Bayan Westaway’in Ölümü

New York Times Çoksatanı / Sunday Times Çoksatanı / Los Angeles Times Çoksatanı

ASLA KENDİ YALANLARINA İNANMA…

Tarot kartlarıyla fal bakarak geçinen Hal, bir gün evine gelen gizemli mektubu açar ve büyükannesinden, yüklü bir mirasın ona kaldığını öğrenir. Tam da paraya en çok ihtiyaç duyduğu anda. Yalnızca tek bir sorun vardır, Hal’ın iki büyükannesi de hayatta değildir. Yani mektup yanlış kişiye gelmiştir. Hal yine de bu parayı elde etmenin bir yolunun olup olmadığını düşünür. Falcılık mesleği sayesinde, karşısındakini neredeyse bir bakışta çözebileceği yetenekler kazanmıştır. Belki bu insanları da kandırabilecektir.

Cenazeye, olmadığı biriymiş gibi katılan Hal, kısa sürede mirasın etrafında tuhaf şeyler döndüğünü keşfeder. Fakat bu gizemli ailenin nasıl yalanlar söylediğini öğrenmesi için önce kendi yalanlarına sıkı sıkı tutunmak zorundadır.

Kapkaranlık Ormanda, Yalan Oyunu gibi New York Times çoksatanı romanların yazarı Ruth Ware, Bayan Westaway’in Ölümü’nde aniden alınan bir kararın ardından sonuna dek sürdürülmesi gereken yalanlar kadar çetrefil bir hikâyeyle çıkıyor karşınıza.

“Daphne du Maurier’nin Rebecca’sıyla aynı tavra sahip kusursuzca çalışılmış bir gerilim hikâyesi.” – Washington Post

“Ware’in bu eserinde tasarladığı labirent, beklediğinizden daha dolambaçlı, son sayfalarda bile yeni bir şey açığa çıkıyor…” – Booklist

Çevirmen: Aslıhan Kuzucan

Demir Döküm Kadife Eldiven

“Okumadan inanamayacağınız bir eser.” – The Washington Post

“Oldukça berrak bir kâbus.” – Entertainment Weekly

“Twin Peaks’ten önce Demir Döküm Kadife Eldiven vardı!” – I-D Magazine

Clay Loudermilk sinemada izlediği “Demir Döküm Kadife Eldiven” adlı snuff filmde eski eşini gördükten sonra onu bulmak için yola çıkar. David Lynch ve Thomas Pynchon’ın zihninden çıkmış gibi duran bu delilik ve sapkınlık dolu gizemli yolculukta Clay, sadist polislerle, “Vurdumduymaz Cinayetleri”nden mesul Manson’vari bir tarikatla, nemfomanyak bir kadın ve onun Cthulhu mitosundan fırlamış bir yaratıktan dünyaya gelme deforme kızıyla karşılaşacaktı.

Ünlü GHOST WORLD ve PATIENCE gibi grafik romanların yazarı Pen, Eisner ve Harvey ödüllü Daniel Clowes, Amerikan mitini yerle bir etmeye devam ediyor.

Çevirmen: Gökhan Sarı

Kral Arthur’un Sarayında Connecticut’lı Bir Yankee

“Bütün o mizahının altında, meselenin kalbine inmeye dair gerçek bir arzu olduğunu hissediyorsunuz bence. Bu, onu sert bir yöne götürünce dert etmiyor. Komik bir yöne götürünce de. Twain, hikâyenin mantığının çağırdığı yere giden nadir yazarlardan biriydi.” – George Saunders

William Faulkner tarafından, “Amerikan edebiyatının babası” olarak tanımlanan, adına mizah ödülleri verilen Mark Twain, Huckleberry Finn’in Maceraları, Tom Sawyer’ın Maceraları gibi unutulmaz eserler kaleme almanın yanı sıra, hayatı boyunca kölelik karşıtı görüşlerini dile getirdi, işçi hareketinin hararetli bir destekçisiydi. Yaptığı yatırımlar yüzünden iflas etmiş olsa da bilime çok meraklıydı ve Nikola Tesla’yla yakın bir dostluğu vardı.

Kral Arthur’un Sarayında Connecticut’lı Bir Yankee’de, on dokuzuncu yüzyılda, Amerika’da yaşayan bir mühendis, başına aldığı bir darbeden sonra Kral Arthur’un hükmü altındaki altıncı yüzyıl İngiltere’sine ışınlanır. Zamanın ötesindeki bilgileriyle Camelot’u çabucak etkisi altına alan mühendis Hank Morgan, önce büyücü Merlin’e, sonra da Kilise’ye karşı büyük bir mücadeleye atılacaktır. Zaman yolculuğu temasını kullanan ilk eserlerden de olan Kral Arthur’un Sarayında Connecticut’lı Bir Yankee, demokrasiye ve teknolojik gelişime dair kuvvetli bir hiciv.

Çevirmen: Elif Nihan Akbaş, Seda Solmaz

Türbülans

be hey ben sevdalanıp ordu kuracağım
kız gibi bir ordu vahşi değişken
çekip cenkleşecek kadar ani
nasıl ki düşer adım dillere hayret
adım ular kendini esmer kavsine
buzun suya dönerken çıtırtısı adım
öfkesi üzerime olsun tanrının be hey
günahı boynuma ettiklerimin kız gibi!

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Hayalimdeki Aşk - Ruby Sparks (2012) Piranalar - La Paranza Dei Bambini (2019) Kurdun Uyanışı - Wolf Totem (2016) Macbeth (2015) Bin Başlı Canavar - Un Monstruo de Mil Cabezas – A Monster With a Thousand Heads (2016) Kış Masalı - Winter’s Tale (2014)