Gölgemiz Düşer

Bir baba, oğlunu korumak için ne kadar ileri gidebilir?

Irkçılık ve ayrımcılığın pençesindeki karanlık bir gelecekte yaşayan başkarakterimizin en büyük arzusu yarı siyah oğlu Nigel’ı ten beyazlatma ameliyatına sokmak ve böylece onun kendisiyle aynı zorlu kaderi paylaşmasını engellemektir. Bu amacına ulaşmak için çalıştığı hukuk firmasında yükselmek zorunda kalacak, çıktığı bu yol onu çeşitlilik komitelerine, plantasyonlara ve eşitlik aktivistlerinin düzenlediği yürüyüşlere götürecektir.

Üslubu yer yer Franz Kafka ile Ralph Ellison’ı andıran Maurice Carlos Ruffin,
ilk romanı Gölgemiz Düşer’de Amerika’da varlığını sürdüren ırkçılığa sert bir eleştiri getiriyor.

“Gölgemiz Düşer, edebiyatın gündeme getirebileceği en can alıcı soruları odağına alıyor.” – Nana Kwame Adjei-Brenyah
Çevirmen: Canan Vaner

Dracula’nın Konuğu ve Diğer Tuhaf Öyküler

“Bram Stoker daima dünyanın en ünlü vampiri Kont Dracula’nın yaratıcısı olarak hatırlanacak olsa da bunun yanında birçok hünere sahipti.”
– David Stuart Davies

Bram Stoker, 1897’de yayımlanan başyapıtı Dracula ile korku edebiyatının
yol gösterici isimlerinden birine dönüştü. Ölümünden iki yıl sonra, 1914’te yayımlanan Dracula’nın Konuğu ve Diğer Tuhaf Öyküler başlıklı derlemesi
ise, onun bir vampir öyküsü dışında da anlatacakları olduğunu gösteren,
karakter yaratımı ve olay örgüsü konusunda ustalığını sergilediği öykülerin toplandığı bir kitap.

Derlemeye ismini veren ve aslında Dracula romanında kendine yer bulamayan bir bölümden ibaret olan “Dracula’nın Konuğu”nun yanı sıra “Yargıcın Evi”, “Sıçanların Cenazesi”, “Çingene Kehaneti” ve “Kızılderili Kadın” gibi birbirinden karanlık, gizemli ve ürkütücü öyküler, Bram Stoker’ın günümüzde bile hâlâ keşfedilmeye değer farklı yönleri olduğunun birer göstergesi.

Zira ölüler dörtnala ilerler.
Çevirmen: Kerem Burhan Çiftçi

Ölü Şair

Bürokrasi. Virüs. Mekân. Düzen. Aşı. Metin. Tarih. Bellek. Fiberoptik. Kelime. Duygu. Cihaz. Gerçeklik. Kıpırdanma. Yazmak. Yazmamak. Kontrol. Girdap. Ütopyada. Yaşamak. İstiyorsan. Olduğun. Yerde. Kal. Hareket. Etme. Metni. Hem. Okunur. Hem. Okunmaz. Kıl.

Efe Murad’ın, hikâyeyi kurma ve aktarma biçimleri üzerine düşünen,
metinsel olanın kolektifliğini sorgulayan, bilinç katmanları arasında dolaşarak farklı yataklarda akmayı deneyen romanı Ölü Şair, Aykırı Seyir’in yayımlanan ikinci kitabı.

“Yazılan her şeyi okuyarak yaşamış tüm insanların zihnine girmeyi arzuluyorum. Yaşamış ve yaşayacak tüm insanların zihinlerine yayılmak, orada onların benim daha önce düşünmediğim düşüncelerinde yaşamak. İnsanların tüm anladıklarını, bildiklerini onca mekân ve zaman farkına rağmen anlayabilmek.

Gelecekte yazılacak metinleri bilmem imkânsız ama her şey geçmişte de mevcut. İnsanlar geçmişi yeniden kurgulayacaklar. Bilip düşünülebilecek her şeyi bilmek ve düşünmek için. Ardı arkası gelmeyen bir delilikle, insanların aklından geçenleri tahmin etmek. İnsanların neyi söyleyeceklerini, hatta nasıl, ne şekilde ve hangi kelimelerle söyleyeceklerini durmadan düşünerek ve çoğu kez de doğru tahmin ederek, kendimi her şeyi bilen o açık zihne yaklaştırmaya çabalıyorum.”

Beni Öldürme Mesafesi

Kaçırılan çocuklar, günahkâr talebeler, katiller, ümitsiz âşıklar, aldatılanlar, kendini arayıp bulamayanlar…

Boşlukta Uyanmak romanıyla hatırı sayılır bir okur kitlesine ulaşan
Burak Parmaksız, ilk öykü kitabı Beni Öldürme Mesafesi’nde ölümle tanışanların, ölüme yakın duranların ve kaybedenlerin hikâyelerini anlatıyor. Beklenmedik karşılaşmalar, tekinsiz mekânlar ve hüzünle boyanmış suratlarla süslediği öykülerinde, bambaşka kahramanların izini sürmeye çağırıyor okuru.

“O gün stadın arkasındaki eski lunaparkta iki kişi ölmüştü. Biri bendim. Öldürenlerse en yakınlarımdı. En iyi iki arkadaş… Ellerinde bıçak vardı.
Bir fili bile rahatlıkla doğrayabilecek kadar keskin, görünmez bıçaklar.
Beni öldürme mesafesinde durdular. Saniyeler içinde vücudumun her yerinde yaralar açıldı. Acıyı hissetmiyordum. Sadece görüyordum.
Yaralarım gün geçtikçe daha da açıldı. Her şey yavaş yavaş yok oldu.”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Cin Perdesi (2022) Ölüm Ormanı - Backcountry (2015) Şey - The Thing (2011) Pembe Panter 2 / The Pink Panther 2 (2009) Babaların Babası (2016) Zor Karar / Bangkok Dangerous (2008)