“MY BEST FRIEND’S GIRL-Arkadaşımın Aşkı”
22 Mayıs’ta Türkiye Sinemaları’nda gösterilmeye başlanıyor
Çok güzel, akıllı ve dikbaşlı Alexis, Dustin’in hayallerindeki kadındır. Ancak birkaç haftalık flört döneminin ardından aşk sarhoşu Dustin’in gözü açılmaya başlar. Alexis’in ilişkiyi sürekli olarak yavaşlattığını anlama noktasına gelmiştir. Kadını gerçekten kazanabilmek için çaresizlik içinde en iyi arkadaşı Tank’in yardımına başvurur. Kendisini “geri tepme uzmanı” olarak tanımlayan Tank, kadınları önce baştan çıkartıp sonra adeta delirterek onlardan ayrılma konusunda ustadır. Sevgilisi tarafından bir kenara fırlatılmış erkeklerle sözleşme yapar, onların eski-sevgilileriyle ilişki başlatarak o kadınlara hayatlarının en berbat ilişkisini yaşatır. Öyle iğrenç bir deneyim yaşatır ki, onunla ilişki kuran kadınlar en kısa sürede eski sevgililerine geri dönüş yolları aramaya başlar.
Ancak sihirli değneğini Alexis üzerinde denemeye kalkışan Tank, hayatının en büyük sınavıyla karşı karşıya kalır. Alexis onun blöfünü görebilen ilk kızdır. Alexis’in zekası karşısında şaşkına dönen Tank, en iyi arkadaşı Dustin’e duyduğu sadakat ile onun kız arkadaşına hissettiği tuhaf çekim duygusu arasında bocalamaya başlarken iki arada bir derede kalacaktır.
Lionsgate’in sınır tanımayan seksi romantik komedisi “My Best Friend’s Girl-Arkadaşımın Aşkı”nın yönetmenliğini Howard Deutch üstlendi. Senaryosunu Jordan Cahan’in yazdığı filmin başrollerinde Kate Hudson, Dane Cook, Jason Biggs ve Alec Baldwin kamera karşısına geçti.
Yönetmen: Howard Deutch
Oyuncular: Dane Cook, Kate Hudson, Jason Biggs, Lizzy Caplan, Alec Baldwin
Senaryo: Jordan Cahan
Yapımcılar: Guymon Casady, Dane Cook, Adam Herz, Doug Johnson, Barry Katz, Josh Shader
Görüntü Yönetmeni: Jack N. Green, Prodüksiyon Tasarımı: Jane Ann Stewart
Kostüm Tasarımı: Marilyn Vance, Kurgu: Seth Flaum
Set Dekorasyonu: Kyra Friedman, Özgün Müzik: John Debney
Lionsgate Films

PRODÜKSİYON NOTLARI
Lionsgate’in sunduğu “My Best Friend’s Girl-Arkadaşımın Aşkı”nın başrolündeki romantik çift, ilk bakışta gelmiş geçmiş en uyumsuz ikili gibi gözükebilir. Ayrıca konu açısından da film geleneksel tarzda yapılmış romantik komedilerden kesinlikle çok farklıdır. Tank karakteri, kadınları baştan çıkarıp manipule etme becerisini kendisi için karlı bir işe dönüştürmüş müzmin bir bekardır. Alexis ise aklını evliliğe takmış erkekler için ideal kadındır. Ancak tek eşli ilişkilerden bıktığı için biraz da rastgele ve tek gecelik seks istemektedir. “My Best Friend’s Girl-Arkadaşımın Aşkı”nı benzeri diğer romantik komedilerden ayrıştıran gerçek romantizmin kaynağı, işte bu uyumsuz ikilinin hiç beklemedikleri anda birbirlerine doğru çekilmesinden gelir.
“Bu filmdeki ilişkiler fotoğraf mükemmelliğinde değildir” diyor Alexis rolünde oynayan Kate Hudson, “Çünkü gerçek hayattaki ilişkiler asla fotoğraf mükemmelliğinde olmaz. Hepimiz insanız. Hepimiz hata yaparız. Bu filmde aşkın getirdiği karmaşık duygulara farklı bir bakış getirmek ve sevgililerin çıktığı yolculuğu izleyenleri bol bol güldürmek istedik.”
