AYRINTI YAYINLARI’NDA ARALIK 2023 NASIL GEÇTİ?

Aralık ayında Ayrıntı Yayınları’nın Klasik, Felsefe, Şiir ve İnceleme dizilerinden dikkat çeken dört kitap okurlarla buluştu! Kafka’nın modern insanın açmazlarına eğildiği altı öyküsünü bir araya getiren Ceza Kolonisinde – Tüm Hikâyeler 1; 100. yıl anısına hazırlanan ve alanında birbirinden önemli isimlerin cumhuriyet düşüncesini farklı yönleriyle ele aldığı makalelerden oluşan Cumhuriyet Fikri; yeni baskısıyla, Ahmet Bozkurt’un şiirlerinden oluşan Ku’yu ve David S. Meyer’in sıradan insanların dünyayı değiştirme potansiyeline ışık tutan Toplumsal Hareketler (Bazen) Nasıl Fark Yaratabilir? adlı kitapları, Ayrıntı Yayınları’nın tüm kitaplarıyla birlikte, raflarda ve internet satış sitelerinde

Ceza Kolonisinde – Tüm Hikâyeler 1
Yazar: Franz Kafka / Çevirmen: Levent Bakaç
Klasik

Akşamı kafamızla delip geçtik. Gün ve gece vakti yoktu. Çok geçmeden yeleklerimizin düğmeleri birer diş gibi birbirine sürtünmeye başladı, tropikal hayvanlar gibi ağzımızdan alevler saçarak ve birbirimize olan mesafeyi koruyarak koşuyorduk.

Kafka’nın sağlığında yayımlanan bu kitaptaki öyküler modern insanın açmazlarına, kendisinin dahi farkında olmadığı karanlık ve sisli noktalarına soğukkanlı bir şekilde eğilmekte: tek tek parçalardan çıkarılabilecek bir sonuç varsa şayet, o da insanın, kapitalist dünyanın mülkiyet, otorite hırsı, ceza pratikleri, suçluluk hissi, haset ve nefret ekseninde işleyen ilişkileri arasında sıkışıp kalmasıdır. Hayvanla insan arasındaki gri bölgelerde türlü acılar çeken, kendini ifade edemeyen, kurumsal kafeslere kapatılmış modern insanın kölelik koşullarından herhangi bir çıkış ihtimali vardır, ama bunun için esas itibarıyla bir çıkış düşüncesinin imkânsız olduğunun bilincine varılması gerekir. Kaçışı kaçışsızlık, çıkışı çıkışsızlık düşüncesinde sorunsallaştıran Kafka, yavan ve temelsiz bir umuttansa çok daha verimli ve radikal bir negatif-estetik duyuşu kuşanarak insanın komik de olan dramını irdeler, muntazam bir ustalık ve sevecenlikle…

Cumhuriyet Fikri – 100. Yıl Anısına
Derleyenler: Güçlü Ateşoğlu ve Kurtul Gülenç
Felsefe

Düşüncenin özgürlüğüyle birlikte o düşüncenin canlılığı ve sürekliliği esastır. Özgürlük, eşitlik ve adaletin önce düşüncede soyut olarak ortaya koyulması, sonrasında dayanışma, kardeşlik ve ortaklıkta somut bir belirlenim alması, devrim fikrinde ve bunun bir tezahürü olan cumhuriyette yankısını bulmuş, geri döndürülemez bir fikrin tarih-üstülüğü, tarihsel belirlenimler kazanmasıyla kendi bedenini oluşturmuştur. Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünde farklı veçheleriyle ve eleştirel anlamda bu sürekliliğe ve kopuşa tanıklık etmek istiyor, düşünceyi bir adım ileriye götürmek suretiyle gerçekliği şekillendirmeye çabalıyoruz.

