EVRİM – TRANSCENDENCE 10 EKİM’DE SİNEMALARDA!

Evrim – Transcendence filminde Oscar adayı Johnny Depp, Rebecca Hall, Paul Bettany, Cillian Murphy ve Oscar ödüllü oyuncu Morgan Freeman yer alıyor. Filmin yönetmenliğini ise “Kara Şövalye”, “Başlangıç”, “Kara Şövalye Yükseliyor” gibi başarılı yapımların ünlü yönetmeni Wally Pfister üstleniyor.
Dr. Will Caster (Johnny Depp) insan duygularının etkilendiği tüm bilgiler ve hareketlerin bir bilgisayar tarafından da yapılabilmesi için yapay zeka çalışmaları yapmaktadır. Bu zamana kadar yaptığı büyük buluşlar sayesinde çok popüler olan Caster, aynı zamanda teknoloji düşmanı olan radikal grupların da bir numaralı hedefi haline gelmiştir. Bilim adamı Will, istedikleri teknolojik yardımı yapmadığı için terörist grubun saldırısına uğrar ve cinayete kurban gider. Kendisi gibi bilim adamı olan eşi Evelyn, Will’in beynini gelişmiş bir süperbilgisayara entegre eder. Will’in bedeni ölmüştür ama beyni eşiyle yeniden iletişime geçer. Dahası Will, bağlı olduğu bilgisayardan internet aracılığı ile tüm dünyayı yaklaşan terörist tehlikeye karşı uyarmaya başlar. Fakat terörist grup Will’in hala hayatta olduğunu fark edince, super-bilgisayarı yok etmek için harekete geçerler…
Kendisi gibi bilim insanı olan karısı Evelyn (Rebecca Hall) ve en yakın arkadaşı Max Waters (Paul Bettany) Will’in kurtulması için tek çare olacaklardır. Evelyn ve Max’in en büyük korkuları ise araştırma bağımlısı olan Will’in kendisini tehlikeye atması ve sonunun neler getirebileceğini düşünmemesidir. En çok korkutan bir diğer detay ise Will’in keşfe çıktığında durdurulamaz olmasıdır.
Yapay zeka gerçekten hayatımızı tehdit edebilecek bir olgu mu? Belki henüz değil ancak bir gün bilgisayarlar bilgilerden sonra bir de duygularımızı da kaydedebilir ve hissedebilirse neler olur? Evrim filminde gerçekleşme ihtimali çok da uzak olmayan bir yapay zeka örneği anlatılıyor. Yönetmen Wally Pfister “Filmi çekerken yazılanların gerçekliği karşısında dona kaldım. İşlediğimiz konu insanların şu sıralar akıllarından geçen bir acabayı işaret ediyor. Bir super bilgisayara insan beyninin adapte edilmesini ve sonrasında yaşanan büyük tehlikeleri işlediğimiz Evrim filminde belki de birkaç yıl sonra yaşayacaklarımızı anlatmışızdır, kim bilir?” diyor.
Filmin başrol oyuncusu Johnny Depp “Will muhteşem bir proje üstünde çalışıyor fakat şartlar nedeniyle ilk test ettiği de kendi beyni oluyor. Bu çok büyük bir risk. Sadece sizin bildiğiniz bir sistemin sizi deniyor olması ve yardım edebilecek çok az insanın olması Will’i yeterince strese sokuyor. Bir de onları takip eden radikal grubun Will’in beynine ulaşabilecek olması adrenalini daha da yükseltiyor. Karısına çok aşık olan ve sakin bir hayat süren Will, egoları, güç sevdası ve bilim adamı merakı sebebiyle büyük bir tehlikenin içine batıyor. Düşünün beyniniz bir anda internete bağlanmaya başlıyor, oradaki tüm bilgilere anında ulaşabiliyor. Finans, tıp, siyaset… hangi konudan bilgi almak isterse alabiliyor. Böyle bir güce sahip olsanız siz ne yapardınız? Bu film izleyicisine böyle bir gücün olsa neler yapardın? sorusunu sorduracak ” diyor.
Dr. Will Caster’ın karısı Evelyn karakterine hayat veren Rebecca Hall “Kocasına aşık olan ve onu bulunduğu durumdan kurtarmak için her şeyi yapabilecek olan Evelyn, çok zorlu kararlar vermek zorunda kalacak. Kocasının hayatı ya da dünyanın düzeni gibi ikilemlere bile düşecek olan Evelyn benim için bir kahraman. Başka bir insan bu durumda olsa çok daha etik davranacağını bilen Evelyn, kocası için neler yapacak, nelerden vazgeçecek hayretle izleyeceksiniz.” diyor.
Filmde Joseph Tagger karakterine hayat veren Morgan Freeman “İnsanlar hangimizin Tanrısı daha büyük diye senelerdir savaş içindelerdi. Artık düzen değişti, 21. Yüzyılın şartları kimin bilgi teknolojileri daha gelişmiş savaşları veriliyor. Filmde de bu konuya eğildik, ilerleyen senelerde neler göreceğimizi henüz bilmiyoruz bu merakımıza Evrim biraz olsun ışık tutacaktır.” diyor.

KÜNYE
VİZYON TARİHİ: 10.10.2014
YÖNETMEN: WALLY PFISTER
OYUNCULAR: JOHNNY DEPP, REBECCA HALL, PAUL BETTANY, MORGAN FREEMAN
SENARYO: JACK PAGLEN
SÜRE: 119 dk

FRAGMANI İZLEMEK İÇİN: http://bit.ly/Y57SmT

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Maskeli Süvari - The Lone Ranger (2013) Tehlikeli Takip - End of Watch (2012) Nikahta Keramet Var mı? - Peace After Marriage (2014) Köpek Adası - Isle of Dogs (2018) The Insult: Hakaret - The Insult (2018) Suç Takımı - Den of Thieves (2018)

Leave a comment