Kate Hudson’ın rol arkadaşı Dane Cook şunları ekliyor: “Bu filmi özgün kılan yanı, baş karakterlerin her ikisinin de aşık olmayı bile istemiyor oluşudur. Hiçbir anlamda geleneksel romantik komedi olduğu söylenemez. Ancak çok aykırı yapısı olsa bile çok yürekli bir yapımdır.”
Alexis rolünde kamera karşısına geçen Kate Hudson, portresini çizdiği karakterin yıllarca tek eşli ilişki yaşadıktan sonra sahaya inerek serbest seks elde etme isteği konusunda şu yorumu yapıyor:
“Başarılı bir avukat olan Alexis’i, filmin başlangıcında Dustin (Jason Biggs) ile yaşadığı ilişkiye son verirken görürüz. Artık tek başına olmanın, kimseye bağlı olmamanın  avantajını yaşamaya kararlıdır. Bugüne kadar oynadığım rollerin hepsinden farklıydı. İlk defa olarak üstlendiğim karakter erkeklerin yaptığı şekilde ilişkisine son verdi. Alexis karakterinin artık  özgür olmaya ihtiyacı vardır. Ancak çok genç olduğu ve tam donanımlı olmadığı için başlangıçta karşısına çıkan erkekleri yağmalarcasına davranışlar sergiler. Sanki, ‘Evet ben de bunu yapabilirim, bu şekilde flört edebilirim. Duygusuz olabilirim’ der gibidir.”
Kate Hudson sözlerine şöyle devam ediyor: “Partnerine bağlılık sözü vermeden yapılacak seks için Tank ideal erkek gibi gözükür. Tank ile tanıştığı andan itibaren kişiliğinin o güne kadar deneyimlemediği bir yönünü sergilemeye başlar. Elbette yeni zevklerinin tadını fazlasıyla çıkaracaktır.”
Kate Hudson komedi kariyerini bugüne kadar oynadığı “How to Lose A Guy in 10 Days” ve “You, Me and Dupree” gibi filmlerle yeterince sağlamlaştırmıştı. “My Best Friends’s Girl-Arkadaşımın Aşkı”nda oynadığı rol ise ona ilk kez R-Ratingli (belirli yaş gruplarına sakıncalı) bir romantik komedide oynama fırsatı getirdi.
Güzeller güzeli oyuncunun bu konudaki yorumu şöyle: “Birçok insanın normal gündelik yaşamda yaptığı ve birbirine söylediği belirli şeyleri sonunda ben de yapmayı başardım. Açıkçası ‘Sex and the City’ kızlarının yaptığı şeylerden uzun süredir epeyce keyif alıyor ve yaptığı şeyleri eğlenceli buluyordum. ”
Kate Hudson’ın çekimler sırasında en sevdiği deneyimlerden birisi de, Tank’in Alexis’i striptiz kulübüne götürdüğü sahne oldu. Tank’in niyeti aslında onu kızdırmaktır ama Alexis o kadar alkollüdür ki, kızmak yerine olaydan keyif almaya başlayınca Tank şaşırır.
Kate Hudson bu sahneyi şu sözlerle yorumluyor: “Gerçekten çok çok eğlenceli bir andı. Bu sahneyi okuduğumda bir an önce canlandırmak için heyecanlandım. Bugüne kadar hiçbir filmimde alkollü olmamıştım.Çılgınca davranmak ve hiçbir şeyi umursamamak harikaydı. Bu filmde daha önce yapmadığım ve yapmaktan keyif aldığım birçok sahne var. Bu açıdan benim için yepyeni bir deneyimdi.”
