Hafızalardan silinmeyen 1993 yılında yaşanan Sivas Madımak Otel yangını ve o yangında iki evladını kaybeden anne Hüsne Kaya’nın anlatımı  belgesel tadında filme alınarak sinemaya aktarıldı.Yapımcılığını Proje-CT nin, Yönetmenliğini Soner Yalçın’ın üstlendiği müziklerini Fazıl Say’ın yaptığı sinema filmi ” Menekşe’den Önce ” bu hafta vizyona giren filmler arasında yer alıyor. Müzikleri,kurgusu,görüntü kalitesiyle sinema izleyicisinin beğenisini kazanacığına inandığım Menekşe’den Önce’yi izlerken iki evladını alevler içerisinde kaybeden yüreği yanık bir annenin yıllar geçse de bitmeyen evlat acısını ve annenin çığlıklarını gözyaşları içinde izleyeceksiniz.
Takvimler 2 Temmuz 1993’ü gösterdiğnde şeriat yanlısı köktendinciler tarafından, Sivas’ta Alevilere karşı gerçekleştirilen katliamda, 12 yaşındaki oğlu Koray ve 15 yaşındaki kızı Menekşe’yi kaybeden Hüsne Kaya, hayata tutunabilmek için yine Menekşe adını verdiği bir evlat dünyaya getirir.

Menekşe, kaybettiği ablasının yaşına geldiğinde, hiç tanımadığı abla ve ağabeyini tanımak ve yaşananları öğrenmek ister. Menekşe’nin, katliamdan kurtulan yazar Lütfiye Aydın’ın katliamı anlattığı kitabını okuyarak başlayan bilgi yolculuğu, olayın birinci derece tanıkları ve katliamda yakınlarını yitirenlerin ağzından dinledikleri ile o gün yaşananların izini sürer.

Sivas katliamının yaşandığı 2 Temmuz tarihinde olanları ve sonrasında yaşananları Menekşe’nin gözünden aktaran bu belgesel film; gerçekleri yoğun ve son derece çarpıcı, duygusal bir bakış ile izleyiciye aktararak kamuoyunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Şimdiye kadar hiçbir yerde yayınlanmamış katliam görüntüleriyle sinemaya aktarılan Menekşe’den Önce,bu hafta izlenmesi gereken filmler arasında yer alıyor. Bu filmi izlemeye giderken göz yaşlarınızı silecek bir mendili yanınızda bulundurmayı ihmal etmeyin. Hepinize iyi seyirler..

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Napoli’nin Sırrı - Napoli Velata (2018) Nefes: Yer Eksi İki (2023) Sihirbazlık Okulunda Bir Türk (2015) Operasyon: Argo - Argo (2012) Cesur Horoz - Un Gallo Con Muchos Huevos – Rumble Rooster (2016) Ölümcül Snowboard - Let It Snow (2022)

Leave a comment