Ve Diğer Şeyler Topluluğu tarafından 2006 yılından beri yürütülen “Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi”nin tiyatro dünyasına armağanı olan “Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali 1”, birçok ünlü ismin de dahil olduğu programına katılım için geri sayım başladı! Festival, 28–29 Nisan 2012 tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi’nin SAHNE’sinde seyirciyle buluşacak.

Genç ve yetenekli oyun yazarlarının kaleminden çıkan oyun okumaları ile başlayacak olan “Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali 1”in ilk gününde; Eser Rüzgar’ın yazdığı “Kan”ın oyun okumasını Defne Halman, Deniz Elmas ve Rukiye Yenigül yaparken yönetmenliğini Jale Karabekir üstleniyor. Festival; Burak Apaydın’ın yazdığı, Sibel Arslan Yeşilay’ın yöneteceği, Evren Erler, Gökhan Bozkurt, Merve Engin ve Serkan Altıntaş’ın okumalarını yapacağı “Babamın Bana Öğrettiği” oyunu ile devam ediyor.

Alanında isim yapmış yazar ve yönetmenlerden Murat Daltaban, Zeynep Aksoy, Süreyya Evren ve Doç. Dr. Beliz Güçbilmez’in “Felaket ve Temsili” hakkında konuşmalar yapacağı festivalde; Yeni Metin Yeni Tiyatro ekibince seçilen üç kısa oyun, izleyicileri “felaket” teması içeren sürükleyici serüvenlerin içine çekecek. Mehtap Üstün’ün yazdığı, Defne Şener Günay’ın oynadığı “Tren” oyununu Emrah Eren yönetirken, sonrasında sahnelenecek olan Öznur Şahin’e ait “Koyu”da Ayhan Aktaş, Başak Doğan, Duygu Dalyanoğlu ve Nezih Cihan Aksoy gibi oyuncular, Metin Göksel yönetmenliğinde oyunu sahneye taşıyacak. Festival; günün son oyunu Ersin Karahaliloğlu’nun yazdığı, ünlü Fransız yönetmen Emmanuel Daumas’ın yönettiği Ceren Demirel ve Ercüment Acar’ın oynadığı, “Dört Bacaklı Şey”le son bulurken, festivalin ilk gününde yaratacağı heyecan, sanatseverlerin bir gün sonrayı iple çekmesine sebep olacak.

“Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali 1”in ikinci gün programı ise; Beyza Hüseyinoğlu’nun yazdığı, Kemal Başar’ın yöneteceği, Reha Özcan, Akasya Asıltürkmen, Funda Eryiğit gibi isimlerin de okumalarını yapacağı “Soğuk” ile başlayacak. Bir sonraki oyun okuması olan İbrahim Bal’ın yazdığı “2Lot”un yönetmenliğini Görkem Şarkan üstlenirken, Esme Madra, Funda Eryiğit, Ulaş Tuna Astepe ise okumalarını yapacak. Bernard Garnier, Laurent Muhleisen, Dr. Selen Korad Birkiye, Simon Boberg ve Simon Delétang gibi oyuncu ve yönetmenlerin “Avrupa’da Çağdaş Oyun Yazımı” hakkında konuşma yapacakları söyleşi programıyla devam edecek olan festival, söyleşilerin ardından ilk gün de gösterilen “Tren”, “Koyu” ve Emmanuel Daumas’ın yönettiği “Dört Bacaklı Şey”in sahnelenmesiyle sona eriyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Aynasız Haluk (2022) Nuh: Büyük Tufan - Noah (2014) Güzel Bir Hayat Düşlerken - Cirkus Columbia (2011) Havana’ya Dönüş - Return to Ithaca (2015) Sabah Yıldızı: Sabahattin Ali (2012) Babalar Savaşıyor - Daddy’s Home (2016)

Leave a comment