“My Best Friend’s Girl-Arkadaşımın Aşkı” yapımcılarının önünde “R” sınıflandırmasının getirdiği özgürlük ortamı vardı. Ancak buna rağmen yapımcılar her türlü abartılı davranıştan bilerek ve isteyerek kaçındılar. Yapımcı Josh Shader bu konudaki yaklaşımlarını şu sözlerle açıklıyor:
“Dustin ile Tank’in pornografi üzerine konuştuğu; Amy ile Alexis’in mastürbasyondan bahsettiği sahnelerdeki davranışların hepsi gerçektir. Yakın arkadaşlar kendi arasında nasıl konuşuyorsa öyledir. Bu filmi yaparken limitleri zorlamak gibi bir niyetimiz olmadı. Tek isteğimiz herşeyi en gerçek şekliyle göstermek, böylece izleyicinin o karakterler aracılığıyla kendisini tanımasını sağlamaktı.”
Bugüne kadar rutin stand-up rolleriyle tanınan Dane Cook, romantik komedilerin güçlü, azimli ve sebatkar erkeği rolleriyle ün yaptı. Bunlar arasında “Employee of the Month”un tembel ve kaytarıcı ruhlu süpermarket elemanı ve “Good Luck Chuck”ın evlenmeye istekli erkeği rolleri başı çekiyordu. Yeni filminde kendi komedi anlayışına daha uygun düşen bir rol bulmak istiyordu.
Aynı zamanda Cook’un menejeri de olan yapımcı Brian Volk-Weiss, “Bu filmde sivri birşeyler yapmak istedik. Dane Cook’un oldukça sivri bir mizah anlayışı olduğu için bu senaryo çok uygundu. Okur okumaz Dane’i arayıp haber verdim. Okuduktan sonra hemen beni arayıp, ‘İşte bu, işte bu! Aradığım bu!’ dedi.”
Tank karakteri aşık olmaya kesinlikle ilgi duymayan müzmin bir bekardır. En azından başlangıçta böyledir. Kısacası kızların arzu etmeyeceği tipte bir erkektir. Kız arkadaşlarını kaybeden erkekler, eski sevgilileriyle çıkması için onunla anlaşma yaparlar. Çünkü Tank, kızlara öyle iğrenç şeyler yapar ki, yaşadıkları bu berbat deneyimden sonra eski sevgililerini mumla arayıp koşa koşa onlara geri dönerler.
Yapımcı Greg Lessons’ın Tank karakteriyle ilgili yorumu şöyle: “O karşılaşabileceğiniz en aşağılık erkektir. Her türlü berbat ve kötü özellik onda fazlasıyla vardır. Ancak özünde o bir romantiktir. Yaptığı şey aslında insanları yeniden bir araya getirmektir. Bunu inkar etmez. Filmde  Tank karakterinin kişilik yapısında bulunan bastırılmış romantizmin aniden patlaması anlatılır.”
Yapımcı Josh Shader ise, Dane Cook’un performansına şu yorumu getiriyor: “Dane Cook’un gerçek anlamda kendisi olduğu bir karakteri canlandırmasından eminim ki izleyici de keyif alacaktır. Sonunda hem komedi açısından, hem de duygusal açıdan kendisini tam olarak ifade edeceği bir rol buldu.”
Tank gibi ekstrem bir karakteri oynama fikrinden heyecan duyduğunu ifade eden Dane Cook’un portresini çizdiği karakterle ilgili düşüncesi şöyle: “Gerçekten çok cazip bir roldü. Böyle bir karakteri her zaman oynamak istemiştim. Kötü adam olmak çok eğlenceli! Herkes kötü adamı sever. Ayrıca kötü adamda bir dönüşüm olduğu zaman o karakteri izleyici daha fazla sever. Tank de böyle bir dönüşüm vardır.”
Ancak Tank karakterinin çelişkileri, Dane Cook’u bir aktör olarak epeyce zorlayacak miktardaydı. Tank karakterinin duygusal olgunluk yolunda çıktığı bu engebeli, sarp ve kayalık yolda ahlaksız bekarı oynayarak izleyicinin sempatisini kazanabilecek miydi? Böyle bir karakterle izleyiciyi güldürebilecek miydi?
Dane Cook ve yapımcı Howie Deutch’un bu konudaki cevabı, Tank’in içinde bulunduğu ikilemin ve mücadelenin mümkün olduğunca otantik şekilde verilmesi oldu. Yapımcı Howie Deutch’un bu konudaki yorumu şöyle: “Bu filmed genç  bir erkeğin olgun bir erkek olmasının yolculuğu anlatılır. Amacımız sadece espri yaparak izleyiciyi güldürmek olmadı. Aynı zamanda gerçekçi davranarak izleyicinin karakterlerle bütünleşmesini sağlamak istedik.”
