İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu, günümüzün önde gelen keman virtüözlerinden biri olan Cihat Aşkın koordinatörlüğünde birbirinden değerli keman virtüözlerinin, müzisyenlerin ve dünyaca ünlü keman yapım üstatlarının katılacağı “Dünyanın Kemanları Festivali”ni düzenliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarını sürdüren Cemal Reşit Rey Konser Salonu önemli bir festivale imza atıyor. Cihat Aşkın koordinatörlüğünde düzenlenecek olan “Dünyanın Kemanları Festivali”, 1 ve 2 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek. Festivale; Ara Malikian, Ayla Erduran, Ani Schnarch ve Yarub Smarait gibi birbirinden değerli keman virtüözleri, müzisyenler, dünyaca ünlü keman yapım üstatları ile Grammy ödüllü Parker Quartet yaylı çalgılar dörtlüsü katılacak.

Festivalin ilk günü, birçok prestijli ödülün sahibi Ani Schnarch’ın vereceği ustalık sınıfı eğitimi ile 10.00’da başlayacak. Program aynı gün moderatörlüğünü Cihat Aşkın’ın yapacağı “Dünyanın Kemanları” başlıklı söyleşi ile devam edecek. Söyleşiye; Emre Aracı, Ertuğ Korkmaz, Ani Schnarch, Amnon Weinstein, Ara Malikian, Yarub Smarait ve Mehmet Emin Bitmez katılacak.
Uluslararası bir üne sahip olan keman yapım üstadı ve restoratörü Amnon Weinstein ile kendi gibi keman yapımcısı oğlu Avshalom Weinstein’in eserlerinin yer alacağı “Kemençe’den Kemana Akdeniz’de Bir Yolculuk” başlıklı  sergi 15.00’te İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu fuaye alanında açılacak. Sergi festival boyunca ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. “Dünyanın Kemanları Festivali”nin ilk konseri “Akdenizden Tatlar” başlığıyla 16.00’da gerçekleşecek. Daha sonra 18.00’de besteci ve orkestra şefi Emre Aracı, ulusal ve uluslararası Oda Müziği topluluklarında solistlik yapmış Roberto Issoglio ile Cihat Aşkın birlikte 19. yüzyılın en önemli keman virtüözlerinden biri olan Henri Vieuxtemps’ın İstanbul seyahatinin müzikli anlatımını sunacak.
Festivalin ilk günü, yurt içinde ve yurt dışında birçok konser vererek önemli ödüller almaya hak kazanan keman virtüözü Ayla Erduran’ın şerefine düzenlenecek olan Onur Gecesi ile tamamlanacak. İstanbulluların büyük bir keyifle takip edeceği “Ayla Erduran Onur Gecesi”  programı, 20.00’de başlayacak. Geceye; kemanda Ayla Erduran ve Cihat Aşkın, viyolada Tatjana Masurenko, piyanoda Can Okan ile viyolonselde Rahşan Apay ve Yelda Özgen katılacak.
Programın ikinci günü, oda müziği projeleri oluşturmak, müziğe sıra dışı bir yorum getirmek ve genç müzisyenlerin gelişimlerini desteklemek amacı ile Cihat Aşkın tarafından 2007 tarihinde kurulan Aşkın Ensemble’nin konseri ile devam edecek. Şef Ertuğ Korkmaz yönetiminde 18.00’de gerçekleşecek olan konsere kemanda Ani Schnarch eşlik edecek.
Festival, Grammy ödüllü Parker Quartet yaylı çalgılar dörtlüsünün 20.00’de başlayacak kapanış konseriyle son bulacak. Sayısız başarılı konserlere imza atan ve  “klasik müziğin laboratuarı” olarak bilinen Parker Quartet, dinleyicilere enstrümantal bir müzik ziyafeti sunacak.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (15. hafta):
Nuh'un Gemisi -Noah's Ark (2024) Bodrum Seferi (2024) Omen: İlk Kehanet - The First Omen (2024) Vincent Ölmeli - Vincent Must Die (2024)
Arşivden Seçkiler:
Sürücü - Drive (2012) KIZ KARDEŞİMİN HİKAYESİ / “MY SISTER’S KEEPER” (2009) Cosmopolis (2012) Herkes mi Aldatır? (2010) Selam: Bahara Yolculuk (2015) Doğruluk mu Cesaret mi? - Truth or Dare (2018)

Leave a comment