BÜYÜK AÇIK

KISA ÖZET: Sektör dışından dört kişi büyük bankaların, medyanın ve hükümetin görmekten kaçındığı şeyi, ekonominin küresel çöküşünü gördüğünde akıllarına bir fikir gelmişti: Büyük Açık. Cesur yatırımları, kendilerini her şeyi ve herkesi sorgulamalarının gerektiği modern bankacılığın karanlık, hassas noktasına götürmüştü. Michael Lewis’in çok satan kitabına (The Blind Side, Moneyball) ve gerçek bir hikayeye dayanan, Adam Mckay’in yönettiği Büyük Açık filminde Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling ve Brad Pitt rol alıyor.

UZUN ÖZET
2005’te eksantrik San Jose merkezli para yöneticisi ve heavy metal müzik tutkusunu MICHAEL BURRY (Christian Bale) yüksek notlu ipotekli tahvillerde toplanmış binlerce bireysel krediyi inceler ve şaşırtıcı bir keşifte bulunur: Finansal ürünler gelecek be yılda temerrüte düşeceği kesin olan ödenmemiş konut kredileriyle doludur. Wall Street’teki bankacılar ve hükümet düzenleme birimleri bu saatliyi bombayı yok saysa da Burry, koruma fonunun sahiplerini ve yatırımcıları dehşete düşürerek kredi temerrüt takası adında bir finansal araç icat ederek büyümekte olan konut piyasasını açığa satmayı planlar.
Wall Street’li kurnaz bankacı JARED VENNETT (Ryan Gosling) Burry’nin stratejisini anladığında öfkeli koruma fonu yöneticisi MARK BAUM’u (Steve Carell) kredi temerrüt takaslarına milyonlar yatırması konusunda ikna etmek için yıkılan Jenga bloklarını kullanır. Başta şüpheyle yaklaşan Baum ve tartışmalı, ironik, genç analizcilerden (Jeremy Strong, Hamish Linklater ve Rafe Spall) oluşan ekibi kendi soruşturmalarını yürütürler. Florida’daki konut piyasasını araştırırken son derece yetersiz konut alıcılarına düzenli olarak kredi veren boşboğaz ipotek simsarlarıyla ve sıfır peşinat ödeyerek birkaç mülk satın alan bir striptiz kulübü dansçısıyla görüşürler.
Bu arada, 20 küsur yaşındaki para yöneticisi JAMIE SHIPLEY (Finn Wittrock) ve CHARLIE GELLER (John Magaro) de konut piyasası balonuna takılırlar. Büyük finansal liglere grime umuduyla 30 milyon dolarlık fonlarının büyüklerin masasına oturmak için gereken şartlardan 1,5 milyar dolar açık verdiğini öğrenerek üzülürler. Bu yüzden eski bankacı, yeni karamsar çevreci BEN RICKERT’ı (Brad Pitt) görevlendirirler ve o da Wall Street’e karşı kendi bahislerini oynamalarına yardım etmek üzere bağlantılarını kullanır.
2008’de Piyasa sonunda çöktüğünde bu zıt yatırımcılar milyarlar kazanacak ama tecrübeleriyle sonsuza kadar değişileceklerdir. Fakat dikkatsiz davranışları soruna neden olan finansal kurumlar, Amerikan vergi mükellefleri tarafından kurtarılırken milyonlarca Amerikalı etkileri bugün bile hissedilen bir ekonomik felakette evlerini, işlerini ve emeklilik birikimlerini kaybetmiştir.
Paramount Pictures ve Regency Enterprises sunar, bir Plan B Entertainment yapımı Büyük Açık, yönetmen Adam McKay (Step Brothers, Anchorman) oyuncular Oscar® ödüllü Christian Bale ile Oscar® adaylıklar olan Steve Carell, Ryan Gosling, ve Brad Pitt. Sorumlu yapımcılar Louise Rosner-Meyer (The Hunger Games, The Hunger Games: Catching Fire) ve Kevin Messick (Anchorman 2: The Legend Continues). Yapımcı Oscar ödüllü ekip, Brad Pitt, Dede Gardner (Selma, 12 Years a Slave), Jeremy Kleiner (Selma, 12 Years a Slave) ve Oscar adayı Arnon Milchan (Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance), Fight Club). Senaryo Charles Randolph (Love & Other Drugs, The Interpreter) ve Adam McKay. Michael Lewis’ın (Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game, The Blind Side: Evolution of a Game), “The Big Short: Inside the Doomsday Machine” kitabından uyarlanmıştır. Örüntü yönetmeni Oscar adayı Barry Ackroyd (Captain Phillips, The Hurt Locker). Yapım tasarımcı Clayton Hartley (Horrible Bosses 2, We’re the Millers). Kurgu Hank Corwin (The Tree of Life, Natural Born Killers). Kostüm Tasarımı Susan Matheson (Anchorman 2: The Legend Continues, Step Brothers) ve müzik Nicholas Britell (A Tale of Love and Darkness, The Seventh Fire).

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Vahşiler - Hostiles (2018) Atatürk’ün Fedaisi Topal Osman: Cumhuriyete Giden Yol (2013) Marigold Oteli’nde Hayatımın Tatili 2 - The Second Best Exotic Marigold Hotel (2015) Ben Kimim? - Who am I (2015) Kedi (2017) İnadına Film Çekmek (2013)

Leave a comment