JCI İSTANBUL CROSSROADS
5. Uluslararası Kısa Film Festivali 2010
“Kültürler Arası Diyalog”

Bu yıl 5.si düzenlenen , “Kültürler arası diyalog” temalı kısa filmlerin yarıştığı JCI İstanbul Crossroads Uluslararası Kısa Film Festivali sonuçları açıklandı. Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ödül töreninde  birinciliği “Mada”  isimli filmi ile Musa Ak, aldı.İkincilik ödülü ise Çin’e gitti.  “1+1” isimli filmi ile Hong Kong lu yönetmen Mo Yan Chi Lai’nin ardından üçüncülük ”Berf” isimli filmi ile Erol Mintaş’ın oldu.İlk üçe giren eserlerin yönetmenlerine  Digital Film Academy  10 bin liralık eğitim bursu verirken yaklaşık 500 davetlinin katıldığı gala gecesinde Bedri Baykam ve Ebru Akel gibi tanınmış isimler de dikkat çekti.

Gala kokteyli sırasında YüzBinYüz ekibinin İNSANBUL adlı sergisini gezen davetlilere bir de sürpriz vardı.  YüzBinYüz ekibi , 21.yüzyıl insanını belgelemeye devam ederek gala mekanının tam ortasında özel olarak kurulan platformda davetlilerin fotoğraflarını çekti.

Yosi Mizrahi’nin sunuculuğunu yaptığı gece, internet televizyonu www.istanbul.tw   ve www.vebu.tv  üzerinden canlı yayınlandı. Galadan notlar ve fotograflar   www.twitter.com/istanbul    ile 5000 takipçisine anında ulaştırılırken gecenin açılışı ; alkışlar eşliğinde “Playing For Change” projesinin “Standy by me” video klibi ile yapıldı.

En iyi film seçilen “Mada” seyirciler arasında duygusal anlar yaşanmasına neden oldu. Film, Beyşehir gölünün ortasında bulunan Mada Adası’nda , hiç bir yolu ve köprüsü olmadığı için izole bir yaşam süren Madalılar’ın doğayla olan zorlu hayat mücadelesini konu alıyor. Bülent Doruker’den Digital Film Academy burs çekini alan Musa Ak’ın heyecanı katılımcılar tarafından alkışlarla karşılandı.  2 yıl boyunca süren filmin yapımında emeği geçen herkese teşşekkür eden Ak, daha başarılı çalışmalara imza atacağını söyledi.

Gecenin açılış konuşmasını ise Digital Film Center ve Digital Film Academy Türkiye Direktörü Bülent Doruker yaptı. Doruker, Gözlerinin gençler ve üretikleri eserler üzerinde olduğunu ifade etti, “Amacımız tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de kültürler arası diyaloğun sevgiyle, saygıyla, sanatsal üretimle ve de emekle  pekişmesi. Tam 5 yıl önce attığımız bu tohum sizlerin de gözleri önünde meyvesi bol ve çeşitli bir ağaç halini aldı. Her yıl bu ağacın meyvelerinden keyifle tadarken kısa filmcilerimizin de sayısı hızla arttı. Dün amatör kabul edilen kısa filmcilerimiz  bugün uluslararası başarılara imzalarını atarken aranan sinemacılar haline geldi. Hala bugün kapı komşumuz İran’ın bir yılda çektiği kısa filmlerin ancak 10da birini çekebiliyoruz, bu durum kimseyi ümitsizliğe düşürmesin, dün bu sayı yüzde bir idi.  Kısa filmlerimizin de en az uzun metrajlar kadar saygın olacağı günlere hızlara ilerliyoruz “ dedi.

Festival kurucusu Vedat Akman ise Kadir Has Üniversitesi’ne verdiği destekten dolayı teşekkür ederken, ülkemizdeki tüm üniversitelerin hatta liselerin kısa filmciliğe sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi. Akman, “Kısa filmcilik gençler için yeni umut kapısı, bir çok kısa filmcimiz bugün uluslararası platformlarda yarışıyor ve dereceye giriyor ve övüncümüz oluyor. Akman ; Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözünü hatırlayalım.” diye konuştu.

Festival jürisinde yer alan yapımcı Zafer Çelik, yönetmen Cem Başeskioğlu , Yönetmen Semih Taytak ve Editör Murat Akser yaptıkları konuşmalarda özetle kısa filmcilerin getirdiği yeni bakış açılarının uzun metrajları da etkileyeceğine inandıklarını ve kısa filmcilere ; ne tür engellerle karşılaşılırsa karşılaşılsın pes etmeden film çekmeye devam etmelerini tavsiye ettiler.

