Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu’u Berivan filmi hakkında bir açıklama yaparak filmin Cannes Film Festivali’nde açılan Türkiye standının organizasyonu T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü tarafından Ankara Sinema Derneği’ne verildiğini ifade ederek; “Aydın Orak’ın yönettiği Berivan adlı belgeselle ilgili basında çıkan yazıları büyük bir şaşkınlıkla takip ediyoruz”. dedi

Boyacıoğlu,” Türkiye’yi bu yıl Cannes Film Festivali’nde temsil eden ve gösterilen filmler, yarışmada yer alan Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu’da ve Ömer Lütfi Akad’ın Hudutların Kanunu adlı filmleridir. Resmi olarak Cannes Film Festivali’nin programında yer almayan bir filmin festivalde gösterilmesi mümkün değildir” diyerek iddiaları yalanladı.

Berivan Filmi  ve Cannes Film Festivali Türkiye Standı Hakkında

İki gündür Aydın Orak’ın yönettiği Berivan adlı belgeselle ilgili basında çıkan yazıları büyük bir şaşkınlıkla takip ediyoruz diyen Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu’u, Yönetmenin Türkiye’de yasak, Cannes’da Türkiye’yi temsil ediyor” savıyla ortaya attığı iddialar, hakkında yaptığı yazılı açıklamada, konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmayan basın mensuplarının yorumlarıyla da haber daha tuhaf bir hale geldiğini belirterek şu yorumlarda bulundu.

Önce gerçekler:
1.    Cannes Film Festivali’nde açılan Türkiye standının organizasyonu T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü tarafından Ankara Sinema Derneği’ne verildi.
2.    Stand için hazırlanan kataloglar, dvdler, broşürler Ankara Sinema Derneği tarafından hazırlandı.
3.    Berivan, belgesel ve kısa filmler kataloğunda yer alan 79 filmden bir tanesidir.
4.    Filmler alfabetik olarak sıralandığından Berivan adlı film kataloğun ikinci sayfasında (yönetmenin iddia ettiği gibi birinci sayfa değil) yer almaktadır.
5.    Temsil nedir?
Filmin Cannes Film Festivali’nde Türkiye’yi temsil ettiğini ve gösterildiğini belirten haberler basında yer aldı. Türkiye’yi bu yıl Cannes Film Festivali’nde temsil eden ve gösterilen filmler, yarışmada yer alan Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu’da ve Ömer Lütfi Akad’ın Hudutların Kanunu adlı filmleridir. Resmi olarak Cannes Film Festivali’nin programında yer almayan bir filmin festivalde gösterilmesi mümkün değildir. Ayrıca stantta, hiçbir film gösterimi hiçbir şekilde yapılmamaktadır. Temsiliyet, yalnızca Festivalin resmi programına alınan filmlerle gerçekleşir.
6.    Berivan’ın yönetmeni Aydın Orak basına yaptığı açıklamalarda “Dışarıya ‘demokrat görünmeye’ çalışıyorlar. Aynı belgeseli Türkiye’de yasaklıyorsunuz daha sonra Türkiye’yi temsil ediyormuş gibi dışarıda gösteriyorsunuz. Nasıl bir çelişkidir ben de anlayamadım.”  diyor. Reklamın iyisi kötüsü olmaz, reklam reklamdır. Sayın Orak bir film çekmeyi becerebilmiş ama “temsiliyet” sözcüğünün anlamını bilmiyor. Basın mensubu arkadaşlarımız da olayı araştırmadan haber yapıyorlar.
Bu yazıyı Alin Taşçıyan’dan bir alıntı ile bitirmek istiyoruz: “(…)Öte yandan “Berivan”ın yönetmeni Aydın Orak’ın Birgün’e yaptığı açıklamaları da çok yadırgadım, doğrusu. 4 Ağustos tarihli gazetede “Türkiye’de yasaklı, Cannes’da Türkiye’yi temsil ediyor” diye bir başlık var… Cannes’daki stantta “Berivan”ın sergilendiği yazıyor! Öncelikle görmeyenler için açıklayalım bu stand bir odadan ibaret, içeride “sergilenen” film falan yok. Olay “Berivan”ın Türkiye’den neredeyse bütün uzun metraj, belgesel ve kısa filmler hakkında bilgi verilen ve filmlerin alfabetik sıraya konduğu katalogda yer almasından ibaret. Aynı şekilde film kliplerinden oluşan DVD’ler hazırlanıyor. Yapımcılar, ilgilenen sinemacılara stanttaa dağıtılsın diye filmlerinin DVD kopyalarını da veriyor. Ne bir temsil söz konusu ne bir sergilenme… Ayrıca Mayıs ayında yapılan bir etkinlik için katalog ve diğer malzemeler elbette en geç Nisan ayında tamamlandığı için “Berivan” da sansüre uğramasına rağmen bu haktan ma! hrum kalmamış işte, ne güzel! İnsan memnun olması gereken bir durumu da siyasi reklam malzemesi yapmamalı.”

Ahmet Boyacıoğlu
Ankara Sinema Derneği Başkanı

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Frantz (2016) Bloodshot: Durdurulamaz Güç - Bloodshot (2020) İki Aşk Arasında - How to Make Love Like an Englishman (2015) Rambo Son Kan - Rambo: Last Blood (2019) Bodrum Seferi (2024) Büyükler - Grown Ups (2010)

Leave a comment