BELGESEL SİNEMACILAR BİRLİĞİ CEP SİNEMASI’NDA BELGESEL FİLM GÖSTERİMLERİ DEVAM EDİYOR!
24 Ocak 2009’da başlayan “CUMARTESİ BELGESELLERİ”, Her CUMARTESİ günü saat 14.00’te “Belgesel Sinemacılar Birliği Cep Sineması”nda meslek birliğimizin üyesi olan yönetmenlerimizin belgesel filmlerinin gösterimleriyle devam edecek.
Film gösteriminin ardından belgesel filmin yönetmeninin katılımıyla izleyiciler arasında film ve filmin çekim süreci üzerine söyleşi yapılacak. Bazı Cumartesiler film okumaları gerçekleştirilecektir.
Daha önce 1001 Belgesel Film Festivali’nde, OBM Belgesel Sinema Günleri’nde gösterilen ve Antalya Altın Portakal Film Yarışması’nda En İyi Belgesel ödülünü alan “Adakale Sözlerim Çoktur”, belgeselin yönetmeni İsmet Arasan’ın katılımıyla bu hafta BSB Cep Sineması’nda

DÖRDÜNCÜ HAFTA

Belgesel Film: “Adakale Sözlerim Çoktur”
Filmin Yönetmeni: İsmet Arasan
Konuk: İsmet Arasan
Tüm Belgesel Sinemacılar Birliği üyelerini ve dostlarını 14 ŞUBAT 2009 CUMARTESİ 14.00-16.00 saatleri arasında Belgesel Sinemacılar Birliği Merkezi’ndeki gösterime davet ediyoruz.

KATILIMLAR ÜCRETSİZDİR

Söyleşi: İsmet Arasan
Tarih, Saat: 14 Şubat 2009 Cumartesi, 14.00-16.00
Yer: BSB Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği

Kuloğlu Mah. İstiklal Cad. Gazeteci Erol Dernek Sok.
No: 6 Kat: 4 Beyoğlu İSTANBUL
Tel: (+90) 212 245 89 58 €“ 0 212 245 90 96
Faks: (+90) 212 245 89 58
E-Posta: mektup@bsb.org.tr / www.bsb.org.tr

Not: Belgesel film gösterimleri için sınırlı sayıda yer olması nedeniyle rezervasyon yaptırılması rica olunur.

Belgesel Hakkında:

“Adakale Sözlerim Çoktur”

Tuna Nehrinde, yapılan bir barajın sularına gömüldüğü 1970 yılına kadar masalsı bir yurt olarak ünlenen küçücük Adakale adasının şaşırtıcı ve düşündürücü öyküsü… Türklerin Tuna boylarında, günümüze kadar uzanan en çarpıcı yaşantılarının kaynağı Adakale; ilk kez sinema diline dökülüyor.

“Adakale Sözlerim Çoktur” belgeseli; Türkiye ve Romanya topraklarına dağılan adalıların; anıları, albümleri, yadigârları ve rüyaları üzerinden parçalanmış kök hafızalarını birleştirmeye çalışıyor. Savrulan Adakalelilerin dağınık arşivlerdeki belge filmleri, müzelerdeki aksesuar, haritalar, litograflar; kayıp bir yurdun
ağrısından doğan onmaz bir gurbetin buruk tadına dönüşüyor.

Senaryo, Yönetmen ve Yapımcılığını İsmet Arasan; Özgün Müziğini Ersen Kutluk; kameramanlığını Mustafa Sarıkaya & Mutlu Şahin; Kurgusunu Okan Erenli &Zafer Topaloğlu; Yapım Yönetmenliği’ni Uğraş Salman, Teknik Yönetmenliğini Ali Rıza Cankorur’un üstlendiği 54 dakikalık “Adakale Sözlerim Çoktur” belgeseli; II. Safranbolu Belgesel Film Festivali’nde, Proje Dalı’nda, “Birincilik Ödülü” kazanmıştı. Film; başta Adakaleliler T. C. Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Romanya’daki Türk İş Adamları Derneği; Safranbolu Belediyesi ile Prima Production’un olmak üzere, İstanbul Dimitri Kantemir Romen Kültür Merkezi, Prof.Mihai Maxim ve M.S.Ü.Sinema Televizyon Merkezi’nin katkılarıyla gerçekleştirildi.

“KÖKLERİN HAFIZALARINI TOPLUYORUM”

İsmet Arasan; “Ben zamanda saklanan ortak hafıza parçalarını, köklerin hafızalarını topluyorum. Adakale üzerinden cevabını aradığım soru şuydu: “BU DÜNYADA NASIL YAŞAMALIYIZ? VE HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞI GİDEREN SEVGİ VE BİLGİYİ NEREDE, NASIL UNUTTUK? ”

45.Antalya Ulusal Belgesel Film Yarışması Dalı’nda, “1970 yılına kadar masalsı bir yurt olarak gelen küçücük Adakale’nin tarih ve tarih bilinci oluşturan öyküsünü, sinemanın araştırma, estetik, tanıklık gibi bütünleyici unsurlarıyla yaratıcı ve samimi bir dille anlatma çabası”ndan ötürü “En iyi Belgesel” seçilerek “Altın Portakal” ödülü
kazanan belgeselin yönetmeni Arasan; ardından,Troya Folklor Araştırmaları Derneği’nin, “..yıllarını kültürümüzü araştırmaya, zenginleştirmeye, gelecek kuşaklara bir kültür mirası olarak bozulmadan aktarmaya adamış; bilim insanlarına’ verdiği geleneksel “Truva Kültür-Sanat Ödülü” sahiplerinden biri oldu. İlk kez bir belgesel sinemacıya, verilen
ödülün gerekçesinde,’Özellikle sinemanın üvey evladı olarak görülen “belgesel” alanında yaptığınız çalışmalar; belgesele getirdiğiniz yeni ve şiirsel bakış açışı; geleceğe umutla bakan felsefeniz, bu bakış açısını çalışmalarınıza yansıtmanız ve Yapıtlarınız..’ gerekçe gösterildi.

“Adakale Sözlerim Çoktur”, son olarak, TRT Belgesel Film Yarışması’nda,”Seçici Kurul Özel Ödülü”nü kazandı (2008).

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (19. hafta):
MAKKA: Cinn-i Azap (2024) Gece Avı - Bloodline Killer (2024) Süper Ajan Bernard: Görev Mars - Bei Ken xiong 2: Jinpai tegong (2024) Süper Köpekler - The Barkers Pursuit of Adventure (2024) Görücü (2024) Çingene Kızı Zeugma (2024) Beyaz Eşya (2024) Kırmızı Pabuçlar - The Red Shoes: Next Step (2024) Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık - Kingdom of the Planet of the Apes (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024)
Arşivden Seçkiler:
Gerçeğin Peşinde - Angel Of Mine (2019) Zor Karar / Bangkok Dangerous (2008) Aşk Sanatı - L’Art d’Aimer - The Art Of Love (2012) İkizler Firarda (2012) İblis Karanlığın Sahibi 2 (2023) Mahlûkat (2022)

Leave a comment