TARİH DERSLERİ BAŞLIYOR: “DÜNYANIN SINIRLARI” BAŞLIKLI SERİNİN İLK ETKİNLİĞİ 7 ŞUBAT’TA!

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi tarafından bu yıl Türkiye’de ilk kez düzenlenen Tarih Dersleri serisi, 7 Şubat – 11 Aralık 2024 tarihleri arasında “Dünyanın Sınırları” başlığıyla gerçekleşecek! İtalya’nın önemli yayınevlerinden Laterza tarafından hazırlanan ve büyük ilgi gören seriyi İtalyan Lisesi işbirliğiyle Türkiye’ye getiren İtalyan Kültür Merkezi, yaz dönemi dışında her ay, uzman akademisyenlerin sunumlarıyla insanların tarih boyunca çizdiği sınırların masaya yatıralacağı konuşmalara ev sahipliği yapacak. İlgi duyan herkesin katılımına açık olan ve ücretsiz olarak düzenlenen serinin ilk etkinliği, “Yunanlara Göre Dünyanın Sınırları” başlığıyla 7 Şubat Çarşamba akşamı saat 19.00’da Beyoğlu’nda bulunan İtalyan Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Paolo Di Paolo’nun “Dünyanın Sınırları” konulu Tarih Dersleri serisi hakkında bir sunum gerçekleştireceği etkinlikte, akademisyen ve Yunan Antik Çağ tarihçisi Laura Pepe ile birlikte İlber Ortaylı, Giuseppe Laterza ve Salvatore Schirmo da konuşmacı olarak yer alacak.

İtalyan Kültür Merkezi ve İtalyan Lisesi işbirliğinde bu yıl Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen Tarih Dersleri serisi, İtalya’da akademik ve bilimsel yayınlarıyla tanınan Laterza yayınevi tarafından hazırlandı. Tarih, hukuk, hümanizm üzerine önemli kitaplardan esinlenen ve İtalya’da yoğun ilgiyle karşılanan konferans dizisi, şimdi de İstanbul’da her yaştan araştırmacı, öğrenci ve tarih meraklılarını ağırlamaya hazırlanıyor.

“Dünyanın Sınırları” başlıklı Tarih Dersleri serisi kapsamında 7 Şubat – 11 Aralık 2024 tarihleri arasında Beyoğlu’nda, tarihi Casa d’Italia binasında yer alan İtalyan Kültür Merkezi’nin Tiyatro Salonu’nda yaz dönemi hariç her ay bir konuşma gerçekleşecek. Mısır’dan Yunan ve Roma dönemlerine, Orta Çağ’dan çağdaş döneme kadar insanların çizdiği sınırların ele alınacağı konuşmalara, Türkiye’den ve İtalya’dan uzman akademisyenler konuk olacak. Katılımcılara geçmiş olaylar, kişilikler ve medeniyetler konusunda geniş bir perspektif sunmayı hedefleyen seri, tarihi derinlemesine anlama ve günümüz dünyasıyla yeniden bağlantı kurmayı amaçlayan güncel tarihsel analizlere dayanıyor. 2024’te 700.ölüm yıl dönümü olan Marco Polo gibi dünya ve İtalya tarihinde tanınmış figürlere de odaklanılacak seride temel olarak, sınır kavramının tarihsel ve kültürel olarak reddedildiği, farklı ve özgün yolları ele alınacak.

Toplam sekiz konferansın yer aldığı serinin ilk etkinliği, “Yunanlara Göre Dünyanın Sınırları” başlığıyla 7 Şubat 2024 Çarşamba akşamı saat 19.00’da gerçekleşecek. İtalyan yazar ve oyun yazarı Paolo Di Paolo’nun Tarih Dersleri serisine dair kapsamlı bir sunum gerçekleştireceği etkinlikte akademisyen ve Yunan Antik Çağ tarihçisi Laura Pepe ile birlikte dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Laterza yayınevinin sahibi Giuseppe Laterza ve İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo da konuşmacı olarak yer alacak. Etkinlik, Yunanlara göre dünyanın sınırlarını keşfetmek için Odysseia ile başlayarak edebiyat ekseni üzerinden bir yolculuk sunacak.

Tüm konuşmaların ücretsiz olarak ve İtalyanca ve Türkçe simultane tercümeyle gerçekleştirileceği “Dünyanın Sınırları” başlıklı Tarih Dersleri’ne İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nin internet sitesi üzerinden kayıt yaptırılabilir.

Bilgi için: iicistanbul.esteri.it
facebook.com/iicistanbul
instagram.com/iicistanbul

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Merkezi İstihbarat - Central Intelligence (2016) Titanların Öfkesi - Wrath Of The Titans (2012) Fırtınalı Soygun - Force of Nature (2020) Araf 6: Ölüm (2023) Sessiz Ev - Silent House (2013) Ekşi Elmalar (2016)