İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Ekim ayının son haftasında da seyirciyle buluşmaya devam ediyor. İ.B.B. Şehir Tiyatroları’nda 27-31 Ekim 2010 tarihleri arasında oynanacak oyunlar; Bakhalar, Dullar, Bozuk Düzen, Merhaba Hoşçakal, Alemdar, Bekleme Salonu, Dünyanın Ortasında Bir Yer.

Bakhalar’da coşku tanrısı Dionisos, Anadolu ile Ortadoğu’da ün kazandıktan sonra doğduğu yere gelir; kendi âyinlerini benimsetmek ister. Kral Pentheus ona karşı çıkar. Oysa bu noktada fırsat doğduğunu düşünen biri vardır: Teresias. Nitekim kralı iknaya çalışır: Dionisos tanrı olmasa bile öyle tanıtılıp çıkar uğruna kullanılabilir. Ama kral direnir; bunun üzerine, Dionisos’un etkisine giren kadınlar (Bakhalar) tarafından saf dışı bırakılır. Yönetmenin günümüzle bağlantılı yorumunda çıkar uğruna inanç sömürüsü ve kadın gücünün kullanılışı işleniyor. Euripides’in yazdığı Mihai Maniutiu’nun yönettiği oyunda; Jülide Kural, Şebnem Köstem, Aslı İçözü, Meriç Benlioğlu, Özge Borak, Özge Kırış, Nergis Çorakçı, Seda Fettahoğlu, Esin Umulu, Çağlar Yiğitoğulları, Ali Mert Yavuzcan, Doğan Altınel, Mert Tanık, Okan Patırer, Nihat Alpteki, Cemal Ahhan Şener, Özgürefe Özyeşilpınar rol alıyor. Oyun, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde 27-31 Ekim tarihleri arasında sahnelenecek.

Dullar, tüm hüznü ve neşesiyle dulluk durumunu ele alan, farklı yaşlarda dul kalan kadınlar hakkında komik ve grotesk, ama aynı zamanda trajik sahnelerle dolu bir revü. Alman yazar Fitzgerald Kusz’un 2004 yılında kaleme aldığı oyun, yüzyıllardır dramatik biçimde ele alınan dulluk durumunu, farklı bir açıdan mizahi bir bakışla sahneye taşıyor. Gencinden yaşlısına kocasını yitiren kadınların yeni bir hayat kurma mücadelesindeki farklı tutumlarını hüzünlü ve komik biçimde sunuyor. Güzin Özyağcılar, Hale Akınlı, Süeda Çil, Neslihan Ayşe Öztürk, Hülya Karakaş’ın rol aldığı oyunu Hülya Karakaş yönetiyor. Oyun, 27-31 Ekim 2010 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde seyredilebilir.

Bozuk Düzen, yaşadıkları kasabadaki depremden zarar görerek, İstanbul’a yerleşmek zorunda kalan orta halli bir ailenin, büyük şehrin karmaşası içinde yaşama tutunabilme çabalarını anlatıyor. Birbirinden uzak yaşayan ve hiçbir ortak paylaşımları bulunmayan kardeşler, içine düştükleri yalnızlıktan, yine birbirlerine tutunarak kurtulmaya çalışırlar. Ancak yeniden kenetlenmek için artık çok geçtir. Hiçbir şey arkalarında bıraktıkları gibi olmayacaktır… Güner Sümer’in yazdığı Burteçin Zoga’nın yönettiği oyunda; Gün Koper, Gürol Güngör, Demet Bozyaka, Berrin Koper, Aziz Sarvan, Selin İşcan, Perihan Savaş, Uğurtan Atakan-Ahmet Özaslan, Çağlar Polat, Yılmaz Meydaneri, Enes Mazak rol alıyor. Oyun; 27-31 Ekim 2010 tarihleri arasında Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Merhaba Hoşçakal, 27-31 Ekim 2010 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde seyredilebilir. Oyun, yıllar sonra eve dönen Hester’in erkek kardeşi Johnnie’yle yaşadığı birkaç saat süren hesaplaşmasını konu alıyor. Yaşamın savurup attığı bu iki kardeşin yitirdiği aile, çocukluk, sevinç, umut, aşk, adına ne varsa her şeyi sorguluyor. Aile geçmişine dair bireylerin birbirini yıkan sırlarının açıldığı o gecede Hester’i ağır sürprizler beklemektedir. Athol Fugard’ın yazdığı Taner Barlas’ın yönettiği oyunda, Tolga Yeter ve Ayşen Çetiner Sezerel rol alıyor.

