22. ULUSLARARASI FRANKFURT TÜRK FİLM FESTİVALİ FİNALİSTLERİ AÇIKLANDI!

Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali komitesi Karaköy Novotel’de bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Festival Kurucu Başkanı Hüseyin Sıtkı, Türk ve Alman jüri üyeleri, Festival ekibinin yanı sıra Festivalin 2022 Türkiye Proje Ortağı Film-San Vakfı yetkilileri ile, oyuncular, yapımcılar, yönetmen ve müzisyenler de katıldı. Finalistlerin açıklandığı toplantıda, bu yıl 22.’si yapılacak olan Festivalin 26 Haziran – 1 Temmuz 2022 tarihlerinde gerçekleşeceği, mottosunun ise “Sesini yükselt!” olduğunun altı çizildi.

22. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı, konuşmasına basın mensupları ve konuklara verdikleri desteklerden ötürü teşekkür ederek başladı. Sıtkı, pandemi, savaşlar, iklim krizi gibi bir çok olumsuzluklarla karşı karşıya kalındığını ve her zamankinden daha çok umuda, cesarete ve mücadele gücüne ihtiyaç olduğunu dile getirerek şöyle devam etti,”Sinemanın şüphesiz kaliteli bir yaşama katkısı büyük. Festivalimiz de bu anlamda bir çok film sunuyor. Bu yüzden de 22.’sini gerçekleştirdiğimiz bu yıl ki festivalimizin mottosunu ‘Dünyamızın ihtiyacı olan cesur filmler- sesini yükselt-” olarak belirledik” dedi. Türk kültürünün bir parçası olan Türk sinemasını ve Türk insanını iyi bir şekilde temsil etmek ve tanıtmak amacıyla festivali düzenlediklerine dikkati çeken Sıtkı, festivalin bugüne kadar çok sayıda filmi ve yüzlerce konuğu ağırladığını dile getirdi

Nur Sürer ve Menderes Samancılar’a Onur, Renan Fosforoğlu’na Vefa Ödülü

Hüseyin Sıtkı, 2022 yılının Yaşam Boyu Onur ödüllerini Nur Sürer ve Menderes Samancılar, Vefa ödülünün ise Renan Fosforoğlu’na verilmesine karar verildiğini belirtti.
Film-San Vakfı Başkanı ve festivalin Türkiye proje ortağı Engin Çağlar’da 1968’den itibaren sinema sektörünün içinde olduğunu söyledi. Festival ekibinde yer almaktan mutlu olduğunu kaydeden Çağlar, “Frankfurt çok önemli bir yer. Ben dört sene Almanya’da üniversite okudum. Almancayı da iyi konuştuğum için bir süre de festivalin içinde olacağım düşüncesindeyim. Hepinize iyi çalışmalar diliyorum. Yüzleriniz gülmeye devam etsin.” diye konuştu.
İlk kez 1989’da, öğrenciyken Türkiye’ye geldiğini söyleyen Uzun Metraj Ana Jüri Başkanı Dirk Schafer, 2,5 yıl aranın ardından yeniden İstanbul’da olduğu için mutluluk duyduğunu belirterek, “Türkiye ile çok derin bir bağım var.” ifadelerini kullandı. Hayatında sinemanın önemini anlatan ve sinema alanındaki çalışmalarına değinen Schafer, festivalin çok zengin bir programla sinemaseverlerin karşısına çıkacağını kaydetti.
“Jüri olarak bütün filmler dikkatle değerlendirildi”
Üniversiteler arası Kısa Film Ana Jüri Başkanı, yönetmen Ali İlhan ise ilk kez bir jüriye başkanlık ettiğini belirterek, şunları söyledi:”İnanılmaz bir sorumluluk hissediyorum. Benim de yolculuğum kısa filmle başladı. İlk filmimi çektikten sonra bütün festivallere heyecanla yolluyordum. Bu nedenle festivallerde finalist olmanın ve ödül almanın ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Bu nedenle jüri olarak bütün filmleri dikkatle değerlendirdik.
Festivalin Türkiye koordinatörü Serap Gedik konuşmaların ardından finale kalan filmlerin isimlerini paylaştı.

Uzun metraj kategorisinde 11 film finale kaldı
Uzun Metraj film yarışmamıza 31 film başvurdu. Görsel ve teknik uygunlukları incelenerek seçilen 26 film Yasemin Sezgin, Cüneyt Turgut ve Şan Bingöl’den oluşan seçici kurula iletildi. Seçici kurulun değerlendirmeleri sonucunda seçilen 11 film, Dirk Schafer başkanlığındaki Ana Jüriye yollandı. Ana jürimizde diğer üyeler ise Susanne Schmitt, Doris Hepp, Murat Selen, Emre Oskay, Selen Uçer, Muhammet Uzuner olarak sıralanmaktadır. Ana jürimizin değerlendirme yaptığı 11 filmi alfabetik sırayla açıklamak istiyorum.