47. Altın Portakal Film Festivali’nin yüzü olan Ebru Akel, kısa filmciliğin cesaret işi olduğunu ifade ettiği gecede, gençlerin bu alanda artan ilgisine dikkat çekti. Yurtdışında özellikle Avrupa’da sektör haline gelen kısa filmciliğin ülkemizde kısa zamanda gelişeceğine inandığını belirten Akel, bu sektörün özellikle gençler için ideal bir alan olduğunu belirtti.  “Ülkemizde sanat her alanda gelişmeli ve yeni yüzler yeni sanatçılar ortaya çıkmalı” diyen Bedri Baykam ise kısa filmcileri gönülden desteklediğini söyledi.

Festivalin gerçekleştirilmesinde büyük payı olan sponsorlar arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür A.Ş. ile birlikte Digital Film Center, Digital Film Academy, Kadir Has Üniversitesi , Kertenkele Reklam, Twitter/İstanbul , Coca Cola İçecek, Umur Basım, Sihir Mobilya, Pusula Akademisi , Sinemaloji.com , Sönmez Balloon, Konush , Aktif İleti , Melek Copy Center ve YüzBinYüz bulunuyordu.

JCI İstanbul Crossroads Uluslararası Kısa Film Festivali’nin jürisi; Sinema yazarı Ömür GEDİK, TV yapımcısı Mithat BEREKET, Beykent Ün. Sinema TV Bölüm Başkanı Prof.Dr.Oğuz MAKAL, Yapımcı Zafer ÇELİK, Senarist-Yönetmen Cem BAŞESKİOĞLU,  Kadir Has.Ün. Öğr.Gör.Murat AKSER, Görüntü Yönetmeni Aydın SARIOĞLU ve Yönetmen Semih TAYTAK’dan oluşurken  65 filmin yarıştığı  Festivali’nin 2010 finalistleri ise şöyle idi:

1.BEYAZ SAYFA , Yönetmen: ONUR YİĞİT , TÜRKİYE
2.WORLDOMINO , Yönetmen: OĞUZHAN KAYA , TÜRKİYE-HOLLANDA
3.HALKİ HALKI , Yönetmen: BULUT TAR , TÜRKİYE
4.İMAM, Yönetmen: EMRE KARAKAŞ , TÜRKİYE
5.THE EYE,THE EAR AND THE HEART , Yönetmen: ÇİĞDEM TÜREK , TÜRKİYE
6.TUFANDAN ÖNCE , Yönetmen: FERİT KARAHAN , TÜRKİYE
7.MADA, Yönetmen: MUSA AK , TÜRKİYE
8.BİSİKLET , Yönetmen: İ. SERHAT KARAASLAN , TÜRKİYE
9.GÖÇ, Yönetmen: ŞÜKRÜ ÖZÇELİK , TÜRKİYE
10.THE KEY CHAIN , Yönetmen: CHAN WAI MAN , HONG KONG
11.18 , Yönetmen: NEHİR TUNA , TÜRKİYE
12.RAY , Yönetmen: MEHMET DEMİRLİ , TÜRKİYE
13.MY DIVIDED SOUL , Yönetmen: İBRAHİM ZATERİ , ALMANYA
14.BERF, Yönetmen: EROL MİNTAŞ , TÜRKİYE-ROMANYA
15.NERESİ SILA BİZE , Yönetmen: SERDAR KARAKAYA , TÜRKİYE
16.BEKLENTİLER , Yönetmen: MEHMET ÜNAL , TÜRKİYE
17.ON İKİ BUÇUK SAAT , Yönetmen: UĞUR FERHAT KORKMAZ , TÜRKİYE
18.1+1 , Yönetmen: MO YAN-CHİ LAİ , HONG KONG
19.SIZINTI , Yönetmen: VUSLAT SARAÇOĞLU , TURKİYE
20.ZİLAN’IN RENKLERİ , Yönetmen: NAGİHAN ÇAKAR , TÜRKİYE

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (15. hafta):
Nuh'un Gemisi -Noah's Ark (2024) Bodrum Seferi (2024) Omen: İlk Kehanet - The First Omen (2024) Vincent Ölmeli - Vincent Must Die (2024)
Arşivden Seçkiler:
Aşkın (500) Günü - 500 Days Of Summer (2009) Şevkat Yerimdar (2013) Kaptan Pengu ve Arkadaşları 2 (2022) Türkler Çıldırmış Olmalı 2: Mavi Vatan (2023) The Conjuring – Korku Seansı (2013) Ren Altını - Rheingold (2023)

Leave a comment