Bu yıl eğitimde 125 .yılını kutlayan Feyziye Mektepleri Vakfı IŞIK OKULLARI’nın  düzenlediği etkinlikler kapsamında yer alan “ÇOK YAŞASIN TÜRK SİNEMASI SERGİSİ”’ 10 Mart 2011 Perşembe günü Vakfın Nişantaşı Kampüsü’nde açıldı.

SERGİ, Lale Film Stüdyoları sahibi Necip Sarıcı’nın  Lale Film arşivi ile kendi özel koleksiyonundaki  binlerce afiş, fotograf, özgün obje ve belgeler arasından seçilmiş birçoğu ilk kez gün ışığına çıkan görseller ve sinema ile ilgili  gereçlerden oluşuyor.

Sinemamıza emeği geçmiş artık hayatta olmayan yönetmenler, görüntü yönetmenleri, senaristler ve oyuncular ile günümüzde varlıkları ile hala halkın sevgilisi olan Yeşilçam Starlarını buluşturacak sergide, ilk TÜRK filmi olarak kabul edilen Ayastefanos Abidesinin yıkılışından başlayarak  97 yıllık Sinema tarihini izlemek mümkün olacak.

Nazım Hikmet’in  İpek Film Stüdyolarında  senarist ve dublaj yönetmeni olarak çalıştığı 1930 lu yıllara ait  fotograf, obje film afişleri ,senaryo örnekleri , Halit Refiğ’den Ertem Eğilmez’e, Sezer Sezin’den  Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit’e, Turan Seyfioğlu’ndan Ayhan Işık, Cüneyt Arkın, Kadir İnanır’a kadar bütün Yeşilçam Starlarının  şimdiye kadar görülmemiş set ve kamera arkası fotoğrafları ve özgün belgeleri Mart sonuna kadar bu sergide görmek mümkün olacak..

‘’Çok Yaşasın Türk Sineması Sergisi’’ne özellikle sinema bölümü öğrencilerinin , Yeşilçam’ın parlak günlerini ve 1914 te başladığını kabul ettiğimiz Yeşilçam tarihini merak edenler ile  günümüz sinemasına meraklı herkesin büyük ilgi göstermesi dikkat çekti.

Çok Yaşasın Türk Sineması sergisinin açılışına çok sayıda sinema sanatçısı, iş ve sanat dünyasından bir çok isim aktıldı. Sergi, Mart sonuna dek Işık Lisesi Nişantaşı Kampüsü’nde hafta içi mesai saatlerinde gezilebilecek.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Ayakta Kal (2009) Asfalt Çiçekleri (2014) Sultanın Sırrı (2010) Cin Tepesi (2018) Prenses Kaguya Masalı - The Tale of the Princess Kaguya (2015) Mekanlar ve Yüzler - Faces Places (2018)

Leave a comment