Haz

Dylan Thomas Ödülü Kazananı
Kirkus Ödülü Kazananı
National Book Critics Circle En İyi Çıkış Kitabı Ödülü Kazananı

İlk kitabı Haz’ı yayımladığında siyah kadın edebiyatına bomba gibi düşen Leilani, ressamlığının da etkisiyle düzyazısını farklı tonlar ve ıstırap dolu fırça darbelerini çağrıştıran renklerle dolduruyor. Dilinin ihtişamı, cümlelerinin sürprizleri ve keşfedilmemiş yönleriyle insanı sarmalıyor. Haz, kapitalizmin, ırkçılığın ve cinsiyetçiliğin cenderesine sıkışmış, istikrar ve şefkat isteyen zorluk içindeki genç bir kadını merkezine alıyor.

Edie yirmili yaşlarında hayatta tökezlemeye başlıyor. Vasat bir apartman dairesinde yaşıyor, işine gidip geliyor, doğru kişiyi bir türlü bulamıyor. Aynı zamanda, içinde kaynayan sanata ara sıra da olsa can veriyor. Kurallar çerçevesinde açık bir evlilik yaşayan Eric ve Rebecca ile tanışıyor. İşsiz kaldığında Eric’in evine davet ediliyor. Rebecca için tereddütlü bir müttefik ve evlatlık kızına fiili bir rol model hâline geliyor.

Jilet gibi keskin, kurnazca komik ve fazlasıyla sürükleyici olan Haz, çalkantılı bir çağda hayatını –açlığını, öfkesini– anlamlandırmaya çalışan genç bir kadının portresi.

“Eğlenceli ve ölümcül.” – Zadie Smith

“Leilani’nin ilk romanı yaz gibi: Buzun çatırdayarak erimesi gibi mahmur damlalara dönüşen cümleler; tepeden aşağı çılgınca ileri atılan bir bisiklet gibi bir hikâye.” – The New York Times Book Review
Çevirmen: Aslıhan Kuzucan

Pandora Odası

“Christopher Golden insanı nasıl korkutacağını çok iyi biliyor!”
– Victor LaValle, Siyah Tom’un Baladı’nın yazarı

“Kitabın ilk cümleleri beni âdeta boğazımdan yakaladı ve sayfalar ilerledikçe gırtlağımı sıkmaya devam etti. İşte size hakiki bir öykü anlatıcısı.”
– James Rollins

PANDORA’NIN KUTUSU AÇILDIĞINDA KÖTÜLÜKLER VE LANETLER
TÜM DÜNYAYA YAYILACAK

Ağrı Dağı’nın New York Times çoksatan yazarı Christopher Golden’dan Kuzey Irak’ta geçen korku ve macera dolu bir hikâye: Pandora Odası.

Gerçekte iki kutu vardı. Bir tanesi Pandora’nın, bir tanesi de kız kardeşi Anesidora’nın. Biri, tanrıların lütuflarını içerirken diğerindeyse korkunç lanetler saklı.

Kuzey Irak’taki bir antik kentte arkeolog Sophie Durand gizemli bir kutunun olduğu bir odayı keşfeder. Duvarlardaki çivi yazıları Pandora efsanesini doğrularken Büyük İskender’den de uyarı içerir. İşler giderek garipleşir ve çirkinleşirken tuhaf vakalar uzmanı Ben Walker, Sophie’nin ekibine katılır. Lütufları mı yoksa lanetleri mi içerdiğini umursamadan hem çevredeki ülkelerin hem de Irak’taki güçlerin tek amacı onu ele geçirmektir. İnsanlar planlar yaparken doğaüstü güçler uyanmak üzeredir ve Sophie, Walker ve ekiptekiler için Pandora Odası’nda dehşet başlar.
Çevirmen: Tufan Tepedelen

Kötü Tohumlar

Denemekten sakınmayan bir yazarın ilk romanı: Kötü Tohumlar.

