GalataPerform tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen “Görünürlük Projesi”, önceki senelerden farklı olarak odağına “Sahneden Çık!” kavramını yerleştiriyor. Giderek artan bir sahne problemine “sahne” olan İstanbul’un Galata semtinde 22-23 Ekim 2011 tarihlerinde gerçekleşecek olan Görünürlük Projesi 7, farklı disiplinlerden sanatçıları bir araya getirerek klasik anlamdaki tiyatro disiplinine de farklı bir bakış açısı sağlamayı hedefliyor.

22 Ekim 2011 CUMARTESİ PROGRAMI

Bu sene Tünel Meydanı, sokaklar, Eski Hamursuz Fırını, Cafe Privato ve daha birçok mekanda gerçekleşecek olan etkinliklerin hiçbiri sahnede olmayacak. Ücretli ve ücretsiz pek çok etkinliğe sahne olacak proje sahnesizlik üzerine şikâyet etmek yerine her yeri sahne haline getirerek seyredenleri klasik festivallerden ayrı, bambaşka bir deneyime çağırıyor. 

Proje kapsamında 22 Ekim 2011 Cumartesi günü SAHNEDEN ÇIKANLAR arasında;

Edebiyatçılar Oyun Yazıyor!

Projenin ve GalataPerform’un Genel Sanat Yönetmeni, oyun yazarı ve yönetmen Yeşim Özsoy Gülan tarafından gerçekleştirilen atölyeler sonucunda günümüz edebiyatının genç isimlerinden Mine Söğüt ve Kadir Aydemir yazdıkları kısa oyunlar ile karşımızda olacaklar.
Yitik Ülke Yayınları’nın Yayın Direktörü ve “80lerde Çocuk Olmak Kitabı”nın editörü, şair Kadir Aydemir’in kaleme aldığı Kayıp Mektup Monoloğu Kamer Pul Evi’nin önünde izleyici karşısına çıkacak (saat 14.30).
Öte yandan, Beş Sevim Apartmanı / Rüya Tabirli Cin Peri Yalanları,  Kırmızı Zaman, Şahbaz’ın Harikulade Yılı 1979 gibi romanlarıyla tanınan yazar Mine Söğüt, Celile Toyun’un canlandıracağı antika dükkanı sahibi bir İstanbul hanımefendisiyle bir marangozun karşılaşmasını anlatan Kendi Hayatlarımızı Yaşamak Varken adlı kısa oyunu ile Galata Açık Otoparkı’nda karşımızda olacak (saat 15.30).

Sen de Mutlu Olma Amy!

Yeni Metin Yeni Tiyatro projesinin genç yazarları, Ceren Ercan’ın yönettiği yeni performanslarıyla seyirciyle buluşacak. Fehime Seven, Nazlı Bulum, Albina Özden, Ayris Alptekin ve Sefa Tokgöz’ün yazıp oynadığı bu oyun sürpriz bir konser performansı niteliğinde olacak. Belgrad konserinde yaşadığı tecrübenin kısa bir süre sonrasında aramızdan ayrılan Amy Winehouse’a ithaf edilen ve bireysel ve kolektif metin parçalarının iç içe geçtiği bu performans 22 Ekim Cumartesi Akşamı saat 20.30’da Tünel Meydanı’nda izlenebilecek.

Eski Hamursuz Fırını’nda Farklı Disiplinler bir Arada!

Şimdi kullanım dışı olan ve seneler boyunca Musevi Kültürü’nün önemli bir geleneği olan Hamursuz Fırını’nda, Okan Urun’un küratörlüğünü yaptığı özel bir program yer alacak. Farklı disiplinlerden gelen sanatçıların mekânın özelliğine, tarihine gönderme yaparak ya da mekândan esinlenerek ortaya koyacakları çalışmalar birbirlerinden bağımsız ve iç içe izlenebilecek.

Eski Hamursuz Fırını’nda iki gün boyunca 14.00-16.00 ve 17.30-18.30 saatleri arasında görülebilecek sabit işlerin yanı sıra 16.00 ve 18.30 saatlerinde arka arkaya üç performans izlenebilecek.

Sabit işler arasında; biriken’in Tina Turner’ın şarkısına ve klibine gönderme yapan ve “kamyon arkası” aşk sözleri arasına yerleştirilmiş iki video ile aşkın ve ilişkilerin her haliyle “arada kalmışlığına” vurgu yapan video-yerleştirme; FULLİKTİDAR’ın iktidar olma-olamama hallerini ironik bir dille ele alan ikili fotoğraf yerleştirmeleri “İttifak” ve lüzumsuz olup olmadığına ziyaretçilerin karar vereceği bir neon yerleştirme bulunuyor. Ayrıca Serkan Çalışkan ile Duygu Sabancılar’ın kanaviçe, goblen, sabah programları ve internetin bize dayatılan dilini ele alan  “müge” adlı yerleştirmesi gibi çalışmalar yer alıyor.

