Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası’yla, Cemal Reşit Rey’de Anılıyor!

Ünlü bestecimiz Cemal Reşit Rey, 24 Mart Cumartesi akşamı, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilecek Cemal Reşit Rey besteleri ile anılacak. Orkestrayı henüz 9 yaşındayken Cemal Reşit Rey’in öğrencisi olan ve vefatına dek kendisi ile çok yönlü çalışmalara imza atan Aydın Karlıbel yönetecek.
Anma konserinde, Cemal Reşit Rey’in “Başlayış” senfonik şiirinin (ilk seslendirilişi), Enstantaneler,  Özyurt Kantatı, Himayei Etfalin (Çocuk Esirgeme) Marşı, Denizciler Marşı, Atatürk’ün 100.Yıl Marşı ve Onuncu Yıl Marşı seslendirilecek. Soprano Ece İdil, mezzo soprano Deniz Erdoğan ve bariton Caner Akgün’ün solist olarak sahne alacağı konserde şef Gökçen Koray’ın yönetimindeki TRT Gençlik Korosu’da eserlere eşlik edecek.
77 yıl saklı kalan eser
Cemal Reşit Rey’in 1935 yılında bestelediği Başlayış senfonik şiiri, geleneklerde yeni bir üyenin bir topluluğa kabul edildiği, ve kendisine yeni bilgilerin aktarıldığı tören anlamına gelen İnisiasyon (başlayış)’dan yola çıkarak bestelenmiştir. Cemal Reşit Rey bu eserde tasavvufi görüşün derinliğiyle görkemli ifadeleri birleştirmiştir.
Bestelenişinden 77 yıl sonra ilk kez 24 Mart akşamı Cemal Reşit Rey’de seslendirilecek olan eser, Cemal Reşit Rey’in talebeleri Prof. Yalçın Tura ve Aydın Karlıbel’in çalışmaları sayesinde seslendirilmeye hazır hale geldi.
Atatürk’ün siparişi “Özyurt Kantatı”
Atatürk’ün şair Faruk Nafiz Çamlıbel’e Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya göçünü konu alan bir piyes yazması direktifi sonucu ortaya çıkan  “Özyurt” başlığını taşıyan piyesi, Cemal Reşit Rey 1933 yılında besteledi. Eserin ilk seslendirilişi 9 Mayıs 1947 tarihinde soprano Leyla Gencer, alto Mehlike Aktok ve bariton Haşmet Sıcakkan tarafından Muhiddin Sadak yönetimindeki Şehir Korosu ve bestecinin yönetimindeki İstanbul Şehir Orkestrası tarafından yapıldı. Orkestra malzemesi yitik olan eser, Yalçın Tura’nın arşivinden yararlanılarak Aydın Karlıbel’in hazırladığı piyano şan ve restorasyon çalışmaları sonucunda yeniden 24 Mart’ta Cemal Reşit Rey’de seslendirilecek.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kapalak Kızı: Öteki Dünyadan Gelen (2018) Ammar (2014) Üç Harfliler 3: Karabüyü (2016) Gelin (2022) Sevimli Kahraman - Outback (2012) Geceyarısından Önce - Before Midnight (2013)

Leave a comment