12-23 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 63. Cannes Film Festivali sırasında açılacak Türkiye standının organizasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü tarafından Ankara Sinema Derneği’ne verildi.

Cannes Film Festivali sırasında sinemamız hakkında bilgi edinmek, son dönemde çekilen ve proje aşamasında olan filmlere dair ayrıntılı bilgi almak isteyen festival katılımcıları için uzun metrajlı filmler ile kısa metrajlı ve belgesel filmlerin yer aldığı iki ayrı katalog hazırlandı. 2009 ve 2010 yapımı filmlere ve yapım aşamasında olan projeleri içeren bu kataloglar ayrıca Türkiye’de faaliyet gösteren yapım, dağıtım şirketleri, stüdyolar, ekipman kiralayan şirketler ve düzenlenen film festivalleri ile ilgili bilgiler içeriyor.

Türkiye Sinema Standı için ayrıca beş dvdden oluşan bir kısa film seçkisi hazırlandı. Özellikle dağıtımcılar ve uluslararası festivallerin seçicilerine uzun metrajlı filmlerin fragmanlarının yer aldığı bir dvd ve uzun metrajlı ve belgesel filmlerin dvdleri dağıtılacak. Festival sonunda Türkiye Standına gelen kişi ve kuruluşlar ile dağıtılan dvdler ile ilgili bir rapor hazırlanarak sinema sektörüne duyurulacak. Ankara Sinema Derneği tarafından Berlin Film Festivali sırasında dağıtılan dvdlerin film yapımcılarına olumlu geri dönüşleri olmuş ve birçok film Berlin’den sonra çeşitli festivallere davet edilmişti.

Cannes Film Festivali sırasında festival merkezindeki büyük ekranlarda iki dakikalık Türkiye ve Türkiye sineması tanıtım filmi sürekli olarak gösterilecek. Festival kapsamında Pelin Esmer’in 11’e 10 Kala, Taner Elhan’ın Acı Aşk, Murat Şeker’in Aşk Geliyorum Demez ve Atıl İnaç’ın Büyük Oyun filmlerinin yapımcılar tarafından organize edilen market gösterimleri yapılacak.

Rekin Teksoy’un Oğlak Yayınları tarafından yayınlanan ve Türkiye sinema tarihine ışık tutan kitabı Turkish Cinema, Kalan Müzik’in katkılarıyla hazırlanan müzik cdsi ve Özlem Kristal tarafından hazırlanan nazar boncukları stantta dağıtılacak.

Türkiye standının diğer sponsorları Kuru Kahveci Mehmet Efendi Mahdumları, Efes Pilsen, Kavaklıdere Şarapları ve Türkiye İhracatçılar Meclisi.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Jumanji: Vahşi Orman - Jumanji: Welcome to the Jungle (2017) Everest (2015) Hasret - Sehnsucht (2016) Kağıt (2011) Cüceler Devlere Karşı: Gizli Oda / Gnomes and Trolls: The Secret Chamber (2009) Bak Şu Leyleğe 2: Zümrüt Taşının Peşinde - Richard the Stork 2: The Mystery of the Great Jewel (2023)

Leave a comment