PETER BILLINGLSEY (Yönetmen)

Vince Vaughn’ı ne zamandır tanıyorsunuz?

Vince’i çok uzun zamandır tanıyorum. Hatta 20 yıl kadar önce, steroidler hakkında okul sonrası eğitici programlarda birlikte oynadık, bana ilaçları bıraktırmaya çalışan bir arkadaşımı oynuyordu. Kısa sürede arkadaş olduk ve birlikte bir şeyler yapmaktan konuşmaya başladık. Onun için ne zaman başarılı olacağı söz konusuydu, başarılı olup olmayacağı değil çünkü zekası ve mizah duygusuyla başarılı olacağı açıktı.

Ve onunla defalarca birlikte çalıştınız.

Birlikte ilk kez, Jon Favreau’nun yönetmenlik yaptığı ilk film olan, yapımcılığını benim üstlendiğim ve Faizon Love’ın da rol aldığı Made filminde çalıştık. Ve o zamandan beri The Break-Up, Vince Vaughn’s Wild West Comedy Show ve Four Christmases’ı birlikte yaptık.

Arızalı Çiftler kimin fikriydi?

Galiba üç yıl kadar önce arabadaydık, Vince bu fikri ortaya attı. Kafasının içinde tekerleklerin dönmeye başladığını görebiliyordum ve iyi bir şey çıkaracağını bu şekilde anlarsınız. Kısa sürede bu çok özel yere giden dört Orta Batı çifti fikrini geliştirdi.

O zamanlar filmin yönetmeni olacağını biliyor muydunuz?

Hayır, o zamanlar yapımcılığını üstleneceğimi düşünüyordum çünkü bu filmde de yapımcı olan Vince’in kız kardeşi Victoria’yla bir şirketimiz var. Senaryoyu önce Jon Favreau okudu. Ancak yönettiği ve yapımcısı olduğu Iron Man filminin başarısından sonra, Iron Man 2’nin çekileceği hemen duyuruldu. Bunun üzerine Vince benden Arızalı Çiftler’i yönetmemi istedi.

Bu yeni ve zorlu iş hakkında ne hissettiniz?

Çok heyecanlanmıştım ve gururum okşanmıştı fakat daha önce birlikte çalışmıştık. Bu yüzden bu filmi ikimizin kotarabileceğini biliyordur. Vince harika bir ortak ve yapımcı olarak birlikte çalıştığım pek çok kişi kadroya dahil olmuştu.

Q. Vince ile sette çalışmak nasıl bir şey?

Filmin yazar ve yapımcılarından biri olarak hikayeyi çok iyi özümsemişti. Aktör olarak ise hiç bencil değildi ve o sahneyi daha da güzelleştirecek şeyler düşünüyordu sürekli. Asla filmin merkezinde o olmadı ve bence Dave rolünde harika. Çekimler sırasında Vince’in etrafına birden çok kamera koyuyor ve onu kendi haline bırakıyordum. Erkenden “kestik” dememek için kendimi dizginliyordum çünkü onda muhteşem bir içgüdü var ve bir şeyleri devam ettirebiliyor, hatta en başa dönebiliyor.

Q. Diğer başrol oyuncularını da tanıyordunuz.

Faizon’u 9 yıldır, Made filminden bu yana tanıyorum. Favreau ile Rudy filminin setinde 1993 yılında Vince ile birlikte tanışmıştık. Jason Bateman ile 8 yaşımdayken Küçük Ev dizisinin bir bölümünde oynarken birlikte çalışmıştım. Hepsi de arkadaş olduğum ve uzun zamandır tanıdığım insanlar. Bence Arızalı Çiftler’de çok güzel bir arkadaşlık ve yardımlaşma oldu. Bu kimyayı zaten filmde görebilirsiniz çünkü gerçek hayatta da var.

Q. Vince Vaughn ile Joey’i oynayan Jon Favreau arasında harika bir ilişki var.

Birlikte çok yetenekliler ve fırsatları olduğunda beyazpardede harika şeyler yapıyorlar. Fakat o sahnenin amacının dışına çıkmıyorlar. Jon yazar olarak yeteneğini konuşturuyor ve bazen replikleri kendi versiyonuna dönüştürmeyi seviyor.

Q. Jason Bateman filmdeki bir başka komedi unsuru. Onun karakteri, eşi Cynthia’nın (Kristen Bell) yardımıyla diğer üç çifti bu olağan üstü tatile çıkmaya ikna ediyor.

Jason bu işi çok uzun zamandır yapıyor çünkü çok genç yaşta başladı ve çok yönlü birisi. Her şeyin devamlılığına ayak uyduruyor ve sizlere farklı bakış açıları sunuyor. Jason Bateman inanılmaz biri çünkü aynı çekimde bile bir tek performansta takılıp kalmıyor.

