20. ANKARA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ
Halkbank ana  sponsorluğunda gerçekleştirilen 20. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin ulusal uzun, kısa ve belgesel film yarışmalarında ödül kazananlar açıklandı!
Sonbahar ve Dilber’in Sekiz Günü en fazla ödül alan filmler oldu!
Prof. Dr. Oğuz Onaran, Sinema Yazarı Esin Küçüktepepınar, Yönetmen Handan İpekçi, Yönetmen Mustafa Altıoklar ve oyuncu Tamer Karadağlı’dan oluşan Ulusal Uzun Film Yarışması Seçici Kurulu:
En İyi Film Ödülü’nü İdeallerin yok edildiği çağımızda evrensel sorunların en başatı olan bireyin “bireyselleştirme yalanıyla” tek tipe dönüştürülüp yok edilişine “ölüme yatarak” karşılık veren bir kaybedenin hikayesini şiirsel bir sinematografiyle anlattığı gerekçesiyle Özcan Alper’in Sonbahar filmine,
Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü’nü Cemal Şan’ın Dilber’in Sekiz Günü adlı filmine
En İyi Yönetmen Ödülü’nü Sonbahar ile Özcan Alper’e
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü Dilber’in Sekiz Günü filmindeki rolüyle Nesrin Cavadzade’ye
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü Dilber’in Sekiz Günü filmindeki rolüyle Fırat Tanış’a
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü Sonbahar’daki performansı nedeniyle Megi Kobaladze’ye
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü Gökten 3 Elma Düştü filmindeki oyunculuğuyla İsmail Hacıoğlu’na
Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü’nü Cemal Şan’ın senaryosunu yazıp yönettiği Dilber’in Sekiz Günü’ne
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü, Sonbahar filmindeki görüntü yönetimiyle Feza Çaldıran’a
En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’nü Devrim Arabaları filmindeki sanat yönetimiyle Veli Kahraman’a
En İyi Özgün Müzik Ödülü’nü, Dilber’in Sekiz Günü’nü filmindeki müzik anlayışıyla Nail Yurtsever, Engin Aslan, Cem Tuncer’e
En İyi Kurgu Ödülü’nü, Sonbahar filmindeki kurgu anlayışıyla Thomas Balkenhol’a
Umut Veren Yeni Kadın Oyuncu Ödülü’nü, Gökten 3 Elma Düştü filmindeki rolüyle Toprak Sağlam’a
Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu Ödülü’nü, Fırtına filmindeki performansıyla Cahit Gök’e ve Dinle Neyden filmindeki rolüyle Metin Hara’ya
Umut Veren Yeni Yönetmen ve Umut Veren Yeni Senaryo Yazarı Ödülü’nü Bunu Gerçekten Yapmalı mıyım? filmiyle  İsmail Necmi’ye vermeyi uygun bulmuştur.
Seçici Kurul ayrıca,  Seçici Kurul Özel Ödülü’nü Hüseyin Karabey’in yönettiği Gitmek filmine vermeyi uygun bulmuştur.

Ulusal Uzun Film Yarışması kapsamında bu yıl, “SİYAD En İyi Film Ödülü” ve “FİLMYÖN En İyi Yönetmen Ödülü” de verildi. Buna göre,

Sadi Çilingir, Murat Erşahin, Serdar Akbıyık oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Seçiciler Kurulu, SİYAD En İyi Film Ödülü’nü Özcan Alper’in yönettiği Sonbahar’a,

İsmail Güneş, Yüksel Aksu ve Oğuzhan Tercan’dan oluşan Film Yönetmenleri Derneği (FİLM YÖN) Seçiciler Kurulu ise, FİLM YÖN En İyi Yönetmen Ödülü’nü Sonbahar ile Özcan Alper’e vermeyi uygun bulmuştur.

Ulusal Kısa Film Yarışması’nda dört ödül

Kurmaca, deneysel ve canlandırma kategorilerinde düzenlenen Ulusal Kısa Film Yarışması’na katılan filmler, akademisyen Bülent Somay, karikatürist Tan Oral, Sinema Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Senem Erdine İşmen, yönetmen Ali Taner Baltacı ve Clermont-Ferrand Kısa Film Festivali Uluslararası Program Direktörü Laurent Guerrier tarafından değerlendirildi. Kurmaca film dalında 18, deneysel dalda 12, canlandırma dalında ise 10 olmak üzere toplam 40 film yarışıyordu. Eray Mert’in yönettiği   İnsan-lık kurmaca dalda en iyi film ödülüne; Gürkan Atakan’ın yönettiği Açık Rüya deneysel dalda en iyi film ödülüne; Özlem Akın’ın yönettiği Gemeinschaft ise canlandırma dalında en iyi film ödülüne değer bulundu. Bu filmlerle birlikte Seçici Kurul,  Mertcan Mertbilek’in  Hayat-Derin Uzay filmine Seçiciler Kurulu Özel Ödülü vermeyi uygun buldu.

Ayrıca Ulusal Kısa Film Yarışması Seçiciler Kurulu, Anoptikon ve Seken Palazlar filmlerini, yarıştıkları kategoriye uygun bulmamakla birlikte dikkate değer görmüştür. Kurul, bu iki filmin Ulusal Belgesel Film Yarışması kapsamında değerlendirilmiş olması gerektiğini de belirtmiştir.

Profesyonel ve Amatör kategorilerde gerçekleştirilen Ulusal Belgesel Film Yarışması’na katılan filmler, akademisyen Barış Kılıçbay, akademisyen Berrin Balay, görüntü yönetmeni Candan Murat Özcan, sinema yazarı Janet Barış ve yapımcı Sevinç Yeşiltaş’tan oluşan jüri tarafından değerlendirildi.  Amatör dalda 14, profesyonel dalda 11 belgesel film jüri karşısına çıkmıştı. Amatör Kategoride; Serdar Güven’in yönettiği “Alamet-i Üstüvane” adlı film birincilik ödülüne; Rodi Yüzbaşı’nın yönettiği ” Mezra Ezidiya ” adlı film ikincilik ödülüne; Belgin Cengiz ve Oğuz Karabeli  yönettiği “Kağıt Hane” adlı film üçüncülük ödülüne değer bulundu. Amatör Kategoride Seçici Kurul Özel Ödülü’nü Emre Yalgın’ın yönettiği “Pembe Gri” adlı film kazandı.

Profesyonel kategoride Seçiciler Kurulu; bulunması gereken teknik yeterlilik, anlatıda bütünlük, sinematografi ve estetik kıstaslar değerlendirildiğinde birinciliğe değer eser bulunamadığını belirtmiştir. Yasemin Alkaya’nın yönettiği “Yaşam Arzısı” adlı film ikincilik ödülüne, Can Candan’ın yönettiği “3 Saat” adlı film üçüncülük ödülüne, Çağrı Kınıkoğlu  Gloria Rolando  yönettiği “Nazım’ın Küba Seyahatı” adlı film Seçiciler Kurulu Özel Ödülü’ne değer bulundu.

Ödül Töreni 22 Mart Pazar Günü

Yarışmalarda kazanan sanatçılar, ödüllerini 22 Mart gecesi, Devlet Tiyatroları Şinasi Sahnesi’nde saat 19.30’da gerçekleştirilecek ödül töreniyle alacaklar.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Katre (2017) Tehlikeli Oyun - Poker Face (2022) Bensiz (2014) Bir Şarkının Peşinde - Searching for Sugar Man (2013) Rec: Ölüm Çığlığı / Rec (2008) Beni de Götür (2015)

Leave a comment