ÇAĞDAŞ USTA ÜÇ RESSAM, BİR HEYKELTRAŞ ve BİR FOTOĞRAFÇI ADNAN VARINCA, ÖMER KALEŞİ,  ALECOS FASSIANOS, ABDULKADİR ÖZTÜRK, GÖKŞİN SİPAHİOĞLU

Tem Sanat Galerisi 1987 yılında Alaettin Aksoy’un aynı adlı eserinden yola çıkarak Alaettin Aksoy Komet ve Mehmet Güleryüz ile “Üç Ressam” sergisini açmıştı. Bir senelik henüz çiçeği burnunda bir galeri olmasına rağmen çok ses getiren, etkileyici bir sergi olmuştu. Şimdilerde yirmi altı sene gerilerde kaldı. Bu sergide ise hem kendi yaşamlarında hem de galerinin hayatında çok etkin olmuş beş çağdaş ustayı bir araya getirmek istedik. Müşterek özellikleri hayatlarının hiçbir döneminde, hiçbir nedenle, hiçbir akıma veya piyasanın spekülatif kışkırtmalarına kendilerini kaptırmadan inandıkları işi yapmışlar, çağdaş eserler üretmişler. Çok yakın bir tarihte kaybettiğimiz, galerimizin gurur kaynağı Gökşin Sipahioğlu da habere hayat katan fotoğraflarıyla var olacak sergimizde.

Çağdaş ustalarımıza kısaca bakarsak:

Adnan Varınca,  Mehmet Ergüven’in “Nitekim, bakış açısındaki küçük bir değişiklik, yarın yazılacak Türk resim tarihinde, çağdaş resmimizin Ali Avni Çelebi’den çok Adnan Varınca ile başladığını gösterecektir.” dediği;  İstanbul Bienali’ne katılan Hollanda’lı Ressam Willem Sanders’in “dünya çapında usta” diyerek resmini satın aldığı; Türkiye’de resim dalında verilen en prestijli ödül olan 2006 Aydın Doğan Ödülü’nü çok tartışmalardan sonra, katılımcı olmadığı halde, üst seviyedeki jürinin oy birliğiyle dışarıdan seçerek verdiği; Türkiye’mizde sanatçı, sanatsever herkesin sanatçı değerinden zerre kadar şüphe duymayacağı bir ressam.

Ömer Kaleşi, Türkiye’de, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde, ayrıca tüm Balkan’larda sergileri açılan, hakkında sayısız kitap yazılmış, televizyon filmleri çekilmiş, müzelerde eserleri bulunan, Paris’te UNESCO’da sergisi açılan, Jacques Lacarrière gibi önemli bir sanat tarihçisi, felsefeci yazarın hakkında “Yörüngeler” kitabını yazarak Fransa’da açılan çeşitli sergilerinin küratörlüğünü üstlendiği, yaşamına anlam kazandıran Balkanlar’ın ve Anadolu’nun, onun evrensel boyutlarda tanınan ve beğenilen resimlerinin ana temasını (Balkan dramı, çobanlar, mevlevî semâzenleri gibi) oluşturduğu bir sanatçı.

Yunanistan’ın en meşhur ve sevilen ressamı olan Alecos Fassianos ülkesinde bir efsane gibidir. Bütün Avrupa’da sergiler açan, özellikle Fransa’da, İngiltere’de, Japonya’da çok tanınan ve sevilen, Türk dostu Fassianos 2004 senesinde Atina’da iki büyük retrospektif sergi ile sanatının zirvesine tırmanmıştır. Benaki Müzesi’ndeki sergiyi takip eden National Gallery’deki “Gündelik Hayat Mitolojileri” adlı sergide dev boyutlu eserlerin yanı sıra on beş yaşından bu yana yaptığı tüm resimler, desenler, heykeller sergilenmiş ve o güne kadar yaşayan bir sanatçıya kapılarını açmayan bu müzenin kapısının önünde oluşan kuyruklar gezilme rekorlarını kırmıştır.

Çağdaş Türk heykelinin önde gelen sanatçılarından biri olan Abdulkadir Öztürk, 1999 ve 2000 yıllarında Almanya’dan davet alarak iki sene üst üste Aalen şehrinde sergiler açmıştır. 2003’te  Avrupa Birliği’nin tanzim ettiği ”Türkiye’den Çağdaş Resim ve Heykel – Komiser Günther Verheugen Seçmesi” sergisi kapsamında galerimiz sanatçısı olarak Öztürk altı ay süreyle Brüksel’de AB Binası’nda heykellerini Verheugen’in odasında sergilemiştir. Çok değişik malzemeleri aynı ustalıkla çalışabilen sanatçı, yine Avrupa’da çeşitli ülkelerdeki karma sergilere katılmış ve takdir toplamıştır.

Fransızların “Grand Turc” (Büyük Türk) olarak nitelendirdikleri Gökşin Sipahioğlu, gazeteciliğinin yanında hayatını fotoğrafa adadı. 1969’da, sonradan eşi olacak Phyllis Springer ve muhabir arkadaşı Daponte ile Paris’te kurduğu Sipa Press fotoğraf haber ajansını dünyanın bir numarası yaptı. 20. yüzyılın ikinci yarısına damgasını vuran pek çok uluslararası haber bugün onun çektiği karelerle hatırlanıyor. Sayısız Türk ve yabancı foto muhabirinin yetişmesine de katkı sağlayan Gökşin Sipahioğlu, 2007 senesinde Fransızların büyük önem atfettikleri “Chevalier de la Légion d’Honneur” payesine lâyık görüldü. Türkiye’de ise 2000’de Türkiye Devlet Üstün Hizmet Madalyasi ile ödüllendirilmişti.

KONU:    ÇAĞDAŞ USTA ÜÇ RESSAM, BİR HEYKELTRAŞ ve BİR
FOTOĞRAFÇI – ADNAN VARINCA, ÖMER KALEŞİ,
ALECOS FASSIANOS, ABDULKADİR ÖZTÜRK, GÖKŞİN SİPAHİOĞLU
SERGİ TARİHİ:   1 ARALIK – 31 ARALIK 2011
Valikonağı Cad., Prof. Dr. Orhan Ersek Sok. 14, Nişantaşı, 34365 İstanbul

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Puloi: Asla Yalnız Uçmayacaksın - Ploey: You Never Fly Alone (2018) Elena (2012) Senna (2011) Kedi Özledi (2013) Joyland (2023) İstisna - The Exception (2017)

Leave a comment