Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğini üstlendiği Avrupa Müze Forumu’nda ‘Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü Avusturya’daki Salzburg Müzesi kazandı.

Türkiye’de ilk kez Bursa’da gerçekleştirilen ve bu yıl 32.’si düzenlenen Avrupa Müze Forumu, Altınceylan Gazella balo salonunda yapılan törenle sona erdi. Üç gün boyunca Avrupalı müzecilerin Bursa’da ağırlandığı organizasyonda, Avrupa Müze Forumu’nun büyük ödülü ‘Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü (EMYA), Avusturya’daki Salzburg Müzesi kazandı. 32 bin Euro değerindeki ödülü Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Salzburg Müzesi yetkililerine takdim etti. Başkan Altepe, törende yaptığı konuşmada, Avrupa Müze Forumu’nun Bursa’da düzenlenmesinin heyecanını yaşadığını belirterek, “Bir tarih başkenti ve yaşayan bir müze olan Bursa’da, müzeciliği geliştirmeye çabalıyoruz. Bu konuda sizlerden, dünyaca ünlü müzecilerden destek almak bizi çok sevindirecek” dedi.

Özel ödüller sahiplerini buldu

Törende ayrıca üç müzeye de özel ödül verildi. Özel ödülleri kazanan İstanbul Modern Sanatlar Müzesi, İsviçre’den Hayat Hikayeleri Müzesi ve İspanya’dan Almonia Arkeoloji Merkezi yetkililerine ödüllerini, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz takdim etti. Teknik özellikleri bakımından değerlendirmeye alınan aday müzeler arasından Norveç’ten Jaeren Bölge Müzesi ise bu yılki Micheletti Ödülü’nü kazandı. Müze yetkililerine ödülü, Micheletti’nin torunu Eliza Micheletti verdi.

Müzecilerden Bursa’ya tam not

EMF Başkanı Stephen Harrison’ın yönetmenliğini yaptığı ödül töreninde, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Müzeler Raportörü Edward O’hara, EMF Yönetim Kurulu Başkanı Wim Van Der Weiden ve EMF Yönetim Kurulu Üyesi Massimo Negri de hazır bulundu. Lüksemburg Prensesi Sibilla’nın da değerlendirme komitesinde yer aldığı organizasyon, Bursa’da bulunan 26 ülkenin müzecilerinden tam not aldı. Müzeciler Bursa’ya hayran kaldıklarını belirterek, özelikle Türk yemeklerinin tanıtılmasının kendileri için çok önemli olduğunu ifade ettiler.

EMF Başkanı Stephen Harrison, Başkan Altepe’nin Bursa’nın yaşayan müze olması konusunda bahsettiği projelerine değinerek yapılacak çalışmalara destek vereceklerini de bildirdi. Törende ayrıca Başkan Altepe, organizasyona katılamayan Belçika Kraliçesi Fabiola’ya iletilmek üzere verilen Karagöz Hacivat tasvirini EMF Yönetim Kurulu Başkanı Wim Van Der Weiden’e sundu.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Aramızda Casus Var / Burn After Reading (2008) Açlık Oyunları: Kuşların ve Yılanların Şarkısı - The Ballad of Songbirds & Snakes (2023) Bir Gevrek Bir Boyoz İki de Kumru (2013) Yazlık Ev - Les Estivants – The Summer House (2019) Zalo (2021) İnsanlar İkiye Ayrılır (2021)

Leave a comment