ARTER’DE DEVAM EDEN
DİNLEYEN GÖZLER İÇİN SERGİSİNİN
KİTABI YAYIMLANDI

Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli’nin küratörlüğünde Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan Dinleyen Gözler İçin başlıklı grup sergisi, çoğu müzikle güçlü bir bağ kuran 23 yapıtı bir araya getiriyor. John Cage’in “mutlak bir sessizliğin imkânsızlığına” odaklanan önermesinin izinden giden sergiye, Arter Yayınları aracılığıyla okurlarla buluşan bir kitap da eşlik ediyor. Sergiyle aynı başlığı taşıyan kitapta Melih Fereli’nin, Gordon Mumma’nın, Hasan Cem Çal ile Furkan Keçeli’nin yazılarıyla birlikte John Cage’in kısa öykülerinden bir seçki yer alıyor. Dinleyen Gözler İçin başlıklı yayın, Arter Kitabevi’nden satın alınabilir veya kitabevi@arter.org.tr e-posta adresi üzerinden sipariş edilebilir.

Arter’in “Sesli Dizi” serisi kapsamında düzenlenen üçüncü sergisi Dinleyen Gözler İçin, ziyaretçileri galeri alanına hâkim olan sessizliğin içinde yapıtlardan yükselen “sesleri” keşfetmeye ve hayal etmeye davet ediyor.

Dinleyen Gözler İçin başlıklı grup sergisine eşlik eden yayın, Arter Kurucu Direktörü ve serginin küratörü Melih Fereli ile Süreyyya Evren tarafından hazırlandı. Sergiyle aynı başlığı taşıyan kitap Fereli’nin, John Cage’in müzikte olduğu kadar tüm sanatsal üretiminde sessizlik, belirsizlik ve rastlantısallığı bir arada kullanan deneysel yaklaşımını ele aldığı yazısıyla açılıyor. Kitap ayrıca 2019’da elektro-akustik müziğe katkılarından dolayı SEAMUS Ödülü alan besteci Gordon Mumma’nın kaleme aldığı bir metin, Hasan Cem Çal ve Furkan Keçeli’nin “buluntu ses” kavramına odaklanan yazıları ile John Cage’in Silence [Sessizlik, 1961] ve A Year From Monday [Pazartesiden Bir Yıl Sonra, 1963] başlıklı kitaplarından derlenen kısa öykülere yer veriyor. Tasarımını Vahit Tuna’nın yaptığı yayında, Hadiye Cangökçe’nin ve flufoto’dan Barış Aras ve Elif Çakırlar’ın çektiği yapıt ve sergiden görünüm fotoğrafları da bulunuyor.

Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan Dinleyen Gözler İçin başlıklı grup sergisi, çoğu müzikle güçlü bir bağ kuran 23 yapıtı bir araya getiriyor. John Cage’in “mutlak bir sessizliğin imkânsızlığına” odaklanan önermesinin izinden giden ve Fluxus sanatçılarını referans alan sergi, ses içeren az sayıda eserin tamamen sessiz yapıtlarla aynı mekânda buluşturulması yoluyla gerçeklik ve hayal gücü arasında salınan düşünsel bir sarkaç yaratmayı amaçlıyor.

Dinleyen Gözler İçin başlıklı kitap, Arter Kitabevi’nden satın alınabilir veya kitabevi@arter.org.tr e-posta adresi üzerinden sipariş edilebilir. Salı-Cuma günleri arasında 11:00–17:00 saatlerinde ücretsiz ziyaret edilebilen Arter Kütüphanesi’nde kitabın sayfaları karıştırılabilir.

DİNLEYEN GÖZLER İÇİN SERGİSİ ARTER’DE GÖRÜLEBİLİR

Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan Dinleyen Gözler İçin başlıklı grup sergisi, 2 Ocak 2022’ye kadar ziyaret edilebiliyor. Dinleyen Gözler İçin, duyu sistemimize içkin yaratıcı ve imgesel güçleri keşfetmemize engel olan sis perdesini aralayarak bizi dinleme ve görme biçimlerimizi farklılaştırmaya teşvik ediyor.

Arter’in Melih Fereli küratörlüğündeki “Sesli Dizi” serisi kapsamında eşzamanlı olarak gerçekleştirilen Dinleyen Gözler İçin ve Karbon’daki Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) sergileri birbiriyle yakından ilişkilenerek, çevremizi kuşatan görsel dünyayı algılama şekillerimizi sesin –ister müzik ister gürültü biçiminde olsun– ve hatta sessizliğin perspektifinden keşfetmeye yönelen iki farklı yaklaşımın iç içe geçmiş bir alaşımını sunuyor.

Sergide Yer Alan Sanatçılar
Joseph Beuys, Barbara Bloom, John Cage, Henning Christiansen, Osman Dinç, John Driscoll, William Engelen, Hreinn Friðfinnsson, Dick Higgins, Július Koller, Jarosław Kozłowski, Hans Peter Kuhn, Füsun Onur, Lene Adler-Petersen, Annette Ruenzler, Carles Santos, Michael Snow.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Ekşi Elmalar (2016) Justin Bieber’s Believe (2013) Karlar Kraliçesi 3: Ateş ve Buz - The Snow Queen 3: Fire and Ice (2017) New York’ta Beş Minare (2010) Pi'nin Yaşamı - Life of Pi (2023) Sessiz Ol (2018)