Eskişehir’de Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ’de (TÜLOMSAŞ) sergilenen Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim’i, Tolga Örnek’in “Devrim Arabaları” filminin gündeme gelmesinden ve yakın zamanda Eskişehir-Ankara arasında Yüksek Hızlı Tren seferlerinin başlamasından sonra 10 bin kişi ziyaret etti.

Yetkililer, Devrim ile hatıra fotoğrafı çektiren ziyaretçilerin otomobile hayran kaldıklarını, çoğu zaman gözlerinin dolduğunu bildirdi. Ziyaretçilere otomobil hakkında bilgi veren yetkililer, özellikle öğrencilerin Devrim ile gururlandıklarına tanık olduklarını söyledi.

Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla 1961 yılında o zamanki adıyla Eskişehir Demiryolu Fabrikası’nda imal edilen ilk Türk otomobili “Devrim”, pek fark edilmese de yaklaşık 10 yıldır TÜLOMSAŞ bahçesine yapılan camlı özel bölmede sergileniyordu. Oysa şimdi Devrim’in, tarihi değeri dolayısıyla artık kent dışında sergilenmesine de izin verilmiyor.

Devrim Arabaları filminin yönetmeni Tolga Örnek: “Bu çok sevindirici bir haber! Filmi izleyenlerin filmde anlatılan Türk insanına, inançlarına, azimlerine, insani  duygularına ve başarılarına  saygı göstermesi kadar gurur verici bir geri dönüş olamaz..  Filmi yeniden vizyona sokturan da izleyicimizden gelen talepler… Bu kez, izleyicinin, hem  muhteşem bir oyuncu kadrosundan duygu yüklü bir film izleme hem de o başarıyı takdir etme fırsatını değerlendireceklerine eminim.”

Otomobil sektöründen pek çok firma Devrim’e ücretsiz bakım, onarım ve yedek parça desteği vermek istiyor. Yerli bir lastik firması o dönemde ithal lastik kullanılan Devrim’in lastiklerini değiştirmeyi teklif etti. Bir başka firma ise Devrim’in boya koruması yapmak için teklifte bulundu. TÜLOMSAŞ yetkilileri, talepleri değerlendireceklerini bildirdi.

Egzoz borusu yanda olan, uzun ve kısa farları ayak ile çalışan, kontak anahtarı ve manuel (elle) olarak da çalıştırılabilen Devrim, bu özellikleriyle ilgi çekiyor. Toplam 1250 kilogram olan ve saatte maksimum 140 kilometre hız göstergesine sahip Devrim’e güvenlik gerekçesiyle benzin konulmuyor ve aküsü çıkartılıyor. Düzenli teknik kontrolleri yapılan Devrim, bakımın yapılacağı atölyeye çalıştırılarak götürülüyor. Diğer bir deyişle, “yolda kaldı”, “yürümedi” denen otomobil, aslında hala çalışıyor !

FİLMİN KÜNYESİ
Cast Luiza Almızrak / Kostüm Tasarım Ebru Kayahan / Ses Mühendisi İsmail Karadaş / Yardımcı Yönetmen Mehmet Öztekin /  Otomobil Yapım Erhan Akgün / Sanat Yönetmeni Veli Kahraman / Kameraman Burak Kanbir / Ses Tasarım / Miksaj Burak Topalakçı / Müzik Demir Demirkan / Editör Niko / Görüntü Yönetmeni Hasan Gergin / Prodüksiyon Amiri Burak Şenkal / Uygulayıcı Yapımcı İsmail Çağlar / Senaryo Murat Dişli – Tolga Örnek / Yapımcı Türker Korkmaz / Yönetmen – Yapımcı Tolga Örnek Yapım / Ekip Film

OYUNCULAR
Taner Birsel, Ali Düşenkalkar, Halit Ergenç, Sait Genay, Altan Gördüm, Vahide Gördüm, Seçil Mutlu, Uğur Polat, Serhat Tutumluer, Onur Ünsal, Selçuk Yöntem, Haluk Bilginer

YARDIMCI OYUNCULAR
Devrim Özder Akın,Cengiz Bozkurt, Levent Can, Charles Carroll, Gürhan Elmalıoğlu, Derin İrgin, Mert Kırlak, Ahmet İlker Okumuş

KONUK OYUNCULAR
Hakan Büyüktopçu, Yasemin Conka, Kaan Çaydamlı, Mina Dörtbudak, İrfan Kangı, Bahar Kerimoğlu,
Erdal Küçükkömürcü, Hasan Mollaoğlu, Atilla Pekdemir, Murat Serezli, Turgay Tanülkü, Ender Tarhan,
Şemsettin Terlan ve Altan Erkekli

ve TEŞEKKÜRLER:
Doğuş Otomotiv – Garanti Bankası – Koç Allianz – BP / Castrol
Zibro – Pinema – ABT – Sinefekt – Zound

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Tom Medina (2023) Çilek (2014) Frekans - Cell (2016) G.D.O. Kara Kedi (2013) İkizler Projesi - Gemini Man (2019) Pazarları Hiç Sevmem (2012)

Leave a comment