  • Beni Sevenler Listesi, – Bir Nefes Daha, – Çatlak, – Daha İyi Bir Yarın, – Klonike,
  • Koridor, – Kumbara, – Okul Traşı, – Sabırsızlık Zamanı, – Sardunya, – Sen Ben Lenin

Belgesel kategorisinde başvuran film sayısı 197
Belgesel dalında ise başvuru yapan film sayımız 197. Yine teknik ve görsel olarak şartnameye uygunluklarına bakılarak seçilen 61 film Kıvanç Terzioğlu, Nuriye Arı, Burak Ateş ve Oğuzhan Yıldız’dan oluşan kısa film seçici kuruluna iletildi. Seçici kurulun değerlendirmesi sonrasında ise 27 film seçilerek İranlı yönetmen Zöhre Zamani başkanlığındaki Dr.Ebru Özyurt, Nilüfer Açıkalın, Jonas Eglert Gülçin Wilhelm’den oluşan belgesel Ana Jürisine iletildi. Seçilen 27 filmi açıklıyorum.

  • Acı ve tatlı, – Ataların Uykusu, – Bir Başka Köy, – Bizim İçin, – Bu da mı gol değil?,
  • Bulak, – Duvardaki Sesler, – Eksik Cümleler, – Fındık balığı, – Goca yörüğün tohumları, – Güney Kutbu ve Küresel İklim Değişikliği, – Haymatlos – Vatansız, – Her şey yolunda, – Heyamola, – İçtima, – Kapıyı Açık Bırak, – Kaplanın rüyası, – Kozanın Ölümü, – Kördüğüm,- Kum Tanesini Beklerken, – Maffy’’s jazz, – Merhaba Canım,
  • Saatler, – Sıcak yatak, – Taşlarla konuşan adam, – Unkapanı bitmeyen masal
  • Yüzyıldır açılmamış Mektuplar,
    Belgesel dalında ödül kazanan filmimiz 27 Haziran gecesi yapılacak ödül töreninde açıklanacaktır.

Üniversitelerarası kısa filmde 15 Türk, 3 Alman film finalde
Son kategorimiz Üniversitelerarası kısa film dalında ise başvuran Türk film sayısı 91. Yine teknik ve görsel şartname uygunluğu kontrol edildikten sonra belirlenen 62 film, Mahmure Vaizoğlu, Yiğit Armutoğlu, Nagehan Onat ve Hikmet Aydoğan’dan oluşan seçici kurula iletildi. Seçici kurulun değerlendirmesi sonucunda da 15 film, Cansel Elçin, Selin Kavak, Klaus- Peter Roth’tanoluşan ve başkanlığını yönetmen Ali İlhan’ın yaptığı kısa film ana jürisine İlettildi. Bu dalda Almanya’dan ise 11 film başvurdu ve ön değerlendirme sonrasında 3 film ana jüriye iletildi. Bu filmler sırasıyla,
Türk Kısa filmleri

  • 9:16, – Agony, – Annem Hakkında, – Aynı Gecenin Laciverti, – Cevher, – Çerçeve,
  • Çeşme, – Dolmalık Biber, – First 10 K, – Meryem, – Mutavva, – Odyssey, – Özür
  • Tül, – Yasemin
    Alman kısa filmleri
  • Cola Oder Limo, -Ericas Wahnsınn, – No – Competition
    Kısa film dalında da ödül kazanan Türk ve Alman filmlerimiz 27 Haziran gecesi yapılacak ödül töreninde açıklanacaktır. En iyi film, En iyi yönetmen, En iyi görüntü yönetmeni, En iyi senaryo, En iyi müzik, En iyi kadın ve erkek oyuncu olmak üzere 7 dalda verilecek ödüllerimiz ise 1 Temmuz 2022 tarihindeki ödül töreninde kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Frankfurt Belediyesi ve Almanya Hessen Eyaleti Bilim ve Kültür Bakanlığı desteğiyle Kültürlerarası Transfer Derneğinin ev sahipliğinde düzenlenen festival, 26 Haziran-1 Temmuz arasında Almanya’da gerçekleştirilecek.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Uzaydan Gelen Fırtına - Geostorm (2017) Adalet 3: Son - The Equalizer 3 (2023) Kim Takar - N’importe Qui – What the Fuck (2014) Alamet-i Kıyamet: Tarikat (2016) Bunu Hak Edecek Ne Yaptım? - ¿Qué he hecho yo para merecer esto! (2022) Köpek Adası - Isle of Dogs (2018)