Asım Eraydın, postmodern edebiyatın tüm imkânlarından faydalanarak kaleme aldığı romanında kimlik, varoluş, boşluk, hiçlik, zihin ve hafıza gibi birçok meseleyi oyunun parçası hâline getiriyor; kendisini de üstkurmacanın merkezine yerleştiriyor. Romanın, bir roman yazmak isteyen –ve işte yazıyor görünen– başkişisiyle birlikte okuru geçmişe yolculuğa dahil ederken, bu yolculuğun karanlık olacağının sinyallerini en başta veriyor.

Eraydın’ın romanı, bir anılar toplamı. İnsan yaşadıklarını elbette unutur
– ama ne kadarını?

“Ben mi çok duygusaldım yoksa insan Euripides’in dediği gibi endişeden mi yaratılmıştı ya da başka bir bilgenin dediği gibi utançtan mı? Geriye dönünce tek tük seçilen mutlu anların bir anda geçip gitmesi; acının ve utancın zamanı da utandırırcasına yavaş yavaş akması, yıllar sonra gelip uykuyu kaçırması herkesin doğasında olan bir şey miydi? İnsan bu muydu? Yoksa sadece benim gibi zayıf insanlar mı böyle hissediyordu?”

Genç Werther’in Acıları

“İnsanlara sürekli söylediğim bir şey var: Genç Werther’in Acıları’nı okumalısınız!” – Franz Kafka

Goethe’nin 1772’de günlük formatında kaleme aldığı ve 1774’te yayımlanan ilk romanı Genç Werther’in Acıları, romantizm akımını etkileyen Alman edebiyatındaki “fırtına ve coşku” hareketinin en önemli eserlerinden biridir ve yayımlandığı gibi Goethe’yi dönemin en ünlü yazarlarından biri hâline getirmiştir.

Duygusal ve romantik bir genç adam olan Werther ziyaret ettiği bir köyde karşılaştığı Lotte adındaki bir kıza âşık olur. Kızın nişanlı olması Werther’i bu aşktan vazgeçirmez ve çaresiz Werther ıstırap dolu günler geçirmeye başlar.

Goethe’nin Charlotte Buff’a olan aşkından ve arkadaşı Karl Wilhelm Jerusalem’in ölümünden hareketle kaleme aldığı Genç Werther’in Acıları, Avrupa edebiyatının ilk büyük trajedi romanı.
Çevirmen: Arzu Eti Polat

Küçük Şeyler

“Yirmi yaşında olmadığımız hâlde bizler de mutlu olduğumuz anları incelesek bunun sonucunda, bütün kâinatın karşısında titrediği şu kelimeye ulaşmaz mıyız? ‘Hiç!’”

Halit Ziya’nın, “Sanat heyecanım içinde bu kitaptan duyduğum zevke ve neşeye yetişebilecek bir duygulanma bilmiyorum,” dediği 1891 tarihli Küçük Şeyler’de, Batılı anlamdaki ilk Türkçe öykü örneklerinden bazıları bir araya geliyor. Samipaşazade Sezai bu öykü derlemesiyle gündelik hayatın küçük detaylarını kaleme alıyor.

Olduğu gibi görünmeyenler, kötüye giden evlilikler, yanlış kararlar, hayalperest çocuklar, sanatçılar, kesilen ağaçlar, hayal kırıklıkları, hüzünler, önyargılar, kazananlar, kaybedenler… Samipaşazade’nin İstanbul’unda, öykülerin satır aralarında her biri kendine yer buluyor.

Türk edebiyatı tarihinin ilk büyük üslupçularından biri olarak görülen, ilk öykücülerimizden Samipaşazade’den Küçük Şeyler, bir türün bir dildeki temel taşı.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Sultan (2016) Koralin ve Gizli Dünya - Coraline  (2009) Sihirbazın Çırağı - The Sorcerer’s Apprentice (2010) Bekar Yaşam Kılavuzu - How to be Single (2016) Yüksek Risk - Starred Up (2014) Madagakar 2 Madagascar: The Crate Escape Africa (2008)