Sanal dünyanın en kapsamlı sinema dergisi Cinedergi 26. sayısıyla yayında! Cinedergi bu sayısında yine bu ay öne çıkan konulara el atıyor, dosya ve röportajlarıyla dikkat çekiyor.

İşte bu ayın öne çıkan başlıkları… ‘Sinema hayattan da büyüktür’ diyen Juliette Binoche, Off Karadeniz filmiyle Nur Dolay, en genç cadı Damla Sönmez, sinemanın yeni jönü Mert Fırat ve Amerika’da yaşayan İrem Altuğ….

Julette Binoche Cinedergi sayfalarında ne arıyor demeyin, Cannes’da En İyi Kadın Oyuncu ödlünü kucaklayan bu sempatik oyuncunun dediklerini keyifle okuyun.. Binoche Abbas Kiarostami filminde yer almasını bakın nasıl açıklıyor. ‘Onun filmlerinde sevdiğim şey, doğayı , daha çok insan doğasını bu kadar güzel filme çekmeyi bilmesi. Filmlerindeki görüntüler, vizyon, bana gerçek hayatın yansımaları gibi geliyor. Onun filmlerini seyrettiğimde,kendi içimde sanki kendimle daha yakın oluyorum. Aslına bakarsanız benim hayalim hep yaratıcı yönetmenlerle çalışmaktı. Hollywood’da film yapıp ünlü ve zengin olmaya çabalamak değildi. Riskli oyunculuk seçimleri ise tam bana göre. Degişik kitlelere seslenmek onları keşfetmek için çabalıyorum,  Bu benim hayat ve sanat anlayışımdan daha fazla haz duymamı sağlıyor.

Off Karadeniz filminin yönetmeni Nur Dolay; ise Karadeniz’in hangi yönlerinin filmde olduğunu açıklıyor. ‘Çay bahçeleri, dereler, yaylalar, eski ahşap evler, müzikler, horonlar, kolbastı, yöresel yemekler, kısacası Karadeniz’in tüm özellikleri var.  Tabi bir de Karadeniz insanının farklı mantalitesini yansıtmaya çalıştık filmde.  Ama sonuçta folklor ve bildik Temel hikayelerine indirgemedik. Filmin verdiği ince mesajlar da var. Özellikle önyargıları yıkmayı amaçlıyor.’

Bornova Bornova’nın ve sinemanın genç cadısı Damla Sönmez,  bir cadı olmanın önemini şu sözlerle anlatıyor. ‘Uçan Süpürge çok önemli bir festival, bu kadar çok destek aldığını görmek de çok güzel. Böyle bir ödül almak çok mutluluk verici. Bu ödül diğerlerinden farklı. Genç Cadı Ödülü’nü almamın tek sebebi filmde gösterdiğim performans değil. Bornova Bornova filmindeki karakter de aslında ödüle layık görüldü. Tek başıma değil canlandırdığım karakter Özlem’le beraber aldım bu ödülü. O yüzden çok daha farklı, önemli bir ödül benim için.’

Başka Dilde Aşk’ın tutkulu aşığı Mert Fırat ise aşık olmanın nasıl bir şey olduğunu anlatmaya çalışıyor! ‘İnsan gerçekten aşık olduğunda hiçbir şey umurunda olmuyor ve karşısındakini memnun etmek için her şeyi yapabiliyor, tam da bu noktada kendini güçlü hissediyor. İnsanın gözünün hiçbir şey görmemesi de tabii ki hatalara neden olup kendini komik duruma düşürebiliyor.’

İrem Altuğ, Amerika’da oyunculuk yapmasını ‘Türkiye’ye çalışma disiplinini eklemek isterdim. Doğru bir sendika sistemi getirip insanların maddi ve manevi olarak mağdur olmalarını önlemek, daha sistemli bir şekilde çalışmalarını sağlamak isterdim’ diye açıklıyor.

Bu sayının önemli dosyaları… Zorunlu olarak yollara düşen insanlara yol gösteren Göç  / mülteci filmleri ve Sex and City hatrına moda filmleri… Oyuncu  Colin Farrell ve ve Miley Cyrus bu sayının portre konukları… Yazarlarımız Ali Ulvi Uyanık’ın görsele dayanan köşesi ‘işte o an’, belgesel sinemanın farklı bakışı ‘Zamanın Ruhu’, Türk sinemasının nabzını tutan Sindrella, oyuncuları rolleriyle yorumlayan Rolleriyle Yaşayanlar, Kerem Akça’yla DVD köşesi ve Seray Şahiner ile Teşrifatçı…

Eleştiri, vizyon, pek yakında, albümler, kitaplar, festivaller… Hepsi ücretsiz sinema dergisi Cinedergi’nin yeni sayısında. www.cinedergi.com, her ayın 25’inde bir sonraki ayın içeriğiyle bir tık ötenizde!

www.cinedergi.com

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Hayaller Ülkesi: Gamonya (2020) Yaşam Arsızı (2009) Muhbir - Snitch (2013) Sadece Aşk - Love Is All You Need (2013) Burası Cennet Olmalı - It Must Be Heaven (2020) Hayatımın Şarkısı - La Famille Belier – The Belier Family (2015)

Leave a comment