ESPACES IN/CIVILS

11 – 21 Eylül 2013

İstanbul Fransız Kültür Merkezi, 13. İstanbul Bienali’ne paralel olarak FRAC (Fransa Çağdaş Sanat Bölgesel Fonları) koleksiyonundan bir video art seçkisini ağırlıyor. Bu seçkide farklı ülkelerden yaklaşık 30 sanatçının çalışmaları, siyasi iktidara muhalefet hareketleri, alternatif yaşam biçimleri, kentsel alanın yeniden sahiplenilmesi veya globalleşme çağında hatıra ve geleneklerin devamı gibi  kavramları gündeme getirmekte. Bu gösterimlere paralel olarak Galerist işbirliğiyle çalışmalarını Fransa ve Türkiye arasında sürdüren Türk güncel sanatının iki önemli kadın temsilcisi Nil Yalter ve Seza Paker’in video art çalışmaları da yine Fransız Kültür Merkezi’nde izlenebilir. Seza Paker dünyadaki kamusal parklar üzerine yaptığı videolardan “İsimsiz (Park) 2011” adlı ikili video enstalasyonunda, özellikle mülteci hakları, ifade özgürlüğü, kamusal alan ve yaşam koşulları üzerine odaklanırken Nil Yalter “Harem”, “Shaman”  ve “Lord Byron meets the Shaman Woman” (2009) isimli videolarında kendi bedeni üzerinden kadın vücudunun, kültürlerin ve inançların metalaştırılmasını sorguluyor.

Fransa’nın 23 bölgesinde mevcut FRAC (Çağdaş Sanat Bölgesel Fonları) koleksiyonlarında, gerek Fransız gerek dünyanın farklı ülkelerinden sanatçıların imzasını taşıyan ve kamu alanı konseptinin farklı kavramlarını sorgulayarak siyasi sorunsalları ele alan özel ve sıradışı video çalışmaları yer almaktadır.

İstanbul Fransız Kültür Merkezi, 13. İstanbul Bienali vesilesiyle, FRAC koleksiyonlarından yapılan bir seçkiyi İstanbullu sanatseverlerle buluşturuyor. “Espaces In/Civils” (Sivil/siz Alanlar) başlıklı bu video art seçkisi kamu alanı konsepti ile ilişkili sanatsal yorumlara yer verecek. Farklı birçok ülke sanatçısının işlerini kapsayan bu seçkideki çalışmalar siyasi iktidara muhalefet hareketleri, alternatif yaşam biçimleri, kentsel alanın yeniden sahiplenilmesi veya globalleşme çağında hatıra ve geleneklerin devamı gibi  kavramları gündeme getirmekte.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Hapşuu ve Lemi Filozof (2019) Sabah Yıldızı: Sabahattin Ali (2017) Ağır Romantik (2020) Adalet (2023) F Tipi Film (2012) Çılgın Dostlar: Korkak Kahraman - Open Season: Scared (2015)

Leave a comment