Yapımcı Doug Johnson da şunları ekliyor: “Tank gibi bir karakteri oynayacak aktörün herşeyden önce kendisine güvenmesi ve gerçekçi bir oyun ortaya koyması gerekir. Dane Cook’un yakaladığı başarı buydu. Bu filmde birçok izleyiciyi şaşırtacak dozda romantik ve duygusal özellikler vardır.”
“My Best Friend’s Girl-Arkadaşımın Aşkı”nın cazibesinin kaynağında Alexis ve Tank karakterlerinin sıradışı bir çift oluşturması ve farklılıklarına rağmen birbirleriyle bir şekilde iletişim kurabilmeleri vardır. Tank bugüne kadar hep aynı tarzı uygulamış, çıktığı kızları her defasında kendisinden nefret ettirerek eski sevgililerine geri döndürmeyi başarmıştır. Ancak Alexis diğer kızlara hiç benzemez. Tank’in attığı adımların gerçek sebebini sezinleyecek bilgeliğe ve derinliğe  sahiptir. Bu durum önce Tank’i hayrete düşürür, sonra büyülemeye başlar, son olarak da aklını başından alarak Alexis’e aşık olmasına yol açar.
Filmin başarısında başroldeki iki oyuncu arasındaki uyumun çok önemli yeri olduğunu belirten yapımcı Barry Katz, “Kate Hudson ile Dane Cook’un adeta dans edercesine uyumlu oyununu izlemek başlıbaşına bir keyifti. Kamera önünde olmadıkları anlarda da birbirleriyle çok iyi anlaştılar. Kamera önünde ve arkasında bu iki oyuncuyla aynı ortamda bulunmak ayrı bir keyifti” diyor.
Bu konuda son noktayı Howie Deutch koyuyor: “Kate ile Dane arasında müthiş bir kimyasal çekim gücü oluştuğuna hiç kuşku yok. Nitro ve gliserin gibiydiler. Sonuç şiddetli bir patlama oldu.”
Dane Cook’un enerjisinden ve oyun tarzından çok etkilendiğini kabul eden Kate Hudson, rol arkadaşıyla ilgili olarak, “Dane yaptığı işe önem veren bir oyuncu… Herşeyden önce performansı üzerinde odaklandı ve en iyiyi yapmak istedi. Onunla birlikte çalışmak son derece keyifliydi” yorumunu yapıyor.
Dane Cook’un rol arkadaşı Kate Hudson ile ilgili gözlemi ise şöyle: “Kate ile çalışmak taptaze havayı solumak gibiydi. Karşınıza dinlemesini bilen bir oyuncu çıktıysa daha iyisini bulamayacağınızı bilmelisiniz. Kate ile diyaloglarımız inanılmaz güzellikteydi. Filmin setlerinde her yeni çekimi heyecanla bekliyor ve, ‘Yeni çekimde onu zorlayabilecek daha neler yapabilirim?’ diye heyecan duyuyordum.”
“My Best Friend’s Girl”teki aşk üçgenini tamamlayan üçüncü oyuncu Jason Biggs oldu. “American Pie – Amerikan Pastası” serisindeki performansıyla adını tüm dünyaya duyuran genç aktör, Alexis’i fena halde kafasına takan ve onunla tekrar beraber olmak için herşeyi göze alan Dustin rolünde oynadı.
Jason Biggs filmdeki rolü için, “Dustin karakterine bakınca akla en başta ‘sinsi’ sözcüğü geliyor ama o aslında çok tatlı birisidir. Kağıt üzerinde mükemmel erkek arkadaştır ama ilişkilerde biraz yetersiz kalır. Olup bitenin farkına çok geç varır ama artık iş işten geçmiştir.”
