Fazıl Say’dan yepyeni bir eser daha!

Trompet Konçertosu ilk seslendirilişi ile 22-23 Şubat 2011 de CRR’de!

Fazıl Say Antik Anadolu şehirlerinden, Tokyo’daki gökdelenlerin ışıklarından ve en sevdiği türkülerden biri olan “Odam Kireçtir”den esinlenerek bestelediği Trompet Konçertosu ile 22-23 Şubat 2011 de Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda İstanbul’lularla buluşacak! Eşsiz stili ile çağının özel trompet sanatçılarından biri olan Gabor Boldoczki’yle beraber sahne alacak olan Say’a Rengim Gökmen yönetimindeki CRR İstanbul Senfoni Orkestrası eşlik edecek.

Fazıl Say’ın Trompet Konçertosu Allegro, “5’e karşı 6” Adagio ve “Odam Kireçtir” türküsü üzerine çeşitlemeler olmak üzere 3 bölümden oluşuyor.

Allegro ve antik şehirlerin kokusu

Antik Anadolu modlarından “FA” üzerindeki “Lidian” makamıyla başlayan bu bölümde temalar dinleyicinin aklında kalacak şekilde ve antik Anadolu modlarının, Ege ve Akdeniz’deki antik şehirlerin kokusunu alabileceği tatta düşünüldü. Allegro’da trompet karakteristik olarak kullanıldı.

“Tokyo’da gökdelenlerin ve uykusuzluğun eşliğinde…”

“5’e karşı 6” Adagio

Fazıl Say eserinin ikinci bölümünün oluşumunu şöyle anlatıyor: “Tokyo’ya her gidişimde ilk birkaç gün jetlag olurum. Gecelerim uykusuz geçer. Hep kaldığım Shinagawa’daki otel odamdan Tokyo’nun tamamı görülür gece vakti. Gökdelenler… Bu gökdelenlerin tepesinde bir ışık yanar söner hep. Sanırım, uçaklara yönelik sinyal ışığıdır. Tam önünde yüksek iki gökdelen durur. Onların ışıkları, yaklaşık 7-8 saniyede bir aynı zamanda yanar söner. Aradaki 7-8 saniyede ise farklı tempolarda, farklı sayılarda yanıp sönerler. Bu ritim bana çok ilginç gelmişti. Dikkatimi çekmişti. Kırmızı ışıkların beraber yandığı anda ikisini tek tek ele aldım. Bir daha beraber yanana kadar ilki 5 kere yanıp söndü. Diğeri de 6 kere. Hayli yavaş bir tempoda. İki tempolu “polymusic” gibiydiler. Müzikte çok enderdir, hatta hiç görmedim 5’e karşı 6 ritmini. 5 ve 6’nın beraber, aynı anda yanıp söndükleri an, buluşma anı sayısal olarak matematikte 30’dur. Yani 5’i ölçü olarak kabul edersek, 5/4’lük bir ölçüde, her biri 6’ya (6 onaltılık olarak) bölünmüş 5 tane dörtlük gerekir. 6 onaltılık ise, ilkin beraber oldukları birde, sonra ikinci dörtlükten hemen önce altıncı onaltılıkta, sonra beşinci onaltılıkta, sonra tam ortaya tekamül eden dördüncü onaltılıkta, sonra üçüncü onaltılıkta, sonra beşinci dörtlüğün hemen arkasından gelen ikinci onaltılıkta ve tekrar beraber, birde beraber gibi… 5’e karşı 6. müziğimizin ritmi. Ama müziğimiz elbette ki hayallere, anılara dalmak… 5 ve 6… yanıp sönen ışıkların içinde bir müzik geçecek. Kimi zaman anılara dalıp bir çocuk şarkısı olan, kimi zaman dramatik, kimi zaman antik… Tokyo’da gökdelenlerin ve uykusuzluğun eşliğinde…”

“Odam Kireçtir” türküsü üzerine çeşitlemeler

Fazıl Say’ın en sevdiği türkülerden biri olan “Odam Kireçtir” eserin son bölümünün ilk çeşitlemesinde trompetin hüzünlü sesinde ağıt gibi duyulur. Üzgün ve karmaşık bir atmosfere sahiptir. İkinci çeşitleme ritmik ve hızlıdır. Trompet “Odam Kireçtir” temasını soyutlamakla meşguldür. Son çeşitlemede ise eserdeki tüm motifler gözümüzün önünden geçer ve trompetin upuzun sesiyle konçerto sona erer.

CRR’de gerçekleşecek konserde Fazıl Say eşsiz stili ile çağının özel trompet sanatçılarından biri olan Boldoczki ve CRR İstanbul Senfoni Orkestrası’yla birlikte müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak.

70.00 – 60.00 – 50.00 ve 40.00 TL olan konser biletleri CRR Konser Salonu Gişesi ve Biletix’te!

Gabor  BOLDOCZKI Hakkında

Gabor Boldoczki, 14 yaşında Macaristan’ın Zalaegerszeg kentinde düzenlenen Ulusal Trompet Yarışması’nda birincilik ödülünü kazandı. Devam eden süreçte sanatçı, müzik eğitimini sırasıyla L.-Weiner Konservatuarı’nda, Budapeşte’de Franz Liszt Konservatuarı’nda ve uluslararası kariyerine başlamadan önce Profesör Reinhold Friedrich’in öğrencisi olarak master programıyla tamamladı. Münih’teki uluslararası ünlü ARD müzik yarışmasını kazanmasıyla birlikte sanatçı, 21 yaşında Paris’te düzenlenen “Grand Prix de la Ville de Paris” ‘i alarak,  “Üçüncü Uluslararası Maurice André Trompet Yarışması’nı” kazandı. Devam eden yüksek başarıları ile birlikte sanatçı, mükemmel olarak nitelendirilen tekniği ve sanatsal virtüözü olarak Prix Davidoff ödülünü aldı. Avrupa turnesi boyunca pek çok tanınmış salonda sahne alan Boldoczki, Salzburg Festivali Michael Haydn konserlerinde sahne almak için davet edilen ilk trompet sanatçısıdır.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (19. hafta):
MAKKA: Cinn-i Azap (2024) Gece Avı - Bloodline Killer (2024) Süper Ajan Bernard: Görev Mars - Bei Ken xiong 2: Jinpai tegong (2024) Süper Köpekler - The Barkers Pursuit of Adventure (2024) Görücü (2024) Çingene Kızı Zeugma (2024) Beyaz Eşya (2024) Kırmızı Pabuçlar - The Red Shoes: Next Step (2024) Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık - Kingdom of the Planet of the Apes (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024)
Arşivden Seçkiler:
Gerçek Kesit: Manyak (2018) Rifkin'in Festivali - Rifkin’s Festival (2021) Tüp - Meander (2021) Maşa ile Koca Ayı: Yepyeni Maceralar - Masha i Medved 3 (2019) Birkaç Mısraymış Meğer (2023) Son Oyun - The Last Game (2018)

Leave a comment