“Gerçek cumhuriyetin özgürlüğünün ne olması gerektiği, sermaye egemenliğinin özgürlüğü yıkıcı, yanılsatıcı, yabancılaştırıcı gücünü alt etmek gerektiği bilinciyle zihinlerde yaşıyor ve kavga konusu olmayı sürdürüyor.”
Arif Çağlar

Ku’yu
Ahmet Bozkurt
Şiir

Ahmet Bozkurt (1977) Çeşitli edebiyat, felsefe ve düşün dergilerinde şiirleri, dil felsefesi, modernizm-postmodernizm ve yapısalcılıkla ilgili yazıları, edebiyat ve resim eleştirileri, denemeleri ve tiyatro oyunları yayımlandı. Resim ve şiir üzerine yazdığı yazılar pek çok ortak kitapta yer aldı. Bozkurt’un eleştiri, kuram, deneme, derleme ve antoloji dalında yayınlanmış çok sayıda eseri bulunuyor.

Ahmet Bozkurt, Ku’yu’da okuru şiirin ve felsefenin, imgenin ve kavramların iç içe geçtiği düşsel bir yolculuğa çıkarıyor. “Kalbe düşen şiir” nice çöllerden geçip, kurumuş “nice kuyular”dan çekilerek gün yüzüne çıkıyor: Gönderilmemiş mektuplar; zamansız yüzler; puslu hatıralar… Kendi kuyusunun çağrılısı olarak şair, sessiz bir ıstırabı büyütür koynunda. En dehşetlisi mürekkep sessizliğidir çünkü orada ak kâğıt üzerinde “varlıktan oyma bir bengi ırmak” olan dil akmaz hâle gelmiştir. Hiçbir rüzgâr erişemez susuzluğuna. Yusuf’a kuyuyu yurt eden efsun, sevgilinin kalbindeki mührü söken aşktır. Ve aşk, kıyısında bütün kelimelerin biriktirildiği ve derinine varıldıkça kendinden dışarı taşan, taşınandır. Varlığımız kanadığında yalnızlık sökün eder; şiir, suskun bir kız olarak belirir kuyunun aynasında. Düşgezerlerin geçmiş ve geleceğinden ayrışmış bir şimdinin içerisinde kaybolduğu, masalın sonlanıp rüyaların doğduğu, zamanın ve mekânın hükmünün geçmediği bir başka alemin şiiri Ku’yu: Cam kırıklarının çoğaltıp unutuşun girdabına hapsettiği “gölgeyazı’lara” inat yağmura, yağmu-run biriktirdiği sulara yazılmış şiirler.

Toplumsal Hareketler (Bazen) Nasıl Fark Yaratabilir?
Yazar: David S. Meyer / Çevirmen: Zeynep Demir
İnceleme

Dünyayı değiştirmek için protestolara katılırız, değişimde bir katkımız olabileceğini, bir fark yaratabileceğimizi düşünerek… Bazen hedefimize ulaşır, bir şeyleri değiştirmeyi başarırız. Fakat edindiğimiz her başarı kolektiftir; değişim çoğu kez tam istediğimiz şekilde ve istediğimiz anda gelmez.

Bu kitapta David S. Meyer, sıradan insanların dünyayı nasıl ve hangi şartlarda etkileyebileceğini, bazen işlerin neden plana uygun gitmediğini açıklıyor. Toplumsal hareketler literatürünü derinlemesine inceleyerek toplumsal hareketlerin ortaya çıkışını, devrim hareketleriyle arasındaki farkı ve aktivistlerin siyaseti, kültürü ve yaşam biçimini nasıl etkile-diğini irdeliyor. Aktivistlerin oluşturduğu siyasi değişim anlatılarının ve bu anlatıların yaratabileceği etkinin üzerinde durarak son noktayı koyuyor. Örneğine çok rastladığımız toplumsal hareketleri inceleyerek protesto etmeye dönük siyasetin yapısı ile muhtemel sonuçlarına ışık tutuyor.

Bilgi için: ayrintiyayingrubu.com
instagram.com/ayrintiyayinlari
twitter.com/AYRINTIYAYINEVI
facebook.com/ayrintiyayinevi

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Ya Sonra (2011) Beden - Body (2015) Hollywood'lu Türk - The Hollywood Turk (2021) Yeni Düzen - New Order (2021) Can Feda (2018) Karanlık Görev - Age of Shadows (2017)