Kamera karşısında inandırıcı bir “beyaz perde arkadaşlığı” oluşturabileceği bir rol arkadaşı bulmanın kendisi için hayati önem taşıdığını ifade eden Dane Cook, “İki erkek arasında gerçek bir bağlılık olduğunu izleyicinin hissetmesi çok önemliydi. Jason ile ilk tanıştığımız anda bunu başarabileceğimizi hemen anladım. Karşılıklı olarak son derece özgün bir oyun ortaya koyduk” diyor.
Kate Hudson’ın Jason Biggs ile ilgili yorumu ise şöyle: “Jason’daki enerji çok sevimliydi. Öylesine yetenekli ve espri dolu bir oyuncuydu ki, onunla çalışmak çok eğlenceli bir deneyim oldu. Kariyeriniz boyunca size esin kaynağı olabilecek düzeyde çok az insanla tanışma fırsatı bulursunuz. Jason işte o oyunculardan birisiydi. Beraber çalışmaktan büyük zevk aldım.”
Son olarak J.J. Abrams’ın yapımcılığını üstlendiği “Cloverfield” adlı filmde izlediğimiz Lizzy Caplan, “Arkadaşımın Aşkı”nda Alexis’in küfürbaz ev arkadaşı Amy rolünde kamera karşısına geçti.
Genç oyuncu filmde portresini çizdiği Amy karakterini şu sözlerle tanımlıyor: “Amy müstehcen sözcüklerle konuşan bir kızdır. Sürekli argo konuşmaya bayılır. Alexis’i sevgilisinden ayrılıp kafasına göre yaşaması konusunda cesaretlendirenlerin başında o vardır.”
Filmin oyuncu kadrosunu deneyimli aktör Alec Baldwin tamamladı. Tank’in akademisyen babası Profesör Turner rolünde kamera karşısına geçen Baldwin, bu karakter için şu yorumu getiriyor:
“Kız kolejinde liberal görüşlü bir akademisyen olan Turner, tam bir kadın avcısıdır. Turner karakterinin bugüne kadar gördüğüm en iğrenç ve cinsel açıdan en bencil karakter olduğunu düşünüyorum. Erkek şovenizmi konusunda ondan daha aşırısını bulamazsınız. İğrenç bir adamdır. İnsanlar bu adama gülecekler, çünkü eğlenceli birisidir. Ancak hasta ruhlu bir adam olduğu kesin… Bu karakterin halini görünce insanların hem gülmelerini hem de üzülmesini  isterim.”
Yönetmen Howie Deutch’un Alec Baldwin’le ilgili yorumu şöyle: “Alec’in oyunu karşısında hepimiz şaşkına döndük. Bugüne kadar çalıştığım aktörler arasında ufukları en geniş oyuncu oldu. Aynı anda hem müthiş eğlenceli, hem de olağanüstü dramatik olmasını biliyordu. Bunu başarmak çok zordur. Bence o kendi ayarını kendisi yapabilen çok farklı bir barometre gibiydi.”
Alec Baldwin ile sette kurduğu sıcak dostluğun flmdeki baba-oğul ilişkisini zenginleştirdiğini belirten Dane Cook, deneyimli rol arkadaşı için düşüncelerini şu sözlerle dile getiriyor: “Alec Baldwin bir klasiktir. Oynadığı karaktere inanılmaz bir enerji ve anlayışla yaklaşmasını bildi. Onunla birlikte çalışmak, bence insanın en sevdiği bluejean pantolonu giymesi gibi keyifliydi.”
Baba-oğulu canlandırdığı genç rol arkadaşı Dane Cook’un performansından etkilendiğini,Cook’un başrol oyuncusu olmanın gerektirdiği sorumluluğu taşıyabilecek çapta olduğunu söyleyen Alec Baldwin, bu konudaki düşüncelerini şu sözlerle dile getiriyor:
“Dane gibi genç ve başarılı bir aktörle karşılaşmaya hiç hazırlıklı değildim. Hem komik olmayı başaran, hem de izleyicinin kızı öpmesini isteyeceği aktörlerin sayısı çok fazla değildir. Dane Cook’un ileride yapabileceği çok daha fazla film var. Son derece birikimli ve yetenekli bir oyuncu…”
Yönetmen Howard Deutch açısından “My Best Friend’s Girl-Arkadaşımın Aşkı” gibi bir filmi yapmanın çok özel bir önemi vardı. “Arkadaşımın Aşkı”nı 1980’li yıllarda imzasını attığı “Pretty in Pink” ve “Some Kind of Wonderful” gibi filmlerdekine benzer öykü çizgisine geri dönüş için bir fırsat olarak görüyordu.
