gümüş Boğa Ödülü’nü verecek. SİYAD Jürisi de her yıl olduğu gibi bir ödül verecek.
Türkiye Sineması 2009
Festivalde Uluslararası Yarışma’nın yanı sıra Türkiye sinemasının son dönem filmlerinden bir seçki festival izleyicisiyle buluşacak. En yeni örnekleriyle Türkiye Sineması 2009 bölümünde gösterilecek filmlerin ekipleri de hem Ankara’da, hem de Artvin’de izleyiciyle buluşacak.
Gezici Festival’de KARŞI-lık
Festivalin heyecanla hazırlanan bir diğer bölümü ise Karşı Bölümü. Gezici Festival, Dünyada ve Türkiye’de son dönemde yaşanan ekonomik, politik, sosyal ve kültürel gelişmeleri göz önüne alarak “Kapitalizm“, “Savaş”, “Burjuvazi” “Eğitim”, “Milliyetçilik”, “Militarizm” ve “Cinsiyetçilik”e KARŞI FİLMLER gösterecek. KARŞI bölümü çerçevesinde bir de panel düzenlenecek.
Bölüm kapsamında gösterilecek filmlerden bazıları şöyle:
Kapitalizme KARŞI, farklı eylem biçimleriyle her defasında ne yapacakları merak konusu olan aktivist ve sinemacı ikili Mike Bonanno ile Andy Bichlbaum’dan Evet Efendim (The Yes Men, Chris Smith, Dan Olman, Sarah Price) ve Yes Men Dünyayı Kurtarıyor (The Yes Men Fix the World, Andy Bichlbaum, Mike Bonanno); Savaşa KARŞI, Jean-Pierre Melville’in unutulmaz klasiği Denizin Sessizliği (Le Silence de La Mer); Burjuvaziye KARŞI denilince ilk akla gelen, sinema tarihinin hem en eleştirel hem de en eğlenceli filmlerinden Burjuvazinin Gizli Çekiciliği (Le Charme Discret de la Bourgeoisie, Luis Bunuel); Eğitime KARŞI, Jean Vigo’nun çarpıcı başyapıtı Hal ve Gidiş Sıfır (Zero de Conduite) ve Daniele Huillet ile Jean-Marie Straub’un kült kısa filmi En Rachachant; Cinsiyetçiliğe KARŞI François Ozon’un en başarılı filmlerinden olan ilk uzun metrajı Sitcom; Sömürüye KARŞI Ken Loach’ın Küller ve Ekmekler, Milliyetçiliğe KARŞI Shane Meadows’tan, İngiliz sinemasının gerçekçi kanadının son dönemdeki en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilen Burası İngiltere (This is England).
Festivalin bir diğer bölümü ise 30 Yıl Önce, 30 Yıl Sonra Almanya adını taşıyor. Almanya’da 1970’lerde ve 2000’lerdeki politik ve sosyal sorunları değerlendiren yönetmenlerin çektiği iki film, sanatçının ülkesine karşı sorumluluğunu da ortaya koyan yapımlar. Bu bölümün iki filmi de çok yönetmenli ve benzer kurgulu. Almanya’da Sonbahar (Deutschland im Herbst) ve Almanya 09 (Deutschland 09).
Keşif: Audrius Stonys
Festivalin bu yılki keşfi Litvanya’dan bir yönetmen: Audrius Stonys. Vilnius’ta doğan ve eğitimini tamamlayan Stonys, New York, Kopenhag ve Tokyo’da çalışmalarını sürdürmüş. Yönetmen birbirinden yaratıcı kısa ve orta metraj belgeselleriyle festivalin konuğu olacak.
Gezici Festival’in klasikleşen Kısa İyidir bölümünde ise bu yıl yine dünyanın farklı ülkelerinden birbirinden yenilikçi kısa filmler gösterilecek. Her yıl bir ülke sinemasına özel yer ayrılan Kısa İyidir’in konuğu bu yıl Brezilya olacak. Kısaca Brezilya bölümünde bu ülkenin sinemasına dair ipuçları veren kısa filmler yer alacak.
Çocuk Filmleri bölümünün her yıl yüzlerce çocuk tarafından izlenmesi ve bu filmlerin gösterimlerinin sürekli dolu geçiyor olması Gezici Festival’in en önemli özelliklerinden biri. Gezici Festival bu yıl çocuklara özel hazırladığı programda Polonya ve Almanya’dan filmlere yer verecek.
Sinema Konuşalım buluşmaları Gezici Festival’de bu yıl dördüncü kez düzenlenecek. Geçtiğimiz üç yıl boyunca “bir haftalık okul” olarak anılan genç sinemacılar buluşması bu yıl Ankara ve Artvin’de gerçekleşecek. 2006’dan bu yana kendi alanlarında profesyonel isimler tarafından verilen sinema derslerinin bu yıl da iki kentte atölye çalışmaları ve söyleşiler olarak yapılması planlandı.
Bu yıl Gezici Festival ve Bilkent Üniversitesi işbirliği ile üçüncü kez Belgeseyir uluslararası belgesel film yapım atölyesi düzenlenecek. Türkiye ve Gürcistan’dan sinema öğrencilerinin katılacağı atölye çerçevesinde festivalin uluslararası durağı Artvin konulu filmler çekilecek. Artvin’de Sinema Konuşalım IV buluşması dışında NISI MASA Türkiye işbirliği ile bir film yazarlığı atölye çalışması gerçekleşecek. Türkiye’den amatör ve genç film yazarlarını bu alanda desteklemek amacıyla düzenlenecek atölye çalışması sırasında festivalin günlük gazetesi Nisimazine Artvin çıkarılacak ve festival izleyicisi ve konuklarına ücretsiz dağıtılacak.
Gezici Festival’in her yıl sinemaseverlere hediye ettiği kitaplara bu yıl, Fırat Yücel’in editörlüğünde hazırlanan, Reha Erdem sinemasının tüm boyutlarıyla ele alınacağı Reha Erdem Kitabı eklenecek. Kitap Çitlembik Yayınları işbirliğiyle yayımlanacak.
Gezici Festival’in afişini ilk festivalden bu yana olduğu gibi yine Behiç Ak çizdi ve grafik tasarımını Yeşim Demir gerçekleştirdi.
Festival, 15. yılını Ankara, Artvin ve Üsküp’te kutlayacak. Yolculuğumuzda bizleri yalnız bırakmayanlara şimdiden teşekkürler. Bu yıl da film izlemek, üretmek ve paylaşmak üzere.