Performans ve oyunlar her gün saat 16:00da ve 18:30da iki ayrı seans olarak izlenebilecek.

16.00 seansında “Kolpa” ve “Yok Olma Kılavuzu” romanlarıyla edebiyat dünyasına giriş yapan Ece Erdoğuş’un mekândan esinlenerek yazdığı ve oyuncu Ayşe Selen tarafından yorumlanacak olan Dört Matsa İki Yumurta izleyici ile buluşacak. Bunun yanı sıra, “Dar’ül Love” ve “Kafası Karışık Kontrtenor” işleriyle tanıdığımız Harun Ateş ile, Görünürlük Projesi’ni takip edenlerin yakından tanıdığı ve bu sene “Fistül” adlı çalışmasıyla Kongo’daki bitmeyen savaşı ve bu savaşın bedelini en ağır ödeyen kadınları konu alan Kainat Güzeli’nin performanslarını izlemek mümkün olacak.

18:30 seansında ise sinema yazarı Yeşim Tabak ve tiyatro eleştirmeni Zeynep Aksoy’un ortak projesi Yürüyüşe Çıkmak, masal sembolleriyle korku kültlerindeki fetişlerin iç içe geçtiği, “Bilinçaltı” perdeyle “Bilinç” sahneyi aynı düzlemde buluşturan korkunun iz sürücülüğünde bir ses/ışık/performans/video çalışması izlenebilecek. Yine 18.30’da Lale Müldür, ölüm ve etrafındakilere dair bir performans için Kaan Karacehennem ve Serkan Seksek’le buluşacak. Harbiye’de pembe bir köşkte yaşayan travestiler ve onların dışında ama bir o kadar içindeki Zeliha’yı anlatan Sibel Torunoğlu’nun kült romanı “Travesti Pinokyo” ise Sadi Güran ve Boysan Yakar tarafından sahneye uyarlanacak.

Lütfen!? – 7 Yazar 7 Masa

Ceren Ercan’ın yönetiminde Yeni Metin Yeni Tiyatro projesinde çalışmakta olan 7 genç yazar, bir cafe için yazdıkları kısa oyunları ile gündelik hayatta müdahale kavramına değinecekler.  Burç Demir, Erkin Ünalan, Ferdi Çetin, Nuray Tekneci, Onur Çöçelli, Pınar Arabacı ve Sevda Çelebi’den oluşan yazar ekibinin tek bir mekân için yazdıkları metinler, iç içe geçen bir kurguyla seyirciyle buluşacak. Erol Aydın, Derya Aslan, Neşem Akhan, Pervin Bağdat, Bulut Akkale, Işılay Gül, Cem Sürgit, Destan Batmaz, Nazlı Bulum, Muhammed Çakır, Serkan Altıntaş ve Hakan Atalay’ın rol alacağı Lütfen!? – 7 Yazar 7 Masa,  22 Ekim’de saat 14.30’da Cafe Privato’da izlenebilecek. Seyirciler kafede vakit geçirirken oyuna tanıklık edecekler.

Galata’nın Diğer Sahneden Çıkanları!

Portakal Sokak’ta gerçekleşecek olan Kod Adı Sarı performansıyla Dicle Doğan (saat 14.00),  Tola Tola Hediyelik Eşya dükkanında gerçekleştirecekleri performanslarıyla Oyun Deposu (saat 17.00) Görünürlük Projesi 7 kapsamında sahneden çıkanlar arasında.
Tünel Meydanı’nda izlenebilecek bir başka etkinlik Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi’nin yurt dışında Avrupa’nın En Genç En İyi Yazarı ödülünü almış oyun yazarı Sami Özbudak’ın Göç isimli kısa oyunu olacak (Saat 16.30.)
Yeşim Özsoy Gülan’ın kendi yazıp yönettiği ve Sanem Öge’nin rol alacağı video performans Alacakaranlık ise Galata Meydanı’na bakan Antoine Urgliavich binasında izlenebilecek (saat 18.00).
Son zamanlarda dış mekanlarda yaptıkları videolarla ve yurt dışındaki başarılarıyla tanınan Boğaziçi Üniversitesi Caz Korosu ise, Galata Açık Otoparkı’nın önünde başlayıp Tünel Meydanı’nda bitecek bir hareketli konser sunacak (saat 20.00).

Söyleşi:

IETM ( Uluslararası Çağdaş Gösteri Sanatları Platformu) kurucu üyesi, 2001’den Scarlattine Teatro Tiyatro Topluluğu’nun Genel Sanat Yönetmeni ve Associazione ETRE’in Başkan Yardımcısı Michele Losi Çağdaş Tiyatro ve Rezidans konulu bir söyleşi ile Görünürlük Projesi 7 kapsamında bizlerle olacak. Losi’nin söyleşisi 22 Ekim Cumartesi günü saat 18.30’da Beyoğlu Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Rec 3: Diriliş - Rec 3: Genesis (2012) Mini Fenomen (2022) 1976 (2023) Süper İncir (2013) Toni Erdmann (2017)

Leave a comment