Can Göknil’in Yapıtları Viyana’daki  Phantasten Museum’da

Yirmi iki ülkeden altmış bir sanatçı Viyana’nın tarihi saraylarından biri olan Palffy’de,2011 yılında açılmış olan ve fantastik eserlerin sergilendiği bir müzede buluşuyor.
14 Nisan’da başlayan etkinlikte ülkemizi ressam Can Göknil temsil etti.Muska ve tılsım konulu yapıtlarıyla hayal gücünü vurgulayan bu çok sesli sergiye konuk oldu.
Amerikalı sanatçı Brigid Marlin’in 1993 de kurmuş olduğu The Society for Art of Imagination adlı organizasyon ile Fantastik Müze’nin kurucusu, yöneticisi ve küratör Gerhard Habarta tarafından gerçekleştirilen bu çok uluslu etkinlik 28 Nisan’a kadar izlenebilir.
Ünlü sanatçı Can Göknil Viyana, Pallfy Sarayı, Phantasten Müzesi’ndeki sergisi hakkında düşündüklerini şöyle dile getiriyor:
Çalışmalarımı yakından izleyen sanatçı gruplarıyla iletişim içindeyim. Ocak 2012 de The Society for Art of Imagination isimli sanatçı insiyatifi öz kültürümüzden esinlenerek görselleştirdiğim söylencelerden etkilendiğini bildirdi. Bizim mitolojimizde çok dikkat çekici imgeler var ve ben yıllardır bu konuları sanatımda görselleştiriyorum. Anadolu Tanrıçaları, Muskalar, Yaradılış Efsaneleri, Kader gibi başlıkları  araştırdıkça kişisel sergilere dönüştürdüm. Hepsi www.cangoknil.com  da İngilizce ve Türkçe olarak izlenebilmekte. Böylelikle Viyana sergisine davet edildim. Internet üzerinden dünyanın her köşesine ulaşmak mümkün.
Yapıtların seçimini Amerikalı kürator Brigid Marlin yaptı. Kendi girişimiyle bu uluslararsı derneği 1993 de kurmuş ve her sene dünyanın belli başlı merkezlerinde sergiler düzenliyor. Seçimini web sitemdeki  görsellerden yaptı.  Seçtiği tablolar sergi salonunda yerlerini aldıklarında serginin bütünüyle uyum sağladılar. 22 ülkeden 61 sanatçının katıldığı bu uluslararası serginin bütünlüğünü Brigid Marlin’in özenli seçimlerine borçluyuz.
Mitoloji, fantastik gerçekçilik, gerçeküstü veya futurist yaklaşımlar, kozmik, hatta zaman zaman dinsel sanat yorumları, soyut ile gerçeğin içiçe karışarak, hayal gücünün öne çıkmasını  sağladığı bu etkinliğin açılışın gününde, çağımızın en önemli sanatçılarından birisi olan Ernst Fuchs da bulundu. 14-28 Nisan tarihleri arasında Phantasten Müzesinde gösterime giren çok uluslu sergi yaz aylarında ise Reigesburg Şatosunda izlenebilecek.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Betondaki Çatlaklar - Cracks in Concrete (2014) Kan Bağı - Blood Father (2016) Bas Gaza Bas - Manta manta II (2023) Ruhlar Evi - Ghost House (2017) DERT ETME SEVGİLİM - DON’T WORRY DARLING (2022) Yarının Dünyası - Tomorrowland (2015)

Leave a comment