Alemdar, 27-31 Ekim 2010 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak. Engin Alkan’ın yönettiği, Orhan Asena’nın “Tohum ve Toprak” adıyla da bilinen oyunu Alemdar’da isyancılar ayaklanmış, padişah öldürülmüştür. Sınır boyundan kalkıp gelen Alemdar Paşa, II. Mahmud’u isyancıların elinden kurtarır. Bir kuluna tacını ve canını borçlu olan bir padişahla, padişahın canını ve tahtını kollamak isteyen bir paşa karşı karşıyadır şimdi…
Dramaturgluğunu Sinem Özlek’in, dekor tasarımını Gamze Kuş’un, kostüm tasarımını Duygu Türkekul’un, ışık tasarımını ise Mahmut Özdemir’in yaptığı “Alemdar”da; Can Başak, Serdar Orçin, Emrah Özertem, Erhan Abir, Hakan Arlı, Yeliz Gerçek, Oya Palay, Berna Adıgüzel, Çiğdem Gürel, Zafer Kırşan, Ümit Daşdöğen, Aslı Altaylar, Esra Karabaş, Tolga Coşkun, Hüseyin Tuncel, Murat Üzen rol alıyor.

Bekleme Salonu’nda her şey bir firmanın eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla mülakat yapması ile başlar. Yapılan elemeler sonucunda, iki genç adam ve bir kadından oluşan üç kişi, mülakatın son aşamasına kalmışlardır. Oyun, bu üç kişinin aynı oda içersinde kilitli kalmalarını ve odadan çıkma çabalarını anlatıyor. Yiğit Sertdemir’in yazdığı Tolga Yeter’in yönettiği oyunda; Cengiz Tangör, Ertuğrul Postoğlu, Zeynep Özyağcılar rol alıyor. Bekleme Salonu, 27-31 Ekim 2010 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde izlenebilir.

Dünyanın Ortasında Bir Yer, erkeklerin koşullarını belirlediği bir dünyada sıkışmış kadınların öykülerini konu ediniyor. Özen Yula’nın yazdığı M. Nurullah Tuncer’in yönettiği oyun, törelerin, söylencelerin, toprağa dayalı gücün egemen olduğu yörelerin öyküsünü kadınların yaşadıkları üzerinden anlatıyor ve bireylerin ilişkilerindeki öç kavramına dayalı çatışmaları sunuyor. 27-31 Ekim 2010 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde seyirci ile buluşacak oyunda; Esra Ronabar, Hüseyin Köroğlu, Eraslan Sağlam, Melahat Abbasova, Ezgi Sümer Yolcu, İrem Arslan Aydın, Tomris İncer, Ümran İnceoğlu, Yonca İnal Eğilmezbaş, Ezgim Kılınç, Nurdan Kalınağa, Pelin Budak, Burcu Çoban, Pınar Aygün rol alıyor.

İyi seyirler…

Bakhalar
27-28-29-30-31 Ekim 2010 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Dullar
27-28-29-30-31 Ekim 2010 Fatih Reşat Nuri Sahnesi
Bozuk Düzen
27-28-29-30-31 Ekim 2010 Kâğıthane Sadabad Sahnesi
Merhaba Hoşçakal
27-28-29-30-31 Ekim 2010 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
Alemdar
27-28-29-30-31 Ekim 2010 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi
Bekleme Salonu
27-28-29-30-31 Ekim 2010 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi
Dünyanın Ortasında Bir Yer
27-28-29-30-31 Ekim 2010 Ümraniye Sahnesi

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Lanetli Tapınak (2022) Aslan Yürek - The Lion (2021) Ölü Adam - Dead Man (2019) Göster Gününü 2 - Kick Ass 2 (2013) Bu Son Olsun (2012) Sırrını Biliyorum (2024)

Leave a comment