Deutch bu filmi yapmaktaki amacını şu sözlerle özetliyor: “Uzun süreden beri romantik bir filme geri dönüş şansını bulamamıştım. Doğrudan doğruya ilişkiler üzerine eğlenceli bir film yapmak istiyordum. Neden birlikte olduğumuz konusuyla, kısacası ilişkilerle yakından ilgileniyorum. İlişkileri özel yapan şeyin ne olduğunu bulmaya çalışıyorum. Ne zaman birbirleriyle flört eden bir erkekle bir kız görsem, neler yaptıklarını saatlerce izlesem yine de bıkmam.”
Genç aktör Dane Cook’un yönetmeniyle ilgili yorumu şöyle: “Howie Deutch’un çalışma tarzında Jack Lemmon ve Walter Matthau gibi usta komedyenlerle çalışmış olmanın getirdiği eşsiz bir deneyimin izleri var. Komediyi iyi bildiği gibi aynı zamanda yönetim stiline derinlik de katıyor. Kendisine üst üste sorular soracak kadar çok ona güvendim. Bence o bu filmin beyni oldu.”
Filmin oyuncu kadrosu, Deutch’un sette uyguladığı doğaçlama tekniğini takdirle karşıladı. Bazı günlerde kamerayı sürekli açık tutmak suretiyle kameradaki film bitene kadar kesintisiz çekimler yapıyordu.
Setteki doğaçlama yönteminden memnun olduğunu ifade eden Kate Hudson’un bu konudaki gözlemleri şöyle: “Oyuncuların üstlendiği karakteri geliştirirken elinde ne varsa ortaya koymasını isteyen yönetmenlerden birisi de Howie’dir. Bence bir film setinde hissedilebilecek en iyi duygu budur.”
“My Best Friend’s Girl-Arkadaşımın Aşkı”nın çekimleri, Massachusetts eyaletindeki Boston kentindeki mekanlarda gerçekleştirildi. Filmin çekimlerinin Boston’da yapılması, bu kentin bir banliyösü olan Arlington’da doğup büyümüş olan Dane Cook açısından bir çeşit eve dönüş gibi oldu.
Genç aktör bu konudaki izlenimlerini şu sözlerle aktarıyor: “Komedi dünyasına ilk adımımı 1990 yılında Cambridge’deki Harvard Square’de attım. Boston’a geri dönüp bir süre çalışmayı hep istemiştim. Bu benim hayalimdi. Kate Hudson, Jason Biggs, Howie Deutch ve Alec Baldwin ile birlikte film yapmak, Mr. Russell’ın tarih dersindeyken kurduğum hayallerin gerçek olması gibiydi. Hiç uyanmak istemediğim bir rüyanın gerçeğe dönüşmesinin keyfini çıkartmaya benziyordu.”
Kate Hudson’ın Boston ile ilgili yorumu ise şöyle: “Boston harika bir kent… San Francisco’nun doğu yakasına benzettim. Böyle bir kentte yapılan çekimlerde bize sağlanan rahat ve dingin atmosferde çalışmanın huzurunu tüm kadro olarak hep birlikte yaşadık. Hepimiz oynadığımız karakterleri gerçekten çok sevdik. Setlerimiz harikaydı. Daha önce hiç göstermediğimiz bazı yönlerimizi ve yeteneklerimizi gösterme ve sergileme fırsatı bulduk. Rolümüzün hakkını verebilmemiz için Howie ne gerekiyorsa yaptı. Harika bir deneyimdi.”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Sadakatsizler - Les Infideles - The Player (2012) Gelecek Günler - L’Avenia – Things to Come (2017) Vahşet Sapağı - Snarveien - Detour (2010) Doktor Strange - Doctor Strange (2016) Beni Yargılama - Nessuno Mi Puo Giudicare (2012) Kasa: Büyük Soygun - Way Down (2022)

Leave a comment