BİR ZÜLFÜ LİVANELİ KLASİĞİ: ENGEREĞİN GÖZÜ, 25. YILINDA İNKILÂP KİTABEVİ ETİKETLİ YENİ BASKISIYLA RAFLARDA!

Osmanlı’nın entrika dolu saraylarını hadım edilmiş bir haremağasının gözünden anlatan masalsı bir roman… Efendisinden kölesine kadar insan ruhundaki güç tutkusunu bütün çıplaklığıyla gözler önüne sererken sadece bir döneme değil tüm zamanlara hitap eden bir başyapıt: Zülfü Livaneli’nin ilk romanı Engereğin Gözü, 25. yılında İnkılâp Kitabevi etiketli yeni baskısıyla raflarda yerini aldı!

Türk Edebiyatı’nın usta kalemi Zülfü Livaneli’nin “istediğimi yapmaya en çok yaklaştığım kitap” dediği ve birçok dile çevrilip dünyanın farklı ülkelerinde de yankı uyandırmayı başaran 1997 Balkan Edebiyat Ödüllü ilk romanı Engereğin Gözü, 25. yılında tüm görkemiyle bir kez daha sahneye çıkıyor. İnkılâp Kitabevi’nden çıkan yeni baskısıyla yeniden okurlarla buluşan kitabın kapak resmi Prof. Dr. Ali Yaycıoğlu’nun, iç çizimleri ise Mahmut Karatoprak’ın imzasını taşıyor.

Engereğin Gözü, insan psikolojisinin derinliklerine; dün, bugün ve yarının saraylarına, en gizli sırları bile aydınlatacak gerçeklikte ışık tutan bir Livaneli klasiği… Tarihi arka plana alarak efendi-köle ilişkisini irdelediği ve büyülü diliyle okuru ustaca içine çektiği bu ilk romanında Livaneli, Haremağası Habeş Süleyman’ın iç dünyasından yola çıkıp kirli iktidar savaşlarını anlatırken insan doğasının en karanlık yönlerini yansıtıyor. Habeşistan’dan getirilip hadım edilen ve küçük yaşından beri padişahın en sadık “kulu”, haremin ise “tek hâkimi” olan Süleyman, sarayda değişen dengeler sonucu gelgitler yaşamaya başlıyor. Yıllardır kulluk yaptığı “biricik efendi”sinin bir anda alaşağı edilmesi Süleyman’ın bildiği her şeyi sorgulamasına neden oluyor. Süleyman, sarayın bir odasına hapsedilip yardım bekleyen sultanına hizmet edip etmemek konusunda büyük bir kararsızlık yaşıyor. Ancak her ne kadar kendisini Osmanlı Hanedanı’nın bir üyesi gibi asil hissetse de sonunda köle ruhu onun peşini yine bırakmıyor.

Eserleri 40 dilde yayınlanan ve uluslararası pek çok ödüle layık görülen usta edebiyatçı Zülfü Livaneli’nin psikolojik romanı Engereğin Gözü, okurları insan doğasının en aşağılık yönleriyle yüzleştirirken bir umut ışığı yakmayı da ihmal etmeyen büyülü bir anlatı…

Zülfü Livaneli imzalı Engereğin Gözü, İnkılâp Kitabevi etiketiyle raflarda, inkilap.com, dr.com.tr ve kitapyurdu.com adreslerinde!

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Efsunlu 3: Muska (2023) Drive My Car (2022) Creed II: Efsane Yükseliyor - Creed II (2019) Madagaskar Penguenleri - Penguins of Madagascar (2014) Adalet 3: Son - The Equalizer 3 (2023) Sindirella ve Sevimli Arkadaşları - Ella and the Little Sorcerer (2022)