Q. Faizon Love, Shane rolüne neler kattı sizce?

Müthiş ve beklenmedik şeyler yapan biri. Ağzından neler çıkacağını asla bilemiyorsunuz ve bu harika bir şey. Onunla çalışmak altın ararken büyük altın parçaları bulmak gibi. Faizon pek çok komedi filminde oynadı ve bu filmde gerçek insan yönünü ortaya koyabildiğini gösteriyor. Tanıdığım insanlar arasında kalbi en büyük kişilerden biri. Bu da karakterine yansıyor çünkü oyunculuğuyla bunu dışarı vurabiliyor.

Q. Çiftlerin diğer dört yarısını tamamlamak için doğru aktrisleri nasıl buldunuz?

Çok eğlenceliydi. Harika aktrisler istiyorduk. Sadece komedyen olmamalıydılar. Esas komik olan şey bir durumu ele almak ve gerçekmiş gibi canlandırmak. Bence iyi bir komedide abartıdan biraz vazgeçerseniz, neredeyse dram havasına bürünür.

Q. Malin Akerman, Dave’in eşi olaran Vince Vaughn’la oynuyor.

Ronnie’nin ayakları yere basan, bir anne gibi bir karakter olmasını istedik. Bunun için iyi bir aktrise ihtiyacımız vardı. Malin Akerman her şeyi yapabilir. Kariyerindeki çok çeşitliliğe bakın. Onda sahnede normal birini oynama disiplini de var.

Q. Kristin Davis ile Jon Favreau’yu eşleştirdiniz.

Ben Kristin’in hep hayranıydım. Onda öyle bir sempatik yön var ki, insan ve aktris olarak sizi kendisine çekiyor.

Q. Kristen Bell ve Jason Bateman çiftler arasındaki örnek çift gibi.

Kristen’la daha önce tanışmamıştım. Tanıştığımda sanki odaya Cynthia girdi gibi oldu. Kristen, Jason’la ilişkisine inanmanızı sağlıyor. Çünkü buna inanmazsanız film havada kalır. Yaptığı şeyleri inandırıcı kılabilmek gibi harika bir yeteneği var.

Q. Faizon’ın genç sevgilisi için Kali Hawk’u nasıl buldunuz?

Trudy rolü için çok sayıda kız seçmelere katıldı fakat sonuçta Kali’de karar kıldık.

Q. Hepsi de çok gerçekçi karakterleri oynuyor.

Bu benim için çok önemliydi. Farklı tiplemeleri temsil eden dört farklı çift var. Hepsinin de sorunu aynı: kopukluk. Hepsi de özdeşleşebileceğiniz kişiler. Filmi izleyenlere en çok hangi çifti sevdiklerini, hangisiyle daha çok özdeşleştiklerini sormak çok eğlenceli.

Q. Sette doğaçlamayı ne kadar teşvik ettiniz?

Bence doğaçlama, yaptığınız işin amacını ifade etmek için farklı bir yol bulmaktır. Açıkçası elimizde harika bir senaryo vardı ve setteki büyük komedi dehaları bunu daha da ileri taşıdı.

Q. Filmi gerçekten Bora-Bora’da çektiniz!

Çektik ve harika bir deneyimdi! Bora-Bora mükemmeldi ancak lojistik sorunlar vardı. Neyse ki bu filmde yapımcı değildim.

Q. Jean Reno bu eşsiz kampın arkasındaki dahiyi ve tuhaf bir karakteri canlandırıyor. Onun bu kadar komik olacağını tahmin eder miydiniz?

Ben hep Jean’ın çalışmalarının hayranı olmuşumdur. Çalışmalarına bakarsanız uç noktalardaki rollerin altından kalkmış olduğunu görürsünüz. Örneğin The Professional’daki gibi. Bunu yapabileceğini biliyordum. Adanın uluslararası bir ortamı olması önemli, bu sayede çiftlerimiz daha çok sudan çıkmış balığa dönüyorlar. Söylediği ve yaptığı şeyler saçma olsa da, Jean Reno bu karakterin ayaklarının yerine basmasını sağlamayı iyi biliyor ve işini de çok ciddiye alıyor..

Q. Komedide en çok kahkahayı neyin getireceğini bilmemek sizi şaşırttı mı?

Buna her zaman şaşırıyorum, bu yüzden küçük testler yapıyorum. Komedi söz konusu olduğunda hep beklenmedik sürprizler çıkabiliyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Ender’s Game: Uzay Oyunları - Ender’s Game (2013) Aşk Mevsimi (2024) Hayallerin Peşinde - Peanut Butter Falcon (2020) Arkadaşım Max (2013) Bir Başka Aşk (2023) Kaptan Feza (2010)

Leave a comment