iDANS’ta çağdaş flamenko ustaları sahne alıyor

Bimeras Kültür Vakfı tarafından dördüncüsü bu yıl düzenlenen iDANS Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali, çağdaş flamenkocuları ağırlıyor. Flamenkonun günümüzdeki en önemli ustası Israel Galvan’ın koreografisini yaptığı ‘Geldim’ isimli performans cumartesi ve pazar günleri 20:30’da garajistanbul’da sahnelendi. Gösteride Beyrutlu dansçı Yalda Younes ve Fransız sanatçı Gaspard Delanoë’nin muhteşem performansı izleyenleri büyüledi.

Bimeras Kültür Vakfı, İDANS 04 kapsamında flamenko dansının dünyaca ünlü isimlerini buluşturuyor. Kültürlerin sentezini flamenkoya uygulayan Beyrutlu flamenko dansçısı Yalda Younes ve politik hicivleri ile ünlenen Fransız performans sanatçısı Gaspard Delanoë, 9 ve 10 Ekim 2010 tarihlerinde garajistanbul’da 20.30’da sahne aldı. Gösterinin koreografisini çağdaş flamenkonun efsane ismi İsrael Galvan hazırladı.

Sanatçılar performanslarında, “Kalıcı bir barış planı yürürlüğe girse dünya nasıl bir yer olurdu? Nasıl bir milli marş söylenirdi, hangi dil konuşulurdu? Flamenko ustası Israel Galvan’ın koreografisi gibi bir dans dili yeterli olur muydu?”gibi soruların cevaplarını ardı.

I Have Come(Geldim) adlı dans tiyatrosu performansında Gaspard Delanoë’nin politik mizahıyla Yalda Younes’in şiirsel flamenkosu birleşerek ironik bir ütopya canlandırıyor.

Gaspard Delanoëçeşitli sanatçı topluluklarının (Musée Igor Balut/ KGB/ Chez Robert, électrons libres) kurucusudur. Aynı zamanda In Libris ve Julien Martial edisyonları ile birlikte üç antoloji kaleme almıştır. Daha çok müzeler, sanat merkezleri, sokaklar, squat ve çöp kutularında uygulanan birçok performansın ve yerleştirmenin sahibidir.I Have a Dream eserinin yazarı veJe Baise Les Yeux’nün ortak yazarıdır. 2009’da ise sınırlı sayıda basılanLe Secret de l’urinoir de Marcel Duchamp révélé au monde’u yayımlamıştır. Ayrıca 2009’daki Avrupa seçimlerinde Europe from Gibraltar to Jerusalemile aday oldu.

Yalda Younes 1978’te Beyrut’ta doğdu. Dansetmeye küçük yaşta klasik bale ile başladı. Daha ileriki yaşlarında İspanya’da Israel Galvan ile Flamenko çalıştı. Ayrıca Paris’te film okuluna gitti. Şu an kendini dansa adamış olması tamamen bir tesadüf eseridir.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Hollywood'lu Türk - The Hollywood Turk (2021) El Değmemiş Aşk (2016) Sonsuz (2009) Alfa Kurt - Alpha (2018) Derindeki Yaratık - Amphibious (2014) Yukarı Bak - Up (2009)

Leave a comment