Fado’nun Divası,
Misia
13 Mayıs’ta

Cemal Reşit Rey’de!

Portekiz’in en tanınmış fado sanatçısı Misia yeni albümü Ruas’ın tanıtım turnesi kapsamında 13 Mayıs’ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sahne alacak.

“Şarkılarım bireyin varoluş trajedisini anlatır” diyerek müziğini tanımlayan Misia, erkek egemen bir dili olan fadoya feminist bir ton getirmeyi başardı.

Müziğine keman ve akordeon gibi farklı enstrümanlarda katan Misia ayrıca çağdaş edebiyatçıların dizeleri ve düzenlemeleriyle fadoya farklı bir boyut kazandırdı. Misia müziği ile ilgili “Şarkılarım bireyin varoluş trajesini anlatır” diyor.

Misia’nın 13 Mayıs’ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda İstanbullulara tanıtacağı yeni albümü Ruas kitap şeklinde 2 CD olarak basıldı. Lisboarium isimli 1. CD’de Mísia, müziğe ve şiire yaklaşımını belirleyen Lizbon’un hayalini kuruyor; 2. CD Tourists’te ise 20 yılın üzerinde elde ettiği kazanımlarının ve seyahatlerinin müzikal yansımasını dinleyicilerle paylaşıyor.

Ağıtların çağdaş sesi Misia’yı dinleyebilmek için biletler CRR Konser Salonu Gişesi ve Biletix’te! Biletler 29 ve 19 TL.

Mísia Hakkında:

Misia, babasından aldığı Portekiz kültürü ve annesinden edindiği İspanyol kültürü ile bir sanatçının ihtiyaç duyabileceği tüm özelliklerin bulunduğu bir ortamda yetişti. Yaşamı müzik, şiir ve seyahatlerle şekillendi.

Misia’nın çocukluğu Porto şehrinde işçi kesimine fado söylemekle geçti. Daha sonra Barcelona ve Madrid deneyimi yaşayan Misia Lizbon’da fado ile kesin olarak ilgilenmeye başladı. Misia, müziğinde keman, akordeon gibi entrümanları da kullandı.

Fado, siyasal bir argüman olarak uzun bir dönem kullanıldı. Misia bu dönemde çeşitli politik gruplardan sanatı ile ilgili olarak tepkiler gördü. Fakat sanatçı bu tepkilere rağmen vizyonunu korudu ve çalışmalarına devam etti.

İspanya, Japonya, Fransa ve Almanya’da elde ettiği başarılarını takiben sanatçı dünya genelinde popüler bir yer edindi. Misia, Amália Rodriguez’den sonra fadoyu dünya sahnesine taşıyan ikinci isim oldu.

Misia’nın başarısı ilk kaydıyla birlikte yükselmeye başladı. İkinci albümü Mísia Fado, Japonya, Güney Kore ve İspanya’da piyasaya sürüldü. Tanto menos tanto maís, Académie Charles Cros ödülünü kazandı. Garras dos Sentidos 250.000 kopya sattı. Fado düzelemesiyle birlikte ilk defa keman, akordeon ve piyano bir arada kullanıldı. Paixões Diagonais, Maria João Pires tarafından düzenlendi. Ritual, Casas de Fado sanatçılarına trıbute albüm olarak, 50’lerin tarzıyla valf mikrofonlarla kaydedildi. Albüm çıkışını takiben, Mísia Avignon Festivali’nde Papal Palace’ta sahne aldı. Portekizli gitarist ve yazar Carlos Paredes’in enstrümantal çalışmasıyla oluşan Canto ise, Almanya’da Record Critics Ödülü’nü kazandı. Diğer çalışması Drama Box, Fanny Ardant, Miranda Richardson, Ute Lemper, Carmen Maura ve Maria de Medeiros’un katkılarıyla tango, bolero ve fadonun birleşiminden oluştu.

Misia’nın yeni albümü Ruas kitap şeklinde 2 CD olarak basıldı. Birinci CD, Lisboarium’da, Mísia, müziğe ve şiire yaklaşımını belirleyen Lizbon’un hayalini kurmaktadır. Ana unsuru fadodur.

Ruas’ın ikinci CD’si Tourists ise, Misia’nın 20 yılın üzerinde elde ettiği kazanımların ve seyahatlerinin müzikal yansımasıdır. Tourists pek çok kültürel müzikal anlayışı bir araya getirdi.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Belle (2022) Annemin Zamanı (2022) Deli Deli Olma (2009) Yuva - Le Refuge - The Refuge (2010) Ateşle Oynayanlar - Treat Me  Like Fire (2019) Sevgililer Günü Katliamı 3D - My Bloody Valentine 3D (2009)

Leave a comment