Doğumunun 100. Yılında ENVER GÖKÇE’ye Armağan – yeni kitap – Derleyen: Ali Ekber Ataş – Mart 2021 – h2o kitap

Doğumunun 100. Yılında
Enver Gökçe’ye Armağan
Derleyen: Ali Ekber Ataş

Erzincan’ın Çit Köyü’nde doğdu. O zamanlar, oralarda dutluktu geçim. Çocukluğuna yaşadı, çocukluğunu göremedi; bir gözünden oldu. Türkülerle büyüdü, türküleri büyüttü.
Ankara Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’ne girdi. Pertev Naili Boratav’ın öğrencisiydi, Eğin Türküleri bitirme tezi. Şair oldu, komünist oldu. Belki de komünist oldu, şair oldu. Ahmet Kutsi Tecer kötüledi şiirini; o, daha “kötüsünü” de yazdı. Başkaları da beğenmedi. Sansaryan Han’a koydular, çok çektirdiler; kalemiyle ifade vermek yerine taşlara yazdı şiirlerini. Arkadaşı İlhan Başgöz ezberledi duvarlardaki umudu; azat etti, buzat etti. Mehmed Kemal ile Mehmet Seyda ile hapis yattı. Çoktu arkadaşı, yoldaşı. Azdı işi, aç gezdi; boyun eğmedi.
Aziz Nesin “şiirlerini basayım” dedi, o ise “hayır” dedi: “Ben yerine Neruda’yı bas, işte çevirdiklerim.” İlk oydu çeviren Latin Amerika’dan çığlığı. Çok düşündü şiir üzerine, kendi şiirini yarattı. Ama “şairliğini kanıtlamasına izin vermediler.” Hastalandı, ağır. Az yaşadı, çok öldü. O zamandan beri ölümün adı kalleş.

Doğumunun 100. Yılında
Enver Gökçe’ye Armağan
Derleyen: Ali Ekber Ataş

Dereleyen: Ali Ekber Ataş
Yayına Hazırlayan: Özcan Özen
Kapak görseli: Mustafa Bilgin
Kapak: Sevil Tarla
Dizi : Edebiyat – 61
Sayfa: 304 sf.
Boyut 13,5×19,5 cm.
Baskı Kalitesi : Tek Renk, 60 gr, Enso
Baskı Tarihi: Aralık 2020
Fiyat: 35 TL

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (33. hafta):
Geniş Aile 5 (2025)
Arşivden Seçkiler:
Jurassic World: Yıkılmış Krallık - Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) Godless: Şeytan Tohumu - Godless: The Eastfield Exorcism (2023) Cehennem Melekleri 2 - The Expendables 2 (2012) Bir Zamanlar Anadolu’da - Once Upon a Time in Anatolia (2011) B Planı: Yemişim A Planını (2017) Suyun Sesi - The Shape of Water (2018)